8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajInaugurare de Centenar la Ișalnița

Inaugurare de Centenar la Ișalnița

Cei o sută de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriți și la Ișalnița. Centenarul a fost marcat într-un mod aparte pentru localitate. Primarul Ovidiu Flori a inaugurat noul sediu al primăriei, care este o clădire modernă și impunătoare. Dubla sărbătoare a scos din casă localnici de toate vârstele, cărora li s-au alăturat parlamentari, dar și reprezentanți ai administrației doljene, care au apreciat că Ișalnița este acum cea mai dezvoltată localitate de lângă Craiova.

Elevi, profesori, localnici de toate vârstele, dar și primari din mai multe localități ale Doljului, cum ar fi Mischii, Șimnic, Fărcaș, Tălpaș, Scaești, s-au adunat, joi dimineață, în centrul comunei Ișalnița, pentru a serba centenarul Marii Uniri. De această sărbătoare a fost legată și inaugurarea noului sediu al primăriei comunei. Construcția clădirii administrative a început în urmă cu 18 luni și a fost demarată după realizarea mai multor investiții în comună, care au rezolvat problemele gospodărești ale cetățenilor. Noul sediu al primăriei este impunător, cu parter și etaj, și este înconjurat de un parc, oferind un aspect modern localității. Acesta este, de acum, punctul zero al comunei Ișalnița, la inaugurarea căruia localnicii au petrecut ore în șir în ciuda frigului.
Programul festiv a început cu poezii și cântece patriotice rostite de copiii de la Școala Gimnazială „Eliza Opran“ și a continuat cu melodii din folclorul oltenesc interpretate de Ansamblul „Ion Șerban“ din Ișalnița. Nu au lipsit nici momentele solemne. Soborul de preoți ai comunei a sfințit noua casă a administrației locale și a oferit edilului o icoană cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La momentul inaugurării au fost prezenți și parlamentari de Dolj, precum Radu Preda, Eliza Peța, Florinel Stancu, dar și reprezentanți ai Primăriei Craiova în frunte cu primarul Mihail Genoiu, precum și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, însoțit de cei doi vicepreședinți, Cosmin Vasile și Oana Bică, la care s-au adăugat consilieri județeni și locali.
În acest context al dublei sărbători de la Ișalnița, primarul Ovidiu Flori a precizat că Marea Unire de la 1918 este „o lecție importantă pe care întreaga națiune de astăzi ar trebui să o înțeleagă și că nu avem dreptul să ne îndoim de lucrurile mari pe care trebuie să le facem ca România să aibă viitor. Nu avem voie să ne îndoim că trebuie să facem o autostradă care să lege fiecare provincie românească de capitala țării. Nu avem voie să ne îndoim că trebuie să facem câte o cale ferată de mare viteză, care să lege fiecare provincie românească de Capitală. Nu avem voie să ne îndoim că trebuie să construim o armată modernă care trebuie să ne apere. Nu avem voie să ne îndoim că avem nevoie de spitale moderne care să oprească scurgerea banilor românești către clinicile din străinătate. Nu avem voie să ne îndoim că trebuie să facem școli, licee, universități de elită în România pentru a opri exodul creierelor românești în străinătate. Eu am înțeles acest lucru și am încercat să particip la reconstrucția României. Am înțeles că singura cale pentru a face statul să se dezvolte este să dezvolt mai mult propria localitate, să fac drumuri cât pot de bune, să o iluminez, să aduc apă curentă, canalizare pentru fiecare gospodărie, și, mai înainte de toate, pentru a avea un viitor această localitate, să refac și să modernizez școala“.

Ișalnița și-a rezolvat marile probleme administrative

La Ișalnița, de câțiva ani s-au făcut investiții importante, astfel încât reprezentanții administrației doljene spun că această localitate este cea mai dezvoltată din mediul rural. „În Dolj, sunt 111 localități, din care 94 sunt în mediul rural. Acum, noi nu mai știm unde să plasăm această localitate a dumneavoastră, dacă să o trecem la orașe, la municipii, pentru că și-a rezolvat marile probleme pe care le avea și pe care le are fiecare localitate. Ceea ce s-a întâmplat în această localitate am dori să facem în foarte multe localități, că în toate nu s-o putea. Dar, așa cum apreciem noi acum, vă spunem că ora exactă a administrației doljene se dă de la Ișalnița. Mai sunt localități în jurul Craiovei care s-au dezvoltat, dar Ișalnița este pe un podium de unde nu știm cine o mai dă jos“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Și primarul Mihail Genoiu, prezent la manifestări, a apreciat că acum Ișalnița arată „ca un frumos cartier al Craiovei“. În fața noii clădiri a primăriei, localnicii s-au prins în hora unirii, marcând astfel centenarul Marii Uniri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS