Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ a încheiat, la finalul săptămânii trecute, proiectele „Biblioteca din vacanță“, ediția a XI-a, și „Fun in Summer“. De-a lungul lunilor iulie și august, cele două proiecte educative au reunit peste 700 de participanți, care au luat parte la 155 de întâlniri în cadrul atelierelor educative, generând astfel 4.159 de participări.
Nu mai puțin de 20 de ateliere interactive, cele mai multe dintre acestea structurate în mai multe grupe și categorii de vârstă, au fost desfășurate de bibliotecari și voluntarii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Atelierele cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere au fost cele de „Limba Engleză“, cu 72 de participanți, „Origami“, cu 70, „Desen“ – 52, „Numerologie“ – 50, „Handmade“ – 42, „Introducere în informatică“ – 40, „Caligrafie“ – 39, „Games Day“ – 37 și „Art & Crafts“, cu 33 de participanți.
35 de voluntari, implicați în cele două proiecte
Desfășurarea celor două proiecte și în 2019 a fost posibilă mulțumită implicării a 35 de voluntari. Dacă bucuria și plăcerea au fost emoții împărtășite de toți voluntarii, experiențele particulare de la atelierele coordonate au fost unice și într-un fel irepetabile.
Actrița Oana Stancu, unul dintre cei mai vechi voluntari, a evocat curiozitatea, inventivitatea și responsabilitatea de care au dat dovadă copiii care au urmat cursurile de Teatru. Pe măsură ce primii pași au fost realizați, emoțiilor inițiale le-au luat locul încrederea și dezinvoltura.
Prin „joc și joacă“, micuții au învățat să se descopere și să se pună în valoare. Și Veronica Svanström, coordonatoarea atelierelor de Franceză și Scrapbooking, a salutat inițiativa bibliotecii, despre care a declarat că a reprezentat o bună oportunitate de învățare și dezvoltare.
Elevii Alexandru Stoica și Cătălin Ciprian Pasăre, voluntarii care le-au dezvăluit celor mici universul informaticii, au fost impresionați de progresele înregistrate de copii. Interacțiunea pe care au încurajat-o constant și receptivitatea cursanților au făcut ca deprinderea noțiunilor de bază în informatică să îmbrace forma unei activități plăcute și durabile.
Nu în ultimul rând, Mișeta Înpușcatu, coordonatoarea atelierului de Numerologie, singura activitate dedicată exclusiv persoanelor adulte, a apreciat deschiderea manifestată la nivelul bibliotecii, arătându-și disponibilitatea pentru orice alte colaborări viitoare.
Progresele înregistrate de copii nu au trecut neobservate
În desfășurarea propriu-zisă a atelierelor s-au implicat în mod activ și bibliotecarele Carmen Tică, Mădălina Băileșteanu și Sofia Cercel. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor firești de informare ale copiilor, cele trei bibliotecare au încercat și au reușit să propună numeroase elemente de noutate prin împletirea experienței personale cu resursele disponibile la nivelul bibliotecii.
Prin metodele de educație nonformală întrebuințate, abilitățile practice, creativitatea și spiritul de inițiativă au ieșit în câștig. Progresele înregistrate de copii nu au putut trece neobservate. Părinții, rudele sau însoțitorii acestora au semnalat și apreciat evoluția copiilor în urma participării la ateliere.
În mod firesc, de aici decurge constatarea faptului că, indiferent de vârstă, un număr mare de craioveni s-au familiarizat cu spațiul, activitățile și personalul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Atragerea populației active către bibliotecă, către activitățile recreative și utile desfășurate în timpul verii a fost provocarea căreia bibliotecarii i-au răspuns cu succes și în acest sezon.
„Am depășit pragul unui deceniu de la momentul lansării proiectelor educative desfășurate pentru copiii craiovenilor în perioada vacanței de vară. An de an, ne preocupăm de diversificarea și lărgirea gamei de activități propuse. Cu ajutorul necondiționat al voluntarilor, le oferim celor mici o mulțime de programe interactive.
Încercăm, prin continuarea acestor proiecte, să ducem cu un pas mai departe efortul de reinventare a serviciilor de bibliotecă. Publicul nostru este format nu doar din cititori. Orice cetățean, indiferent de vârstă și nivel de instruire, beneficiază de activități și manifestări diverse, în măsură să-i satisfacă nevoile firești de formare, informare și dezvoltare continuă.
Le mulțumesc voluntarilor și tuturor colegilor care au făcut și vor continua să facă posibilă desfășurarea acestor proiecte“, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Vor demara noi proiecte
O dată încheiate, cele două proiecte fac trecerea spre grila de programe și manifestări demarate anual în primele săptămâni de toamnă.
Astfel, bibliotecarii de la Mediatecă și American Corner îi invită pe cititori să se implice și să ia parte la activitățile proiectului „Învățăm la bibliotecă“ prin care li se propun, de-a lungul următorului an școlar, activități diverse precum sesiuni de lectură și dezbateri, concursuri de eseuri, postere și expoziții, întâlniri dedicate melomanilor și cinefililor ș.a.
În aceeași ordine de idei, bibliotecarii de la departamentul Împrumut carte copii și tineret pun la punct ultimele detalii ale proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei“.
Cea de-a X-a ediție a proiectului va fi inițiată în cursul lunii octombrie și, dincolo de faptul că se va suprapune pe structura anului școlar, va îngloba, la fel ca în anii anteriori, zeci de teme educative la care sunt invitați să se înscrie preșcolarii și școlarii din municipiul Craiova.
Proiectele educative „Biblioteca din vacanță“ și „Fun in Summer“ s-au desfășurat în perioada 1 iulie – 30 august 2019.