2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSecția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, punct cultural de interes major

Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, punct cultural de interes major

Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova este deținătoarea unei istorii spectaculoase a habitatului natural al Olteniei și, ca atare, Consiliul Județean Dolj a dorit ca, prin investițiile realizate în ultimii 12 ani, să o valorifice prin transformarea imobilului din strada Popa Șapcă nr. 8 într-un punct cultural de interes major pentru comunitate. Amplul proces investiţional demarat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj la Secția de Ştiinţele Naturii a vizat crearea unei accesibilități generoase şi facile a publicului craiovean către actul de cultură, o invitație prietenoasă pentru a descoperi bogatul tezaur deținut de secție.
Patrimoniul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei deţine, pe lângă colecţiile de paleontologie, mineralogie, botanică, entomologie, moluşte, şi o colecţie de vertebrate în care mamiferele ocupă o poziţie privilegiată.

Colecţia de mamifere a Muzeului Olteniei a fost constituită începând cu anul 1952 şi conservă 750 de piese reprezentând: mamifere naturalizate, preparate umede, blănuri şi trofee, la care se adaugă cele 47 de piese care au fost preluate în custodie în anul 1997 de la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor „Posada“. Aceste din urmă piese reunesc un număr însemnat de trofee de vânătoare din colecţia Nicolae Ceauşescu, medaliate cu argint la expoziţii internaţionale, conform criteriilor stabilite de către Consiliul Internaţional Cinegetic din Paris. La întocmirea colecţiei de mamifere şi-au adus contribuţia specialişti naturalişti precum dr. Elena Bazilescu, dr. Constantina Sorescu, dr. Mihai Cruce, dr. Mircea Popescu, dr. Ion Firu, dr. Irina Păunescu, prin colectări rezultate în urma activităţii de cercetare în diverse zone biogeografice din ţară şi, în special, din Oltenia.
Importanţa acestei colecţii este dată și de piesele colectate cu mulți ani în urmă, în perioada 1903 – 1922.
Totodată, multe dintre piesele din expoziție – şacal, lup, capre negre, ursoaica cu cei doi pui, căprior, familie de cerbi lopătari, mistreţii cu pui, ca piese naturalizate – sunt folosite şi în cadrul activităţilor cultural-educative, care au drept scop valorificarea patrimoniului cultural naţional. Prin bogăţia speciilor şi importanţa lor ştiinţifică, piesele din expoziție constituie un material preţios care poate fi utilizat de către specialiştii din ţară şi străinătate, interesaţi să cunoască fauna Olteniei, în special, şi a României în general, fapt pentru care s-a realizat un catalog tocmai pentru a face cunoscută importanţa pieselor.
În această perioadă, la Muzeul Olteniei se desfăşoară expoziţia Mamifere din patrimoniul Secţiei de Ştiinţele Naturii, al cărei obiectiv este de a face cunoscută colecţia de mamifere care conservă piese valoroase de o deosebită importanţă ştiinţifică, unele dintre ele fiind colectate în anii când se semnala prezenţa lor pentru prima dată pe teritoriul României.
Expoziţia a fost realizată de muzeograf dr. Claudia Goga, la sediul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei din str. Popa Șapcă nr. 8, iar craiovenii vor putea admira frumoasele exponate până în luna iunie a acestui an.
Prin investiţiile realizate la Secția de Științele Naturii, administraţia judeţeană oferă publicului vizitator șansa vizitării unui muzeu modern, ce mizează atât pe decelarea, expunerea şi valorizarea unui patrimoniu cultural impresionant, cât și pe impactul socio-cultural, pe care această exprimare muzeologică îl va avea asupra Craiovei, asupra Olteniei şi chiar asupra zonelor transfrontaliere. „Această inițiativă vine să întregească o suită de proiecte realizate în beneficiul publicului din toată Oltenia, Consiliul Județean Dolj reușind în acest fel să închidă un ciclu investițional demarat în urmă cu zece ani și care a cuprins consolidarea și restaurarea unor clădiri cu un bogat trecut, imobilul Secției de Istorie-Arheologie și Casa Băniei, construirea unui nou sediu pentru depozite, spații administrative și Laboratorul de Restaurare, dar și amenajarea expozițiilor pentru toate cele trei secții ale Muzeului Olteniei“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS