Colectarea selectivă este un proiect benefic. Drumul spre dezvoltarea sănătoasă a unei comunități, indiferent de dimensiunea ei, presupune asimilarea durabilă și generalizată a practicii colectării selective a deșeurilor.
De la 1 iulie intră în vigoare un nou pachet legislativ prin care devine obligatorie colectarea selectivă pe patru fracții a deșeurilor menajere: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri reziduale (resturi de mâncare, dar și bucăți de lemn, oglinzi, veselă din porțelan, conținutul sacului de aspirator etc).
Colectarea selectivă este un proiect benefic
În calitate de președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților consider că toți, cetățeni și autorități deopotrivă, trebuie să înțelegem că acest mod de a gestiona și reduce deșeurile, tot mai multe și mai poluante, trebuie să devină unul permanent. Cu toții suntem obișnuiți să consumăm, fără să recuperăm ceea ce generăm, ignorând impactul pe care îl au deșeurile provenite din acest consum asupra mediului înconjurător.
Noi, cetățenii, trebuie să conștientizăm că, dacă vrem o țară că afară, va trebui să dezvoltăm un comportament pe măsură, începând cu deșeurile pe care le generăm în casele/gospodăriile noastre, iar autoritățile și operatorii au obligația să asigure toată infrastructură necesară, de la sacii și pubelele personalizate pe cele patru fracții până la platformele îngropate de colectare și mașinile speciale de colectare.
Cei ce vor colecta selectiv vor plăti mai puțin
Indiferent câte obstacole vor mai fi (orice proces nou presupune o perioadă de acomodare) nu există alternativă la această practică a colectării selective. Cei care vor respecta și vor depune în pubelele de gunoi aferente, pe patru fracții, vor fi beneficiarii unui tarif mai mic. Cei care nu vor respecta acest lucru și vor depune gunoiul nediferențiat vor plăti un tarif mai mare pentru că altcineva în locul lor va trebui să facă selecția deșeurilor.
Apelul meu către autoritățile doljene este acela de a continua campaniile de informare a populației, masiv, în tot județul, în privința noii proceduri de colectare selectivă a deșeurilor. Buna informare este un pas esențial pentru asimilarea noilor comportamente și trecerea, astfel, la un nou nivel al colectării selective.