4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMuzeul Olteniei Craiova contribuie la constituirea Expoziţiei „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“

Muzeul Olteniei Craiova contribuie la constituirea Expoziţiei „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“

Muzeul Olteniei Craiova participă, alături de alte 30 de instituții muzeale și de cercetare din țară, la constituirea Expoziţiei „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, proiect cultural realizat de către Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Le Grand Curtius din Liège, Belgia.

Muzeul Olteniei contribuie cu 11 piese aparținând patrimoniului Secției de Istorie-Arheologie: pandantiv zoomorf (bronz, datat perioada mijlocie a primei epoci a fierului, cultura Basarabi, sec. VII a.Chr.), statuetă antropomorfă miniaturală (lut ars, pastă albă, datată epoca târzie a bronzului/cultura Zuto Brdo – Gârla Mare, secolele XIV-XIII a.Chr.), statuetă antropomorfă (lut ars, pastă albă, datată epoca târzie a bronzului/cultura Zuto Brdo – Gârla Mare, secolele XIV-XIII a.Chr.), Kantharos „Oltenia“ (lut, tehnica de realizare modelare manuală, incizare, canelare, datat secolele XIV-X a.Chr.), ceașcă (lut ars, datată perioada mijlocie a primei epoci a fierului, cultura Basarabi, secolele VIII-VII a.Chr.), căniță (lut ars, pastă alba, modelare manuală, ardere oxidantă, incizare, încrustare, cu picior inelar, corp bombat cu trei proeminențe dispuse în cruce pe diametrul maxim, datată epoca târzie a bronzului/cultura Zuto Brdo – Gârla Mare, secolele XIV-XIII a.Chr.), vas hibrid zooantropomorf (corp sferic de lut, reproducând corpul unei păsări de apă, cu picioare umane și cap de cornută, datat epoca târzie a bronzului/cultura Zuto Brdo-Gârla Mare, secolele XIV-XIII a.Chr.), pandantiv cizmuliță (lut ars, pastă albă, modelare manuală, ardere oxidantă, incizare, datat epoca târzie a bronzului/cultura Zuto Brdo – Gârla Mare, secolele XIV-XIII a.Chr.), brățară de bronz (donație Sandra Bălăcescu, datată epoca târzie a Bronzului, secolele XV-XII a.Chr.).
Expoziția este găzduită de Muzeul Le Grand Curtius din Liège, Belgia, și poate fi vizitată în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020, fiind inclusă în cadrul festivalului EUROPALIA.

Carna-Ostrovogania
Carna-Ostrovogania

Vor fi expuse peste 450 dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României

Peste 450 de bunuri culturale și seturi de artefacte arheologice acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României prin cercetări arheologice mai vechi sau mai recente, piese deosebit de valoroase aparținând culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vădastra, Gumelnița sau Cucuteni, dar și culturilor Monteoru, Wietenberg sau Otomani din perioada epocii bronzului, precum și culturilor Gáva sau Basarabi din prima epocă a fierului sunt prezentate în expoziţie.

Vor fi expuse artefacte de primă importanță din perioada neo-eneolitică, a epocii bronzului și a primei epoci a fierului (Hallstatt): obiecte din ceramică, os, scoică, piatră, sticlă, chihlimbar, aur și argint, cupru, bronz și fier, descoperite în arealul geografic definit de Munții Carpați și Dunărea de Jos, care ilustrează originile civilizației europene. 

Printre cele mai importante obiecte arheologice prezentate în expoziție se numără: „Gânditorul“ și „Femeie șezând“ (cultura Hamangia, prima jumătate a mileniului V a.Chr., pereche de statuete descoperite în necropola neolitică de Cernavodă, jud. Constanța); modelul de sanctuar de la Căscioarele (cultura Gumelnița, a doua jumătate a mileniului V a.Chr., descoperit în așezarea preistorică de la Căscioarele, jud. Călărași); vasul antropomorf de la Parța (cultura Tiszapolgár, prima jumătate a mileniului V a.Chr.); „Hora de la Frumușica“ (cultura Cucuteni, a doua jumătate a mileniului V a.Chr., piesă descoperită în stațiunea preistorică de la Bodeștii de Jos, jud. Neamț); depozitul de la Hăbășești (cultura Cucuteni, a doua jumătate a mileniului V a.Chr., descoperit într-o locuință din așezarea de la Hăbășești, jud. Iași); vasele afumătoare de la Oarța (cultura Wietenberg, prima jumătate a mileniului II a.Chr., descoperite în situl arheologic de la Oarța de Sus – Ghiile Botii, jud. Maramureș); depozitele de bronzuri de la Apa (jud. Satu Mare) și Ighiel (jud. Alba), datând din perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului II a.Chr.); podoabe din aur aparținând tezaurelor de la Sarasău (jud. Maramureș) și Hinova (jud. Mehedinți), datând de la finalul epocii bronzului (sfârșitul mileniului II a.Chr.); podoabe din sticlă și chihlimbar din Peștera Cioclovina (jud. Hunedoara), probabil unul dintre cele mai mari sanctuare în peșteră de la finalul epocii bronzului (sfârșitul mileniului II a.Chr.); situlele din bronz de la Remetea Mare (jud. Timiș), Sâg (jud. Sălaj) și Brâncovenești (jud. Mureș), obiecte de prestigiu datând de la începutul primei epoci a fierului (Hallstatt timpuriu, începutul mileniului I a.Chr.); carul votiv miniatural de la Bujoru (jud. Teleorman), obiect cu caracter de unicat, datând din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (cultura Basarabi, sec. IX/VIII–VII a.Chr.).

Expoziția aduce în atenția publicului și a specialiștilor unele dintre cele mai valoroase piese arheologice din patrimoniul istoric al României, oferind prilejul unui amplu și inedit periplu prin civilizațiile (culturile arheologice) preistorice documentate în cuprinsul spațiului românesc actual, prezentând în premieră o serie de importante descoperiri arheologice din ultimele două decenii, precum: figurinele antropomorfe de la Vitănești, printre care „Gânditorul“ cu ochi de scoică, vasul antropomorf de la Seciu și cel zoomorf de la Mălăieștii de Jos, masca de la Uivar, podoabele de aur din necropola eneolitică de la Pecica, în vreme ce pentru epoca bronzului sunt de remarcat ceașca de aur de la Bistrița – Dealul Târgului; carul miniatural de la Carei – Bobald; reprezentările și vasele avimorfe de la Cârlomânești – La Arman, Plosca și Sânpaul; psalia decorată din os de la Cârlomănești, iar pentru perioada epocii fierului colanul din 7 torques-uri de la Tărtăria – Podu Tărtăriei vest.

Muzeul Le Grand Curtius – patru muzee în unul singur

Expoziția pune accent pe rolul și semnificația civilizațiilor preistorice documentate, al conexiunilor lor cu alte spații și comunități la nivelul continentului european, aducând în prim-plan repere ale istoriei începuturilor civilizației Europei și teme precum schimbul la distanță, circulația unor idei, tehnologii și materii prime rare, toate acestea etalate într-o contextualizare cronologică și tematică.

Expoziția este structurată pe trei paliere majore: 
• Formă, însemn, simbol – o prezentare a principalelor stiluri ceramice ale perioadelor preistorice amintite; 
• Artă și spiritualitate – o selecție a unor artefacte de excepție, mărturii unicat ale credințelor oamenilor preistorici; 
• Putere și prestigiu – un grupaj al unor obiecte reprezentative, din materii prime rare, care oferă prilejul cunoașterii și înțelegerii unor concepte și valori ale societăților timpurii.
Muzeul Le Grand Curtius este una dintre cele mai importante atracții culturale ale regiunii Valonia din Belgia, găzduind diverse colecții a căror cronologie cumulează șapte milenii de preistorie și istorie. Astfel, în frumosul palat renascentist (în stilul specific văii râului Meuse), edificat pentru Jean de Corte (numit și Curtius), sunt actualmente reunite, sub egida Le Grand Curtius: Muzeul Armelor, Muzeul Sticlei, Muzeul de Arheologie și Arte Decorative și Muzeul Artei Religioase, inclusiv al celei specifice văii râului Meuse (Maar).

România, invitată de onoare a Festivalului EUROPALIA

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS