Primăria Băileşti derulează un proiect care va duce la modernizarea localităţii. Proiectul „Îmbunătăţirea mobilităţii urbane şi reducerea emisiilor de CO2 în Municipiul Băileşti“ s-a semnat miercuri, 9 octombrie, iar valoarea acestuia este de 45.709.487,04 lei.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon“ – Prioritatea de investiții „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare,
Obiectivul specific 3.2 – „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă“.
Ce prevede proiectul
-Modernizarea străzilor urbane, prioritare transportului public local.
Se asfaltează 20 de străzi urbane, cum ar fi: str. A. I Cuza (între str. Meseriașilor și str. Eroilor), str. Ardealul (între str. Brâncoveni și str. HCC), str. Banu Manta, str. Banu Mărăcine, str. Brâncoveni (între str. Carpați și str. Mihai Viteazul), str. G-ral Ghenescu (între str. HCC și str. Brâncoveni), str. Mihai Viteazul (între str. Brâncoveni și str. HCC), str. Tismana, str. Viilor, str. Libertății, str. Cernei, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Radu Paisie, str. Speranței, str. Tudor Vladimirescu (între str. G-ral Eremia Grigorescu și str. Unirii), str. Vlad Țepeș, str. Dunării, str. Vasile Alecsandri, str. Mareșal Averescu (între str. Meseriași și str. Eroilor), str. Ana Ipătescu (între str. Gabroveni și str. Dimitrie Bolintineanu).
-Modernizarea trotuarelor prioritare mobilităţii urbane. Se modernizează trotuarele la 23 de străzi urbane: str. Av. P.Ivanovici, str. HCC, str. G-ral Dragalina, str. A. I Cuza, str. Ardealul, str. Banu Manta, str. Banu Mărăcine, str. Brâncoveni, str. G-ral Ghenescu, str. Mihai Viteazul, str. Tismana, str. Viilor, str. Libertății, str. Cernei, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Radu Paisie, str. Speranței, str. Tudor Vladimirescu, str. Vlad Țepeș, str. Dunării, str. Vasile Alecsandri, str. M-șal Averescu, str. Ana Ipătescu.
-Construcţia centrului intermodal de transport public persoane, tip Park& Ride.
-Amenajarea unei parcări lângă staţia de capăt-autogară, zona iluminată şi monitorizată video. Aceasta este pusă la dispoziţia celor care vin în localitate cu autoturismul personal şi doresc să ajungă în centrul localităţii, pentru a nu plăti taxă de poluare pot lăsa gratuit autoturismul, folosind mijloacele de transport public local.
-Construcţie staţie de capăt tip autogară şi staţii pentru transportul public local, monitorizate video prin camere de supraveghere.
-Achiziţionarea de autobuze electrice pentru transportul public local.
Aceste mijloace de transport public local vor fi în număr de cinci şi vor acoperi întreaga localitate, având patru trasee.
-Sistem de bilete integrat pentru călători e-ticketing.
Vor fi incluse următoarele componente: puncte speciale de vânzare legitimații de călătorie cu automate, echipamente specifice instalate în mijloacele de transport și în stații, de validare carduri, unități GPS, modemuri, routere, dispozitive mobile de verificare a cardurilor, sisteme centrale informatice şi vor fi create aplicaţii software pentru achiziţionarea electronică a biletelor de transport public.
-Centre pentru închiriere biciclete.
Facilitarea accesului utilizatorilor de biciclete către acest mod de transport şi agrement prin asigurarea posibilităţii de a închiria biciclete în anumite puncte: în zona centrală, la capetele traseelor, în zone cu densitate ridicată de locuire, în zone cu atractivitate ridicată.
Aceasta va cuprinde componente de infrastructură – stații/chioșcuri de închiriere, rastele, automate eliberare şi reîncărcare carduri, mijloace de transport (biciclete) și componente de management (dotări dispecerat de tip hardware și software).
Astfel, proiectul va aduce un confort privind mobilitatea, cât şi reducerea emisiilor de GES şi CO2 în localitate, iar împreună cu celelalte proiecte aflate deja în implementare (Băileşti Smart City, iluminat public inteligent) va ridica nivelul de confort, pe care orice municipiu ar trebui să îl aibă.
Primarul din Băileşti: „Sunt convins că va avea mult efect faţă de investitori“
Potrivit primarului din Băileşti, Costel Pistriţu, proiectul va crea un confort cetăţeanului băileştean. „Este un proiect integrat, care dezvoltă infrastructura prioritară carosabilului pentru transportul public local până la partea de mobilitate pietonală şi piste de biciclete.
Acest proiect va crea un confort cetăţeanului băileştean, aşa cum e normal să-l ofere municipiul ca şi titulatură. Astfel, partea aceasta de încredere în localitate în sensul de dezvoltare sunt convins că va avea mult efect faţă de investitori.
Suntem primii care am câştigat acest proiect din zona noastră şi va fi o provocare pentru noi vizavi de această implementare, de finalizare a acestui proiect, deoarece echipa care implementează acest proiect este formată din colegii mei funcţionari publici.
Aceştia nu au o experienţă foarte mare, dar şi-au dorit foarte mult, alături de mine, să putem să-l implementăm prin forţele noastre proprii“, a explicat primarul.
Îndemnul primarului: Lăsaţi maşinile acasă!
Pistriţu a precizat că îşi doreşte ca cei care au maşini să le lase acasă, pentru că au posibilitatea de a merge şi fără a polua.
„În primul rând, majoritatea locuitorilor până acum cinci ani nu au avut niciun fel de mijloc de transport, doar taxiuri, pe care le-am implementat tot noi, pentru că nu exista nici asta. În al doilea rând, îmi doresc ca acest oraş să promoveze această parte de proiect, de reducere a emisilor şi credibilitatea pe care o poate da un oraş în dezvoltare antreprenorilor.
Faptul că reuşesc, pentru cei care nu au maşini, să aibă un mijloc de transport oferit de autoritate, iar cei care au maşini, sper să îi conving să le cam lase acasă, pentru că au posibilitatea de a merge şi fără a polua“, a spus Costel Pistrițu.