0.1 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMunicipiul Băilești se dezvoltă cu fonduri europene

Municipiul Băilești se dezvoltă cu fonduri europene

Programul Operațional Regional a sprijinit autoritățile publice locale atât în perioada 2007-2013, cât şi în actuala perioadă, 2014-2020, în finanțarea investițiilor publice şi private cu accent pe dezvoltarea urbană. Municipiul Băilești este unul dintre cei mai activi parteneri care au înțeles rolul documentelor de programare şi au elaborat propriile strategii la nivel local. Printre acestea se numără Strategia de dezvoltare locală, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană. Toate acestea au fundamentat investițiile localităţii.

Investițiile publice finanțate prin POR şi-au pus amprenta peste tot în regiunea noastră, au susţinut dezvoltarea economică şi socială a localităților şi au contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii, reducerea decalajelor interregionale, realizarea coeziunii sociale a comunităților locale şi creșterea competitivității generale a economiei regionale.

65 de primării din regiune au beneficiat de fonduri UE

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate în gestionarea programelor cu finanțare nerambursabilă, PHARE, programe guvernamentale, POR, POS CCE, ADR SV OLTENIA a semnat 1.974 de contracte, prin care sunt vizate investiții în domeniul public sau privat de peste 1,8 miliarde euro.


POR 2014-2020 continuă să finanțeze investiții din perioada 2007-2013 (infrastructură socială, de sănătate și educațională, IMM-uri, drumuri județene și turism), dar va finanța și noi categorii de proiecte (reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic). Prin intermediul celor 15 Axe Prioritare, programul POR 2014-2020 finanțează investiții în infrastructura urbană, infrastructura socială, de sănătate (UPU, ambulatorii) și educațională (creșe, grădinițe, şcoli, licee), drumuri județene, infrastructură de turism şi obiective de patrimoniu, precum şi investiții în reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru, achiziționarea de panouri fotovoltaice, centre de transfer tehnologic, incubatoare de afaceri sau dezvoltarea IMM-urilor.


Autoritățile publice locale au beneficiat de cea mai mare parte a acestor investiții, astfel că un număr de 65 de primării din regiune au semnat contracte în cadrul POR 2014-2020, din care 33 sunt din mediul urban şi 32 din mediul rural. O mare parte dintre ele au în implementare mai multe proiecte cu un impact semnificativ asupra dezvoltării socio-economice a fiecărei localități.
ADR SV Oltenia menține un dialog permanent cu autoritățile publice locale şi cu beneficiarii POR pentru identificarea nevoilor și priorităților strategice de investiții, inclusiv constituirea unui portofoliu solid de proiecte pentru fiecare localitate a regiunii.

Băilești, multiple proiecte pe POR

„Prin fondurile europene puse la dispoziția localităților de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, agenție care a sprijinit întotdeauna toate localitățile regiunii, municipiul Băilești a reușit o dezvoltare care, din bugetul local, nu putea fi posibilă“, a declarat primarul municipiului Băilești, Costel Pistrițu.

În cadrul POR 2007-2013, municipiul Băileşti a depus un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană, care a conţinut trei proiecte, toate fiind implementate, iar în cadrul POR 2014-2020 a depus patru aplicaţii, cu un număr total de 15 proiecte, până în prezent fiind contractate trei. Valoarea fondurilor nerambursabile a acestor investitii este de peste 94 milioane lei.
Municipiul Băilești a făcut parte din categoria „centre urbane“, alături de localități reședință de judeţ, precum Târgu Jiu, Slatina, Drobeta Turnu Severin, cu care a concurat la accesarea fondurilor europene nerambursabile, prin susținerea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al localității.

Peste nouă milioane de euro pentru PIDU Băileşti

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al municipiului Băilești, depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a fost finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) – Axa 1 Infrastructură urbană şi a avut alocată suma de peste 9 milioane euro.
Acest proiect integrat a inclus cel mai amplu program de modernizare a străzilor de după 1989, construcţia de parcări auto, realizarea de spaţii verzi, sistem de supraveghere urban, construcţia unei zone pietonale (piaţă civică). Au fost modernizate 25 de străzi: Victoriei, Revoluţiei, Meseriaşi – tronsonul cuprins între străzile Viilor şi Mareşal Averescu, Independenţei – tronsonul cuprins între străzile Gh. Doja şi Revoluţiei, Amza Pellea, Tăbăcari, Oituz, Mărăşti, Mareşal Averescu – tronsonul cuprins între străzile Independenţei şi Eroilor, Teilor, Bucegi până la intersecţia cu strada Teilor, Crîngului, Ghe. Doja, Ana Ipătescu până la intersecţia cu strada Gabroveni, Gabroveni, Dimitrie Bolintineanu, Nicolae Bălcescu, Panduri, Solomon, Carpaţi, Lt. Becherescu, Mărăşeşti, Brâncoveni – între străzile Dimitrie Bolintineanu şi Carpaţi, Petre Cercel, Depozitelor. Au fost amenajate patru parcări: zona blocuri gară (P1), zona blocuri Carpaţi (P2), zona blocuri A.I. Cuza (P3) şi zona blocuri Lt. Becherescu (P4).
Modernizarea şi extinderea Parcului Tineretului a adus un nou concept de parc, cu multe spaţii verzi, cu schimbări radicale ale aleilor, cu o peisagistică modernă, cu mobilier urban, iluminat, fântâni arteziene.


Realizarea sistemului de supraveghere urban cu 42 de camere de luat vederi, gestionat de Poliţia Locală, reprezintă un plus în prevenirea şi combaterea infracţionalităţii. Contractul de finanţare a acestui Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al municipiului Băileşti a fost semnat în anul 2010 de primarul Costel Pistrițu şi de către Directorul General al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.

Portofoliu bogat în proiecte pentru POR 2014-2020

POR 2014-2020, pus la dispoziţie prin ADR SV Oltenia, a adus municipiului Băileşti şansa de a continua investiţiile începute în anul 2010 pentru modernizarea localităţii. Pentru acest exerciţiu financiar, municipiul Băileşti a pregătit un portofoliu bogat în proiecte, care şi-au găsit finanţare în axele prioritare ale acestui program.

La data de 8 iunie 2016 s-a semnat primul contract de finanţare de către o localitate din regiunea Sud-Vest Oltenia prin POR 2014-2020. Este vorba de proiectul ,,Amenajare zona Parc Bălăşan”, al municipiului Băileşti, în valoare de 9.714.109,86 de lei (peste 2,2 milioane euro), proiect finanţat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiţii 5.2, Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Băilești se numără printre beneficiarii fondurilor europene puse la dispoziție de ADR SV Oltenia


Prin acest proiect, se amenajează terenul din jurul celor două lacuri formate de pârâul Bălăşan, în suprafaţă de 70.095 mp. Cetăţenii localităţi îşi vor putea petrece timpul liber într-un mediu sănătos, având la dispoziție zone pentru diferite activităţi sportive, culturale, cât şi locuri de joacă pentru copii.
Realizarea acestui proiect creşte gradul de calitate al zonelor pietonale, cât şi al pistelor de biciclete. În plus, aduce o îmbunătăţire a factorilor de mediu prin suprafeţele mari cu arbori combinate cu zonele verzi (zone cu gazon), irigate printr-un sistem prin aspersiune. Iluminatul public modern al zonei şi instalarea unui sistem de camere video pentru supraveghere vor creşte siguranţa bunurilor şi al cetăţenilor.

Creşterea eficienţei energetice, pe lista investiţiilor

Un alt proiect al municipiului Băileşti este „Lucrări de intervenție (D.A.L.I. ) reabilitare, modernizare, extindere si eficientizare iluminat public – optimizarea consumului de energie electrică în Municipiul Bailești ’’, proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile, prin POR /300/3/1/ Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice şi sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, în sumă de 7181.593,01 lei, fonduri nerambursabile. Prin acest proiect, se montează un număr de 1.607 lămpi de tip LED, câte una pe fiecare stâlp, cu consumuri energetice și emisii de CO2 scăzute.
Se realizează, la nivel local, sistemul de telegestiune a iluminatului public. Prin acest sistem de telegestiune, fiecare lampă va fi comandată individual, iar comanda acestui sistem de telegestiune va fi realizată printr-un dispecerat comun cu sistemul de supraveghere video al localităţii. Rezultatul acestui proiect îl reprezintă scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public şi, implicit, scăderea cheltuielilor cu peste 50% la nivelul localităţii.
Contractul de finanţare a fost semnat în data de 17.07.2019 de primarul Costel Pistrițu şi de către directorul general al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.

Reducerea emisiilor de CO2, o prioritate

Proiectul integrat denumit „Îmbunătăţirea mobilităţii urbane şi reducerea emisiilor de CO2 în municipiul Băileşti“, proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile în sumă de 45.709.487,04 lei (aproximativ 9,8 milioane euro), prin Obiectivul specific 3.2. – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, conţine cinci mari proiecte de dezvoltare a localității.


Acest proiect integrat include reabilitarea şi modernizarea străzilor urbane și ale aleilor pietonale. Se asfaltează 20 de străzi urbane: str. A.I. Cuza, tronsonul cuprins între str. Meseriașilor și str. Eroilor, str. Ardealul, tronsonul cuprins între str. Brâncoveni și str. HCC, str. Banu Manta, str. Banu Mărăcine, str. Brâncoveni, tronsonul cuprins între str. Carpați și str. Mihai Viteazul, str. G-ral Ghenescu, tronsonul cuprins între str. HCC și str. Brâncoveni, str. Mihai Viteazul, tronsonul cuprins între str. Brâncoveni și str. HCC, str. Tismana, str. Viilor, str. Libertății, str. Cernei, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Radu Paisie, str. Speranței, str. Tudor Vladimirescu, tronsonul cuprins între str. G-ral Eremia Grigorescu și str. Unirii, str. Vlad Țepeș, str. Dunării, str. Vasile Alecsandri, str. Mareșal Averescu, tronsonul cuprins între str. Meseriași și str. Eroilor, str. Ana Ipătescu, tronsonul cuprins între str. Gabroveni și str. Dimitrie Bolintineanu.

Se modernizează trotuarele pe 23 de străzi urbane: str. Av. P. Ivanovici, str. HCC, str. G-ral Dragalina, str. A.I. Cuza, str. Ardealul, str. Banu Manta, str. Banu Mărăcine, str. Brâncoveni, str. G-ral Ghenescu, str. Mihai Viteazul, str. Tismana, str. Viilor, str. Libertății, str. Cernei, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Radu Paisie, str. Speranței, str. Tudor Vladimirescu, str. Vlad Țepeș, str. Dunării, str. Vasile Alecsandri, str. M-șal Averescu, str. Ana Ipătescu.

Se construiesc o stație de capăt autogară şi 58 de staţii de transport public local, pentru cele patru trasee de transport public de persoane de la nivelul localităţii.

De asemenea, se construiește un centru intermodal de tip Park &Ride – parcare pentru autoturismele personale. Vor fi achiziţionate cinci autobuze electrice, ce vor opera pe cele patru trasee desemnate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Băilești.
Va fi construit și un centru de închiriere cu 100 biciclete, care va avea şapte puncte de închiriere la nivelul localităţii.


Portofoliu bogat în proiecte la Băilești pentru POR 2014-2020

În cadrul proiectului este inclusă realizarea sistemului de bilete integrat pentru călători e-ticketing, cu puncte speciale de vânzare legitimații de călătorie cu automate, echipamente specifice instalate în autobuze și în stații, dispozitive de validare carduri, unități GPS, modemuri, routere, dispozitive mobile de verificare a cardurilor, sisteme centrale informatice cu aplicaţii software pentru achiziţionarea electronică a biletelor de transport public.
Contractul de finanțare al acestui proiect al municipiului Băileşti, a fost semnat pe 9.10.2019 de primarul Costel Pistrițu şi de Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Investiții și în educație

Proiectul integrat „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale, recreative și de siguranţă în municipiul Băilești, în valoare de 13.208.054,81 lei, depus prin POR /381/13/1 /Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România conţine alte proiecte importante, precum cel de construire clădire Grădiniţa nr. 3, Școala Gimnazială nr. 1 de pe strada Panduri, nr. 65 (clădire parter cu dotări, loc de joacă şi amenajări exterioare, teren de sport multifuncţional) și construire clădire Grădiniţa nr. 5, Școala Gimnazială nr. 3 de pe strada Lt. Becherescu, nr. 27 (clădire parter cu dotări, loc de joacă și amenajări exterioare, teren de sport multifuncţional). În cadrul acestui proiect va fi modernizat şi reabilitat Satul de Vacanță. Vor fi, astfel, create oportunități pentru copii pentru a accede la activități culturale, educaționale și recreative.


Totodată, va fi înființat și dotat un dispecerat pentru monitorizarea sistemului de supraveghere video, care va avea peste 300 de camere de supraveghere. Contractul de finanțare al acestui proiect al municipiului Băilești urmează să fie semnat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS