Ca membru al Comisiei parlamentare de anchetă asupra alegerilor europene din 26 mai cred că dezbaterile privind oportunitatea ca STS să mai controleze softul care numără voturile la alegeri trebuie să se finalizeze cu o decizie în favoarea democrației.
Democrația este despre societate, despre cetățeni și votul lor ca drept fundamental. Democrația este despre integritatea și securitatea votului. Nicio suspiciune nu trebuie să mai planeze asupra libertății de alegere a fiecărui individ. Votul este proprietatea fiecărui cetățean în parte, un drept prin excelență civil. Faptul că nu puțini români își exprimă îngrijorarea că votul lor ar putea fi fraudat, că merg degeaba la urne, că votul lor nu mai contează, acesta ar trebui sa fie un semnal serios pentru toți cei care credem în democrația autentică.
Modul în care s-a operat la alegerile europene din România pe 26 mai a lăsat multe semne de întrebare. Pe unele le vom elucida în cadrul comisiei. Pe altele poate niciodată. Rolul Comisiei nu este acela de a invalida în vreun fel alegerile europene, ci de a semnala erorile apărute, nu puține și deloc simple, pentru a fi evitate, multiplicate pe viitor.
Numărătoarea voturilor trebuie făcută de o instituție non-partizană
Nu mă număr printre cei care consideră apriori că STS este „băiatul rău“, dar cred cu tărie că NU un serviciu secret militarizat trebuie să gestioneze rezultatele unui vot eminamente civil. Așa după cum cred că numărătoarea voturilor trebuie făcută de o instituție non-partizană sub controlul Parlamentului ca organ reprezentativ al poporului român.
În mod normal, Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să fie această instituție, eliberată și ea de orice posibile suspiciuni de partizanat politic.
Nicăieri în lumea democratică europeană un serviciu militarizat nu are vreun rol în numărătoarea voturilor. De ce în România trebuie să fie altfel?! Nu vrem o țară ca afară?!
Urmează trei runde de alegeri extrem de importante, dintre care primele, cele prezidențiale din noiembrie, cu o încărcătură politică deosebită. Trebuie să luăm acele decizii care să redea încrederea totală cetățenilor că votul lor introdus în urne se regăsește identic în numărătoarea finală a voturilor. Altfel, vorba maestrului Tudor Gheorghe: 30 de ani. Degeaba!…