3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCum îți poate salva viața o ecografie doppler vascular?

Cum îți poate salva viața o ecografie doppler vascular?

Dacă ai un diagnostic de boală de inimă, tensiune arterială crescută, diabet sau nivel crescut de colesterol, atunci ar fi indicat să  faci o ecografie vasculară. 1 din 5 pacienți prezintă modificări la ecografiile de carotide, de aortă abdominală sau doppler arterial venos. Aceste anomalii pun viața în pericol, avertizează dr. cardiolog Radu Popa.


Ecografia doppler vascular este un instrument cheie, ce oferă o perspectivă asupra nivelului de risc. Ecografia doppler carotidian verifică arterele care transportă sânge la creier. Această evaluare verifică, de asemenea, cât de rapid și ușor curge sânge prin arterele carotide, pentru a determina dacă s-a redus și dacă sunt plăci de ateromi depuse. Dacă nu sunt tratate, arterele blocate pot duce la accident vascular cerebral.


Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomandă dacă aveți unul din următoarele semne: dureri de picioare când mergeți, varice, insuficienţă venoasă sau arterială, flebite.
Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt diabetul, obezitatea, fumatul, sedentarismul, vârsta înaintată. Abordarea precoce duce la salvarea membrelor și la posibilitatea de a avea o viață normală.

Boala arterială periferică duce la un risc crescut de cinci ori al unui eveniment ischemic cardiovascular. Prin urmare, ecografia doppler vascular arterial nu doar identifică pacienții cu boală arterială asimptomatică la care modificarea factorului de risc poate încetini sau opri progresia procesului bolii, dar permite și identificarea persoanelor care pot fi, de asemenea, expuse riscului de atac de cord și accident vascular cerebral, din cauza blocajelor din organism.


Dopplerul venos permite depistarea opririi sau încetinirii fluxului sangvin în vene, cauza fiind, de regulă,  prezenţa unui cheag în interiorul venei. Ecografia doppler de aortă toracală evaluează ateromatoza aortei, verifică dacă este anevrism – pereți dilatați sau disecție de aortă. Aorta abdominală este cea mai mare arteră din corp care transportă sângele de la inimă către toate organele. Aproximativ 75% dintre pacienții cu anevrism aortic abdominal nu mai ajung la spital.

Dr. Adrian Coandă


Dr. Popa Radu spune că, dacă testele nu prezintă niciun risc și starea dumneavoastră de sănătate este bună, se recomandă un screening la fiecare cinci ani. Dacă medicul dumneavoastră dorește să urmărească mai atent lucrurile, se prescrie un test anual. Ecografia vasculară detectează leziuni cardiovasculare și surprinde semne de avertizare timpurie, uneori ratate de alte metode de testare.
Centrul Medical Speranța – Craiova, Str. Înfrățirii nr. 16, tel. 0771493887
Dr. Popa Radu și Dr. Coandă Adrian

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS