5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCare e cel mai bun sistem de operare pentru smart tv-uri?

Care e cel mai bun sistem de operare pentru smart tv-uri?

Dacă ai de gând să-ți cumperi un nou televizor și ai dubii cu privire la ce platformă smart tv este cea mai bună sau doar vrei să afli câte ceva despre fiecare, acest articol s-ar putea să te intereseze. Pentru că, în prezent, există foarte multe alternative și, în funcție de alegerea ta, ai mai multe sau mai puține opțiuni. Dar e atât de important sistemul de operare al unui televizor?

Când îți cumperi un televizor, cele mai importante aspecte sunt totuși calitatea imaginii și sunetului. Restul caracteristicilor sunt extra, bonusuri care te ajută să te decizi ce model să cumperi.

Problema e că, dacă vrei să scapi de dubii cu privire la ce platformă smart TV să alegi, trebuie să le cunoști puțin pe fiecare. Așadar, care opțiune este mai bună: webOS, Tizen, Android TV?

Android TV

Android TV este ultima sosită dintre platformele smart TV. Adaptarea sistemului de operare Google pentru telefoane mobile la marele ecran. La început acest sistem a fost destul de greoi, dar în prezent s-a îmbunătățit considerabil. Ori asta, ori noi, ca utilizatori, ne-am adaptat la el, mai ales că ne este familiar de pe telefonul mobil.

TV LED – oferte (LINK)

Cel mai bun lucru cu privire la Android TV este, fără îndoială, catalogul său de aplicații. Logic, fiind Android, împarte nucleul cu sistemul de operare de pe telefoanele mobile, dar asta nu înseamnă că toate aplicațiile de pe smartphone sunt disponibile și pe Android TV. E adevărat, însă, că multe dintre ele se adaptează perfect, precum cele de streaming tv sau muzică sau cele de jocuri și simulatoare.

Un alt avantaj al Android TV este că are suport integrat pentru Chromecast. E adevărat că și alte televizoare îl oferă, chiar dacă nu utilizează Android TV, dar aici ești sigur că-l poți folosi și beneficiezi sigur de orice update al acestuia.

TV LED – oferte (LINK)

Android TV este disponibil pe televizoare precum Sony, Philips sau Xiaomi, ultimul având și un Launcher care-ți permite să personalizezi sistemul de operare.

webOS

Dacă ne bazăm pe experiență și pe modul de utilizare al aplicațiilor de conținut media, atunci webOS este una dintre cele mai bune platforme Smart TV. Dacă nu cumva cea mai bună.

De când LG a cumpărat webOS și l-a adaptat la televizoarele sale, ușurința cu care se manevrează smart tv-urile sale a fost mereu unul dintre factorii cei mai atractivi la televizoarele sud-coreenilor. În ultimele versiuni, precum 4.5, webOS a integrat noi opțiuni precum suport pentru AirPlay 2. Acest lucru, coroborat cu faptul că asigură suport pentru Chromecast pe multe din modelele sale, cu faptul că este compatibil cu asistenții de voce ai Amazon și Google, precum și cu interfața Magic Remote, fac din webOS una dintre cele mai bune platforme pentru Smart TV din toate punctele de vedere.

În plus, chiar dacă depinde hardware în mare parte, în mod normal este un sistem foarte agil și fără întârzieri la deschiderea aplicațiilor etc.

Tizen

Tizen este sistemul de operare nativ al Samsung, prezent pe multe dintre produsele sale, de la ceasuri până la frigidere inteligente, deși cel mai frecvent e prezent pe televizoarele sale smart. Este una dintre cele mai importante platforme smart tv, randamentul său este unul fluid și singurul capitol la care e puțin în urma celorlalte este numărul de aplicații.

Totuși, are, la fel ca webOS, suport pentru AirPlay 2, Chromecast și alte extra pentru ecosistemul său de dispozitive, precum dispozitivele SmartThings, fac din Tizen una dintre cele mai atractive opțiuni.

Tizen este penalizat însă prin inserturile de publicitate în HUB-ul său. Dar cum are un randament foarte fluid, intră în top 3 al sistemelor de operare pentru televizoare smart tv.

Roku TV

Probabil acest sistem operativ îl cunoști doar de pe set-top box-urile cu același nume. Chiar și așa, au trecut câțiva ani de când compania și-a licențiat sistemul de operare pentru ca și alți fabricanți de televizoare să-l poată prelua. A fost cazul TLC sau Hisense.

La nivel de interfață, Roku TV este foarte similar cu ceea ce oferă alte OS-uri. Sunt câteva diferențe în lista din stânga, care ajută la accesarea rapidă a tuturor aplicațiilor instalate. În general, interfața este foarte curată și simplu de folosit, ceea ce e un lucru important mereu.

Cu un randament optim, are toate aplicațiile de tip Netflix, YouTube, HBO, Hulu etc., care te-ar putea interesa. În plus, Roku oferă acces la o serie de aplicații și de canale tv exclusive. Cel puțin în Statele Unite ale Americii.

Amazon Fire TV OS

La fel ca Roku, Amazon a permis ca Toshiba să integreze sistemul de operare în televizoarele sale inteligente. Astfel, vei descoperi o platformă cu o interfață și experiență identică cu conectarea unui Fire TV la televizor. Ceea ce implică, însă, și aceleași probleme, precum instalarea noilor aplicații, care nu este la fel de simplă și comodă ca la alte sisteme de operare.

Totuși, cu timpul, te obișnuiești și te adaptezi la această platformă de conținut online, iar unul dintre avantaje este accesul la serviciile Amazon și câteva opțiuni extra care te-ar putea interesa. Pentru Toshiba este un atu atunci când concurează pe piața smart tv-urilor cu LG sau Samsung.

Acestea nu sunt singurele sisteme de operare, dar sunt cele mai importante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS