600 de persoane din comuna Podari primesc sprijin în cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru promovarea incluziunii sociale, anunță administratorul comunei, Aurel Gheorghiță. Proiectul își propune acordarea de servicii integrate (educaționale, de calificare și ocupare, de locuire, medico-sociale și juridice) pentru mai mulți locuitori aflați în risc de sărăcie din Podari.
Proiectul „Acțiuni Comunitare pentru Combaterea Excluziunii Sociale – ACCES” face parte din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020; Axa prioritară: Incluziunea socială și combaterea sărăciei; Prioritatea de investiții:Reducerea numărului de comunități marginalizate (non-roma) aflate în risc de sărăciei și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate.
Consiliere profesională pentru sute de podăreni
300 de adulți din comuna Podari au participat, în cadrul proiectului la servicii de orientare si consiliere profesională, calificare și mediere. „Acest program este important în vederea creșterii șanselor de integrare și menținere pe piața muncii”, explică Aurel Gheorghiță.
Proiectul va genera efecte benefice pe termen lung, deoarece acționeaza la nivel comunitar pe mai multe direcții strategice, adaugă acesta. „Serviciile integrate gândite vor contribui la un mediu mai sigur și sănătos de dezvoltare”, spune administratorul comunei Podari.
Micro-granturi pentru deschiderea de afaceri
Tot în cadrul proiectului, 75 de podăreni au fost ajutați să își deschidă propria afacere. Le-au fost oferit cursuri de formare antreprenorială, iar 15 micro-granturi au fost accesate pentru dezvoltarea de afaceri în comună. „Funcționarea afacerilor va aduce beneficii atât la nivel personal, antreprenorului, cât si la nivel familiar, prin creșterea nivelului de trai. „Afacerile au fost deschise în domenii solicitate pe plan local și regional, asigurând alimentarea cu bunuri si servicii pentru comunitate”, menționează Gheorghiță.
Prin intermediul proiectului s-a derulat și un program de subvenționare a unor locuri de muncă. Mai exact, în vederea creșterii șanselor de angajare a beneficiarilor, au fost acordate subvenții pentru companiile care au angajat persoane din grupul țintă al proiectului.
Cursuri de calificare în diverse domenii
140 persoane din comuna Podari beneficiază, prin proiect, de 6 cursuri de calificare nivel 1 si 6 cursuri de calificare nivel 2 în domenii diverse: comerț, agricultură, cosmetică, instalații electrice, sanitare sau de gaze, bucătărie. Toate cursurile sunt certificate ANC și recunoscute la nivel național și european, iar beneficiarii de cursuri primesc subventii pentru cursurile urmate.
Cei 600 de beneficiari primesc asistență de bază, consiliere vocațională și de planificare familială, sunt incluși în activități de petrecere a timpului liber. În plus, sunt evaluați medical prin analize și consult. „Pentru cei identificați cu afectiuni cronice, s-au oferit servicii suplimentare de consultație și analize, fiind direcționați către specialiști din domeniu”, transmite administratorul comunei.
În cadrul proiectului se realizează și activități pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit ale persoanelor din grupul țintă. „20 gospodării au fost racordate la apă, 20 gospodării la sistemul de canalizare), se realizează reparații la acoperișul casei pentru 15 gospodării și nu numai”, detaliază Aurel Gheorghiță.
Un astfel de proiect nu este singular în Podari. Administrația a derulat mai multe proiecte finanțate de la bugetul propriu, precum și proiecte europene, prin care a oferit comunității șanse de dezvoltare. Principalul obiectiv pe termen lung este creșterea accesului pe piața forței de muncă. Au fost implementate și trei proiecte POSDRU în acest scop.