Situată în partea de sud-est a Doljului, pe drumul judeţean Leu – Vişina, comuna Castranova este o aşezare în care îşi duc existenţa peste 3.400 de persoane, principala îndeletnicire a acestora fiind agricultura. De când a venit la conducerea primăriei, edilul Dumitru Măceşanu a făcut o prioritate din a moderniza localitatea. Dovadă stau investiţiile constante care s-au făcut atât în infrastructura rutieră, cât şi în reţeaua de alimentare cu apă. „Am modernizat drumul comunal ce leagă satele Castranova şi Zărnoaga. Este o investiţie de aproximativ două milioane de euro, cu fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Investiţia este realizată în proporţie de 96 la sută şi va fi finalizată atunci când vremea ne va permite. Este vorba de 6,9 km, iar o porţiune de 251 de metri am făcut-o din bugetul nostru local. Este prima lucrare de acest gen şi am început cu acest drum pentru că este situat mai mult în extravilanul localităţii. Un alt proiect extrem de important este finalizarea canalizării. Am semnat deja contractul de finanţare pentru canalizare, în valoare de 2,5 milioane de euro, proiect pe PNDL 2. Tot PNDL 2 avem o extindere de alimentare cu apă, în sensul că vrem să facem staţie de alimentare şi puţuri separate în satul Puţuri“, a spus primarul din Castranova, Dumitru Măceşanu.
La ora actuală, toată localitatea Castranova beneficiază de alimentare cu apă, dar pe timp de vară, debitul este insuficient în raport cu cerinţele. Din acest motiv, autorităţile locale au luat decizia de a mai construi o staţie separată în satul Puţuri. Proiectul este în valoare de un milion de euro.
6 milioane de euro, fonduri guvernamentale investite în comună
O prioritate pentru autorităţile locale din Castranova o constituie şi unităţile de învăţământ. La nivelul comunei, în cele două sate – Castranova şi Puţuri – sunt trei şcoli şi două grădiniţe în care învaţă 320 de copii. Investiţiile în unităţile de învăţământ se fac atât cu fonduri proprii, cât şi cu fonduri guvernamentale. „Lucrăm la o bază sportivă, dotată cu teren sintetic şi nocturnă, la Şcoala veche de la Castranova, pe GAL. Lucrarea, în valoare de 80.000 de euro, este realizată în proporţie de 60 la sută, iar când ne va permite vremea o vom continua. Aceasta este o investiţie finanţată sută la sută din fonduri europene. Totodată, am reabilitat baza sportivă de la Castranova, i-am schimbat acoperişul, am extins-o şi am amenajat duşuri, investiţie pe care am realizat-o din fonduri proprii. De asemenea, am realizat reparaţia capitală a acoperişului de la Grădiniţa din satul Puţuri, lucrare în valoare de 175.000 de lei, şi am montat centrală nouă la Şcoala de la Castranova“, a mai spus primarul.
Proiecte ambiţioase sunt şi pentru anul viitor. Pe PNDL 2 sunt deja depuse patru proiecte. Acestea includ modernizarea Şcolii noi de la Castranova, reabilitarea şi anveloparea Şcolii noi de la Puţuri, construirea unui nou sediu de primărie, precum şi transformarea unei şcoli vechi din satul Puţuri într-un centru socio-cultural. Investiţii se vor face însă şi cu fonduri europene. „Pe fonduri europene avem un proiect care cuprinde asfaltarea a 8,8 kilometri de drumuri. Pe măsura 4.3 avem un drum de exploataţie agricolă, proiect care este eligibil, dar nu am primit finanţare. De asemenea, tot cu fonduri europene mai avem un proiect de modernizare a Căminului Cultural. Să sperăm ca anul 2019 va fi mai bun decât acesta, deşi nici 2018 nu a fost rău. Noi an de an am crescut, având în vedere că numai pe PNDL-uri am accesat aproape şase milioane de euro! Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, le urez tuturor concetăţenilor mei Căciun fericit, să fie sănătoşi, fericiţi, să aibă linişte în suflet şi belşug în casă!“, a spus primarul din Castranova, Dumitru Măceşanu.