5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAlimente și suplimente care ne ajută să avem ochi sănătoși

Alimente și suplimente care ne ajută să avem ochi sănătoși


Dr. Ghenoiu Roxana, medic primar oftalmolog- Centrul medical RO-OPTIC Craiova, ne prezintă alimentele care ne ajută să avem ochi sănătoși.

Ochii reprezintă un organ extrem de important și prețios pentru fiecare dintre noi, atât pentru funcțiile sale strict necesare supraviețuirii și adaptării în societate, cât și pentru bucuriile oferite zi de zi, prin diverse lucruri ce ne încântă privirea. Slăbirea vederii nu trebuie să fie obligatoriu parte din procesul de îmbătrânire, cel puțin dacă mănânci corect.

Iată așadar ce alimente îți protejează vederea:

Morcovii sunt vedetele din dietă pentru ochi sănătoşi deoarece conțin beta caroten, un carotenoid care menține ochii sănătoși.

Doveacul sau bostanul au conținut bogat în beta caroten precum și alte legume portocalii sau oranj.

Legumele frumos colorate, roșii, verzi sau galbene (roșiile, ardeii grași, porumbul, mazărea) conțin un pigment – luteină – cu puteri benefice pentru ochi. Aceasta repară proteinele îmbătrânite din componentele ochiului, adică cristalin și retină. De asemenea, întârzie apariția cataractei cu circa 2,5 ani, comparativ cu cei care au o dietă bogată în grăsimi saturate,colesterol și sare.

Vinetele conțin antocianine cu rol regenerator corioretinian.

Legumele verzi

Alte legume verzi precum spanacul și salata, varza și broccoli care conțin luteină, dar și zeaxantină. Aceste două carotenoide au fost întotdeauna asociate cu un risc scăzut de degenerescență maculară și cataractă. Ideal este să fie consumate două porții mici de astfel de legume/zi, indiferent că este vorba de o mână de spanac în salată sau o garnitură de broccoli la cină.

Fructele benefice

Fructele precum afinele, coacăzele, zmeura, murele, fragile și căpșunile, dar și portocalele, prunele și cireșele diminuează considerabil acțiunea nocivă a radicalilor liberi din mediul înconjurător, precum lumina Soarelui. Poluarea poate duce la apariția cataractei și degenerescenței maculare. Două porții de astfel de fructe/zi, adică o ceșcuță de afine dimineața și o portocală ca și gustare după-amiaza, îți vor ține ochii sănătoși mai mult timp.

Acizi graşi omega 3 prezenți în peşte – somon, cod și ton – previn uscăciunea ochilor și chiar cataracta datorită conținutului bogat în xantine (astaxantină). Două, chiar trei porții de pește/săptămânal ori un supliment de ulei de pește/zi mențin sănătatea ochilor. E bine să se limiteze consumul de carne roșie care conține zinc, dar care consumată în exces crește riscul de degenerescență maculară. În plus, crustaceele, cum ar fi stridiile sau crabii, oferă cantități mari de zinc, alt nutrient care intervine în metabolismul melaninei din retină și care te poate proteja de afecțiunea menționată.

Strugurii roșii sunt bogați în resveratrol, puternic antioxidant general, dar și ocular, prevenind stresul oxidativ.

Varza roşie conține cianidina cu efect protector retinian împotriva radiațiilor solare prea intense din lunile de vară, dar și din lunile de iarnă din cauza zăpezii care reflectă razele solare. 

Ouă, nuci, migdale

Ouăle întregi: gălbenușurile sunt, de asemenea, bogate în luteină și zeaxantină, dar mulți oameni le evită din cauza temerilor legate de colesterol (un ou/zi nu crește colesterolul).

Nucile conțin și ele zinc benefic metabolismului retinian, la fel și laptele

Migdalele și semințe de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E.

Ca produse fitoterapeutice: extractul de orz verde conține SOD, minerale și vitamine, optifort (zeaxantină, luteină, resveratrol), imunogrip și imunorezistan ce conțin cantități mari de Echinacea purpurea, iar cele pentru copii conțin și extract de măceș, vitanemin etc.
Ca produse gemoterapice: extractul de afin și de coacăz, extractul de măceș, de cătină albă și roșie (tamarix), extractul de scoarță se salcie cu efect anticataractogen, extractul de gingko biloba cu puternic efect antioxidant și de repermeabilizare a circulației corioretiniene asociat adesea cu extract de arin negru (trombolitic) și de măslin (antisclerotic și antitrombotic și lipolitic).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS