Au trecut patru ani de când Colecția de Artă Europeană a ieșit de pe simezele expunerii permanente. Deși un număr restrâns de lucrări de pictură, sculptură, mobilier și obiecte decorative din această parte valoroasă a patrimoniului a fost, cu ocazia unor expoziții de mici dimensiuni, accesibil publicului, de această dată, Muzeul de Artă Craiova pune la dispoziția vizitatorilor o selecție mai elaborată și mai cuprinzătoare de opere, constând în picturi, lucrări de sculptură, piese de mobilier și obiecte decorative de școală olandeză, flamandă, franceză și italiană, specifice secolelor XVI-XIX.
Expoziția, ce se va desfășura în perioada 25 iulie – 15 septembrie 2019, nu este o simplă reeditare a unor etalări precedente, în cadrul expunerii permanente, ci presupune o nouă configurație, în care apar numeroase lucrări ce nu au mai fost expuse până în prezent. Încercăm astfel să răspundem unor așteptări, exprimate de publicul vizitator, care și-a manifestat, cu diferite prilejuri, interesul pentru această componentă importantă a patrimoniului nostru.
Tablourile și obiectele reflectă, într-o măsură concludentă, gusturile colecționarilor de artă români din secolul al XIX-lea, în special ale familiilor Mihail, Aman și Romanescu. Printre achizițiile lor, genurile cele mai bine reprezentate sunt peisajele, scenele religioase și istorice, portretele și naturile statice. Valoarea lucrărilor expuse este tributară preponderent vechimii și tehnicii folosite, iar în unele cazuri, acestora li se adaugă și caracterul unic, ce definește capodopera. Lucrări de școală, cu o execuție onorabilă, ele pot oferi privitorului o imagine de ansamblu pentru stiluri artistice precum barocul, neo-clasicismul și romantismul european sau „realismul” specific Epocii de Aur olandeze și flamande.
Expoziția poate fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, de pe Calea Unirii, nr. 15, deschisă de marți până duminică, între orele 10.00-17.00. În prima zi de marți a fiecărei luni, accesul în Muzeul de Artă Craiova este gratuit.