8.4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRealocarea şi supracontractarea în cadrul POR 2014-2020 - Peste 300 de proiecte noi finantabile la nivelul regiunii Sud- Vest Oltenia -

Realocarea şi supracontractarea în cadrul POR 2014-2020 – Peste 300 de proiecte noi finantabile la nivelul regiunii Sud- Vest Oltenia –

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia gestionează la nivel regional, în calitate de Organism Intermediar, Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementează politici de dezvoltare regională, în concordanță cu obiectivele și prioritățile de dezvoltare ale României, precum și cu obiectivele UE în domeniul coeziunii economice și sociale, în vederea dezvoltării socio-economice echilibrate a regiunii.

De-a lungul celor 21 de ani de activitate, ADR Sud-Vest Oltenia a depus toate eforturile în primul rând pentru contractarea integrală a fondurilor alocate în cadrul programelor gestionate la nivelul regiunii, dar și pentru sprijinirea investițiilor promovate de către administrația publică locală și a mediului privat în implementarea cu succes a celor peste 2000 de contracte semnate,  prin care au fost atrase peste 2 miliarde de euro.  

În cadrul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia au fost depuse 1357 de proiecte, în valoare nerambursabilă de 1,38 de miliarde Euro, fără apelurile SUERD (strategia UE pentru regiunea Dunării) și apelurile naționale și au fost semnate 559 de contracte, în valoare nerambursabilă de aproximativ 958 de milioane Euro.

Având în vedere faptul că, în cadrul anumitor priorități de investiție au fost depuse foarte multe proiecte, prin care alocarea regională a fost depășită cu până la 350%, dar care nu au fost contractate, deși implementarea acestora ar fi fost deosebit de importantă pentru comunitatea locală și dezvoltarea regiunii Sud-Vest Oltenia, ADR SV Oltenia, prin Directorul General, Doamna Marilena Bogheanu,  a susținut, atât în cadrul ședințelor Comitetului de Monitorizare POR, cât și la întâlnirile cu reprezentanții Comisiei Europene, MFE și MLPDA, necesitatea identificării de soluții privind realocarea de fonduri suplimentare și supracontractarea în cadrul priorităților care au performat.

Realocarea:

Că urmare a analizei obiectivelor aferente cadrului de performanță, AM POR a inițiat demersurile necesare modificării alocărilor financiare ale axelor prioritare POR. În acest sens, ADR SV Oltenia a propus realocarea sumelor rămase neutilizate pe unele Priorități de Investiții către acelea în cadrul cărora a fost depus un număr foarte mare de proiecte, ce excede alocarea regională.

Prin realocarea acestor sume se va evita dezangajarea fondurilor pe acele priorități ale POR ce au fost mai puțîn accesate de către potențialii beneficiari și vor putea fi implementate proiecte importante pentru comunitățile locale pe apelurile pentru care numărul de aplicații a fost foarte mare.

În acest context, în decembrie 2019, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a adoptat o hotărâre privind alocarea sumelor disponibile din POR către PI 2.1. A – Sprijinirea microîntreprinderilor, PI 3.1. B – Clădiri publice, PI 13 –  Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, dar și redistribuirea sumelor rămase neutilizate între prioritățile Axei 4 – Dezvoltare urbană.

Supracontractare:

Tot în contextul realizării unui grad de absorbție cât mai mare, Autoritatea de Management pentru  POR a emis în luna ianuarie o instrucțiune internă prin care se asigura supracontractarea tuturor proiectelor  depuse  la nivel regional în cadrul: PI 3.1 C – Iluminat Public, axei prioritare 4 – Dezvoltare urbană,  axei prioritare 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale dar și  PI 13 Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

“Datorită eforturilor susținute care au avut că principal scop asigurarea finanțării pentru  investițiile publice, estimăm că, în perioada următoare, vor mai fi semnate peste 300 de contracte, în valoare nerambursabilă de 200 de milioane euro, reprezentând proiectele care se aflau deja în proces de evaluare sau precontractare. Astfel, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, în cadrul POR 2014-2020, se vor implementa peste 850 de contracte de finanțare în valoare de peste 1,15 de miliarde de euro, reprezentând 180% din alocarea regională. Dorim să asigurăm toți partenerii implicați că instituția noastră va caută permanent soluții pentru implementarea cu succes a acestor investiții, prin realizarea tuturor demersurilor necesare pentru simplificarea procesului de implementare și creșterea gradului de supracontractare”, a declarat Doamna Director General al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.

Situația implementării POR 2014-2020 în regiunea Sud-Vest Oltenia

1. În județul Dolj au fost depuse un număr de 414 de proiecte prin care sunt solicitate peste 404,7 de milioane euro. Dintre acestea, 171 au fost contractate, în valoare nerambursabilă de peste 275,5 de milioane de euro.

Autoritățile publice din județul Dolj  au depus pentru investiții publice un număr de 108 aplicații, dintre care au fost semnate 62 de contracte de finanțare.

  • Consiliul Județean Dolj a depus 9 aplicații, având în derulare 7 contrate, pentru îmbunătățirea, reabilitarea unor drumuri județene, eficientă energetică pentru clădiri publice și restaurarea unor obiective de patrimoniu.
  • Primăria Craiova a depus 24 de aplicații și are în implementare 19 contracte de finanțare pentru regenerare și mobilitate urbană, modernizarea transportului public urban, reabilitarea termică a unor clădiri de utilitate publică  precum și investiții în infrastructură educațională.
  • Universitatea din Craiova a depus și va contracta toate cele 6 contracte prin intermediul cărora vor fi realizate investiții majore în reabilitarea, dotarea și modernizarea spațiilor de învățământ.
  • Autorități publice din județul Dolj, precum: Băilești, Filiași, Segarcea, Calafat, Dabuleni, Podari, Plenita, Bratovoiesti, Bistret, Teasc, Celaru, Seacă de Câmp, Ghidici, Terpezita, Afumați, au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020.

2. În județul Gorj au fost depuse un număr de 213 de proiecte prin care sunt solicitate peste 235,4 de milioane de Euro. Dintre acestea,  73 au fost contractate, în valoare nerambursabilă de peste 132,8 de milioane de Euro.

 Autoritățile publice din județul Gorj au depus pentru investiții publice un număr de 81 de aplicații, dintre care au fost semnate 41 de contracte de finanțare.  

  • Consiliul Județean Gorj are în derulare 7 contrate pentru îmbunătățirea, reabilitarea unor drumuri județene, eficientă energetică pentru clădiri publice și modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean.
  • Primăria Tg Jiu a depus 10 aplicații și are în implementare 2 contracte de finanțare pentru modernizarea transportului public urban și pentru reabilitarea și dotarea unei școli gimnaziale.
  • Autorități publice din județul Gorj, precum:  Motru, Rovinari, Novaci, Turceni, Bumbești-Jiu, Baia de Fier, Târgu Cărbunești, Glogova, Ticleni, Tismana, Balesti, Urdari, Cilnic, Pestisani au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020.

3. În județul Mehedinți au fost depuse un număr de 154 de proiecte prin care sunt solicitate peste 228,3 de milioane de euro. Dintre acestea 62 au fost contractate în valoare nerambursabilă de  peste 166,6 de milioane de euro.

Autoritățile publice din județul Mehedinți au depus pentru investiții publice un număr de 80 de aplicații, dintre care au fost semnate 40 de contracte:

  • Consiliul Județean Mehedinți a depus 19 aplicații, având în derulare 16 contrate pentru îmbunătățirea conectivității în județ, reabilitarea unor drumuri județene, eficientă energetică pentru clădiri publice modernizarea și dotarea ambulatoriilor  și UPU.
  • Primăria Drobeta Turnu Severin a depus 18 aplicații și are în implementare 16 contracte de finanțare pentru regenerare și mobilitate urbană, creare park and rîde, reabilitarea termică a unor grădinițe  precum și reabilitarea și modernizarea unor școli gimnaziale.
  • Autorități publice din județul Mehedinți, precum: Orșova, Strehaia, Butoiesti, Dumbravă și  Simian au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020.

4.În județul Olt au fost depuse un număr de 279 de proiecte prin care sunt solicitate peste 232,4 de milioane de Euro. Dintre acestea, 99 au fost contractate, în valoare nerambursabilă de peste 138,6 de milioane de Euro.

Autoritățile publice din județul Olt  au depus pentru  investiții publice un număr de 93 de aplicații, dintre care au fost semnate 52 de contracte de finanțare.  

  • Consiliul Județean Olt a depus 12 aplicații, având în derulare 6 contrate pentru îmbunătățirea, reabilitarea unor drumuri județene, eficientă energetică pentru clădiri publice și restaurarea unor obiective de patrimoniu.
  • Primăria Slatina are în implementare 10 contracte de finanțare pentru regenerare și mobilitate urbană, modernizarea transportului public urban și reabilitarea termică a unor clădiri de utilitate publică.
  • Autorități publice din județul Olt, precum:  Bals, Caracal, Corabia, Scornicești, Drăgănești Olt, Piatră Olt, Icoană, Osica de Jos, Dobrosloveni, Ianca, Dobrun, Parscoveni și Potcoavă au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020.

5.În județul Vâlcea au fost depuse un număr de 310 proiecte prin care sunt solicitate peste 298,2 de milioane de euro. Dintre acestea,  128  au fost contractate, în valoare nerambursabilă de peste  197,1 de milioane de euro.

Autoritățile publice din județul Vâlcea au depus pentru investiții publice un număr de 98 de aplicații, dintre care au fost semnate 59 de contracte de finanțare.  

  • Consiliul Județean Vâlcea are în derulare 7 contrate pentru îmbunătățirea, reabilitarea unor drumuri județene, eficientă energetică pentru clădiri publice și modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean.
  • Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a depus 24 de aplicații și are în implementare 19 contracte de finanțare pentru regenerare și mobilitate urbană, modernizarea transportului public urban și reabilitarea termică a unor clădiri de utilitate publică și a unor blocuri de locuințe.
  • Autorități publice din județul Vâlcea, precum: Drăgășani, Călimănești, Horezu, Brezoi, Măciucă, Fartatesti, Băile Olănești, Diculesti, Lungești, Stoenești, Budești, Alunu, Bujoreni, Orlești, Ocnele Mari, Nicolae Bălcescu, Păușești Măglași, Bălcești au în implementare contracte în cadrul POR 2014-2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS