8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSatele din comuna Valea Stanciului, în plin proces de modernizare

Satele din comuna Valea Stanciului, în plin proces de modernizare

Comuna doljeană Valea Stanciului este un adevărat şantier în această perioadă, întrucât în toate cele cinci sate se derulează numeroase lucrări de modernizare. Acestea vizează atât unităţile de învăţământ, cât şi infrastructura rutieră, dar şi lăcaşurile de cult. Primarul localităţii, Ovidiu Gîngioveanu, susţine că are proiecte extrem de ambiţioase, unul dintre acestea constând în aducerea gazelor în comună.

Peste 5.000 de oameni îşi duc viaţa în comuna Valea Stanciului, una dintre cele mai mari din judeţul nostru. Având o suprafață de peste 11.000 de hectare și 2.700 de gospodării, localitatea este formată din cinci sate – Valea Stanciului, Ţugureşti, Bârza, Horezu Poenari şi Greceşti. Fiecare, cu povestea lui, cu frumuseţea, dar şi cu nevoile lui. Făcând un tur al comunei, descoperim însă că toate cele cinci sate au ceva în comun: şantiere în care se lucrează. Un prim popas: satul Horezu Poenari. În atenţia autorităţilor locale au fost atât unităţile de învăţământ, cât şi instituţiile culturale şi lăcaşul de cult. „În această perioadă se finalizează lucrările la Şcoala de la Horezu Poenari, care a fost reabilitată integral interior şi exterior, modernizată şi dotată atât cu mobilier nou, cât şi cu centrală termică. Al doilea şantier, tot în satul Horezu Poenari, se află la biserică, unde s-au finalizat atât pictura interioară, cât şi pictura exterioară. Au fost făcute inclusiv lucrările de drenare a apei pluviale şi a fost înlăturată şi igrasia care se instaurase, fiind vorba despre o construcţie veche din anul 1850. Tot în Horezu Poenari s-a depus la Compania Naţională pentru Investiţii (CNI) şi proiectul pentru reabilitarea Căminului Cultural şi sperăm ca anul viitor să înceapă lucrarea“, a spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

Investiţii şi în Bârza, Ţugureşti şi Valea Stanciului

În turul pe care îl facem prin comuna Valea Stanciului ajungem şi în satele Bârza şi Ţugureşti, unde luna aceasta au fost demarate lucrările la două şantiere. Este vorba de două grădiniţe noi, în care copiii vor beneficia de condiţii moderne de învăţat. Anul viitor vor continua lucrările şi la cele două biserici, la cea din satul Bârza vor fi refăcute lucrările de pictură, iar în satul Ţugureşti vor fi executate lucrările de reparaţii exterioare ale bisericii. „Luna aceasta se depune şi pe Programul Operaţional Regional proiectul de reabilitare a Şcolii Profesionale din Valea Stanciului, lucrare în valoare de 1,5 milioane de euro şi care va corespunde cu cerinţele de audit energetic, fiind dotată cu panouri solare şi pompe de căldură. Practic, apa încălzită din subteran va fi adusă la suprafaţă, unde va trece prin panouri solare, iar suplimentarea se va face de către centralele electrice. Totodată, am depus la CNI şi proiectul pentru o sală de sport în incinta acestei şcoli“, a afirmat primarul din Valea Stanciului.
Anul acesta au depus la Compania Naţională de Investiţii şi o solicitare pentru reabilitarea Căminului din satul Valea Stanciului, care în anul 2016 a suferit avarii în urma unei furtuni.

„Asfaltul şi gazele sunt viitoarele investiţii pe care ni le dorim“

În procedură de achiziţie publică se află mai multe lucrări de reabilitare a celorlalte şcoli din comună, respectiv Şcoala cu coloane din satul Valea Stanciului, precum şi Şcoala cu clasele I – IV Greceşti. Totodată, centrul medical din Valea Stanciului va fi şi el reabilitat, extins şi dotat cu aparatură necesară pentru secţii precum cardiologie, fizioterapie, ginecologie, inclusiv un laborator de analize. „Un proiect de anvergură este canalizarea din comună şi sperăm ca anul viitor să demarăm lucrările, ea aflându-se luna aceasta în stadiul de licitaţie. Un alt proiect de amploare îl reprezintă asfaltarea, depunându-se la Ministerul Dezvoltării şi AFIR trei proiecte, iar în urma discuţiilor avute, acestea vor demara începând cu anul viitor. La Ministerul Dezvoltării s-a vorbit şi de aducţiunea conductelor de gaze şi ar fi extraordinar să putem realiza acest proiect. Şcolile şi grădiniţele sunt reabilitate, centru medical avem, canalizarea se licitează, apă este şi urmează să facem şi o extindere, ar mai fi asfaltul şi gazele. Acesta ar fi viitorul comunei noastre şi viitoarele investiţii pe care ni le dorim“, a mai spus Ovidiu Gîngioveanu.
Alt obiectiv important în care se vor face investiţii cu fonduri de la Uniunea Europeană este drumul judeţean 561B. Acesta reprezintă o legătură prin intermediul DJ 561 între municipiul Craiova şi DN 55A Bechet – Calafat, spre fluviul Dunărea. Autorităţile locale din comuna Valea Stanciului spun că modernizarea acestui drum va duce la dezvoltarea localităţii şi atragerea de investitori. „Împreună cu Consiliul Judeţean Dolj am reuşit să demarăm şi proiectul de reabilitare a tronsonului de drum Horezu Poenari – Padea, drum ce va fi o punte de legătură între noi şi centrele de preluare a produselor agricole, respectiv Segarcea şi Bechet. În ultimii ani, zona Luncii Jiului a avut o influenţă foarte mare în ceea ce priveşte economia, s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu profil agricol, ceea ce a dus la dezvoltarea unor baze de recepţie a cerealelor. Drumul acesta era vital pentru că sute de maşini şi de tiruri încărcate cu cereale circulă zilnic pe el. Prin modernizarea acestui tronson de drum, şi economia comunei noastre va creşte“, a mai spus Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.

„Sperăm că, prin toate aceste investiţii, comuna noastră va deveni atractivă pentru tineri“

Prin toate aceste investiţii pe care le fac în comună, autorităţile locale speră să îi convingă pe tineri să rămână pe meleagurile natale. Un alt deziderat este oferirea cât mai multor facilităţi tuturor celor care vor să investească în Valea Stanciului. „Oamenii văd cum se face câte o construcţie nouă, câte o grădiniţă, câte o şcoală, se reabilitează câte o biserică, iar investiţiile nu s-au făcut într-un singur sat, ci la nivelul întregii comune, atât în plan şcolar, cultural, cât şi ecleziastic. Pe parcursul anului viitor şi în anii ce vor urma ne vom axa pe insfrastructura de drum, asfaltare, extindere apă, extindere canalizare şi, nu în ultimul rând, aducerea de gaze în comună, care va duce la o creştere economică semnificativă a localităţii. Sperăm că, prin toate aceste investiţii, comuna noastră va deveni atractivă pentru tineri, care vor opta să rămână şi să se dezvolte aici, dar şi pentru investitori“, a spus primarul Ovidiu Gîngioveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS