0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajA început Simpozionul de sculptură „Drumuri Brâncuşiene“ în Craiova

A început Simpozionul de sculptură „Drumuri Brâncuşiene“ în Craiova

Centrul Multifuncţional din Craiova a fost joi gazda Simpozionului Internaţional „Drumuri Brâncuşiene“. Evenimentul se află la a VII-a ediţie şi se bucură de diversitate pentru că, anul acesta, participanţii vin din patru țări, şi anume: Italia, Ecuador, România şi Turcia.

Tema Simpozionului de anul acesta este sportul, expresivitatea mişcării. La eveniment a fost prezent primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, împreună cu viceprimarul Stelian Bărăgan. „Există deja o tradiţie.

În fiecare vară, în perioada cea mai toridă a anului ne întâlnim la această tabără de sculptură. Tema de anul acesta este sportul, o temă pe care am ales-o împreună cu Remus şi cu toţi ceilalţi implicaţi în aceste activităţi.

Această temă are o conotaţie foarte importantă, pentru că anul acesta, la gala premiilor AMR, noi vrem să candidăm la titlul de cel mai important oraş al anului. Se îmbină cultura, se îmbină arta şi sculptura cu sportul.

Eu nu pot decât să urez succes participanţilor. Ca în fiecare an, vom fi prezenţi atât la deschidere, cât şi la premiere. Vom participa şi pe parcus în derularea acestei tabere, şi vom promova, pe toate canalele, tot ceea ce înseamnă tabăra de sculptură.

Încă o dată felicit organizatorii pentru această iniţiativă și le urez mult succes participanţilor“, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

„Mă bucur mult că sunteţi astăzi pe esplanada Centrului Multifuncţional din Craiova care astăzi (joi – n.r.) găzduieşte cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură. Este un proiect care s-a bucurat de succes în fiecare an şi care a oferit comunităţii lucrări valoroase“, a declarat directorul Casei de Cultură, Remus-Bogdan Vlăsceanu.

Participanţii de anul acesta ai Simpozionului sunt: Emilian Popescu (România) – cu lucrarea „Flacăra eternă“, Petre Virgiliu Mogoşanu (România) – cu lucrarea „Volumes and Trajectories“, Marino Di Prospero (Italia) – cu lucrarea „Spatial Contortion“, Ferhat Ozgun Gorel (Turcia) – cu lucrarea „The Shadow Player“ şi Milton Gravidia (Ecuador) – cu lucrarea „Organic Geometry“.

Participanții și lucrările au fost selectați de un juriu format din specialiști în domeniu și directori ai unor instituții de cultură locale.

Ce spun participanţii

Marino Di Prospero din Italia a dat câteva detalii despre lucrarea sa: „Lucrarea mea se referă la contorsionarea în spaţiu a unui sportiv cu o formă geometrică şi care îşi asumă o formă naturală dinamică, iar în spaţiu va avea un echilibru instabil“.

Virgiliu Mogoşanu participă pentru a doua oară la Simpozion, iar lucrarea lui se numeşte „Volume şi Traiectorii“. „O să fac câteva volume din această piatră, care, prin continuarea traiectoriilor imaginare, desenează spaţiul într-o infinitate de linii şi traiectorii.

Se leagă cumva de mişcarea materiei şi de cum se transformă materia în spaţiu şi timp, aşa cum şi corpul omenesc desenează în spaţiu traiectorii.

Vă mulţumesc pentru această ocazie de a participa din nou şi sper să meargă totul bine“, a declarat sculptorul Virgiliu Mogoşanu despre viitoarea sa operă.

Simpozionul a început joi şi se va încheia pe 31 august. Organizatorii invită publicul craiovean să li se alăture la acest simpozion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS