Odată la patru ani, un nou val de aleşi locali aduce speranţa în localităţile României. Primari cu state vechi sau nou-veniţi, toţi candidaţii învingători reuşesc să obţină încrederea şi votul locuitorilor. Uneori, însă, speranţa se stinge şi potenţialul de dezvoltare nu este atins niciodată. Unele localităţi par destinate să trăiască într-o serie nesfârşită de încercări şi erori. Până când la conducerea Primăriei vine o persoană implicată, care reuşeşte să schimbe „peste noapte” localitatea.
În anul 2008, locuitorii comunei Brădeşti, judeţul Dolj, au avut şansa să aleagă o astfel de persoană: primarul Ion Răcăreanu.
Experienţă vastă în administraţia locală
Născut în comuna Brădeşti, Ion Răcăreanu are o experienţă vastă în administraţia publică locală, câştigată în serviciul aceleiaşi comunităţi. Acesta lucrează în cadrul Primăriei Brădeşti de peste două decenii, din anul 1993. A început ca funcţionar public în cadrul compartimentului agricol şi, mai târziu în cadrul compartimentului financiar. În anul 2004 a fost ales viceprimar al comunei Brădeşti, iar în anul 2008, din dorinţa de a schimba imaginea comunei şi de a aduce un plus de civilizaţie, a candidat pentru funcţia de primar.
“În perioada 2008-2020, în calitate de primar al comunei Brădeşti, am urmărit crearea unei administraţii publice eficiente, în beneficiul comunităţii locale pe care o administrez, creşterea capacităţii administraţiei publice locale de a gestiona eficient servicii publice si implementarea de proiecte cu fonduri europene.”
Un exemplu în atragerea de fonduri europene
Dând dovadă de inteligenţă managerială, primarul Ion Răcăreanu a reuşit să îşi creeze o echipă de lucru performantă şi motivată şi să aibă o bună colaborare cu Consiliul Local .
Primăria comunei Brădești este unul dintre exemplele pozitive ale atragerii de fonduri pentru dezvoltarea comunității locale. Investițiile realizate în ultimii ani la nivelul comunei sunt nu doar numeroase, ci și diverse, fiind incluse în planul de dezvoltare toate domeniile importante de activitate. Primarul Ion Răcăreanu este de părere că numai astfel se poate dezvolta sănătos o comunitate.
Proiecte pentru educație
Pentru că educația este temelia oricărei societăți, la Brădești primăria a investit serios pentru ridicarea standardelor în această direcție.
Prin implicarea primarului Ion Răcăreanu au fost construite şi dotate 4 grădiniţe, în satele Brădeşti, Răcari, Tatomireşti şi Brădeştii Bătrâni. Acestea îşi vor deschide portiile pentru preşcolari in aceasta toamnă.
Primarul Ion Răcăreanu şi-a manifestat continuu preocuparea pentru educarea viitoarei generaţii, a militat permanent pentru desfăşurarea în conditii moderne a actului de predare şi învăţare. Astfel, în prezent, înfăţişarea şcolilor din satele Brădeşti şi Tatomireşti a fost complet schimbată.
Edilul comunei Brădeşti a avut în vedere continuarea procesului de învăţare şi după terminarea orelor de cur. În acest sens, a fost construit un centru After School în satul Brădeşti.
„Educația este esențială într-o comunitate și trebuie să îi dedici atenția de timpuriu. Este important pentru noi să știm că toți copiii din comună beneficiază de condiții optime de studiu și, astfel, de o șansă în plus la un viitor mai bun”, a declarat primarul Ion Răcăreanu.
Modernizarea drumurilor, o prioritate
Încă din anul 2008, odată cu alegerea în funcţia de primar al comunei Brădeşti şi până în prezent, modernizarea drumurilor şi străzilor a fost obiectivul principal al administraţiei locale.
Primarul Ion Răcăreanu a fost iniţiatorul proiectelor prin care au fost asfaltate străzile interioare din satele aparţinîtoare, drumurile ce fac legatura între acestea facilitand circulatia cetăţenilor.
Edilul comunei Brădeşti a avut în vedere şi asigurarea legîturilor cu satele învecinate. Astfel, a demarat si finalizat proiectul de asfaltare a drumului Brădeşti-Coţofenii din Faţă.
“În prezent am demarat un proiect de asfaltare a 12 kilometri, proiect prin care se vor sistematiza străzile din comuna Bradesti şi se vor asfalta drumuri de legatură cu satele îndepartate de centrul localităţii”, a precizat Ion Răcăreanu.
Proiecte pentru sănătate
În Brădeşti, prin grija primarului Ion Răcăreanu, a fost extins, reabilitat şi dotat cu echipamente medicale Dispensarul Uman. Aici, în prezent, funcţionează 3 cabinete de medici de familie şi un cabinet de stomatologie. Fiecare medic are acum cabinetul propriu, cu grup sanitar. De asemenea, fiecare cabinet medical are și o sală de tratament. În cadrul dispensarului au fost amenajate și sala de așteptare și grupurile sanitare pentru pacienți.
“Am fost permanent preocupat de asigurarea unui trai sănătos pentru cetăţenii comunei Brădeşti, iar situaţia actuală ne arată cât de important este să investim in sănătate”.
Proiecte pentru asigurarea utilităţilor
Primarul Ion Răcăreanu şi-a canalizat eforturile pentru asigurarea tuturor utilităţilor în comună, asigurând astfel creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din Brădeşti.
În anul 2010, a fost înfiinţată reţeaua de gaze naturale în satele Brădeşti, Tatomireşti şi Răcari, iar în anul 2019 aceasta a fost extinsă, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de branşamente la reţeaua de gaze naturale.
Alimentarea cu apă din reţeaua Izvarna a fost obiectivul edilului comunei Bradesti, proiect finalizat în anul 2011 prin realizarea reţelei de alimentare cu apă în satele Brădeşti, Tatomiresti, Răcari şi Brădeştii Bătrâni.
Dovedind că este un bun gospodar, Ion Răcăreanu a mers mai departe cu ambiţia de a asigura cetăţenilor un trai modern şi a demarat în anul 2019 proiectul de realizare a reţelei de canalizare în satele Răcari, Tatomireşti şi Brădeşti.
“Cetățenii comunei Brădeşti au beneficiat de racorduri gratuite la canalizare”, a precizat primarul Ion Răcăreanu.
Proiect privind cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor şi terenurilor
Un alt proiect important a fost cadastrarea imobilelor şi terenurilor din Brădeşti: “A fost finalizat proiectul de cadastrare generală a tuturor imobilelor şi terenurilor din comuna Brădeşti prin care cetăţenii beneficiază, în mod gratuit, de cadastre pentru toate proprietăţile pe care le deţin”, a precizat Ion Răcăreanu.
Centru cultural și sală de sport în Brădești
Primăria a finalizat un alt obiectiv important la finele anului 2019. Este vorba de consolidarea, modernizarea, extinderea și dotarea unui cămin cultural în satul Brădești. Prin eforturile administraţiei, centrul cultural reprezintă acum un edificiu modern, care dispune de condiţii şi echipamente deosebite. Centrul cultural poartă acum numele „Primar Gheorge Roman”.
Primăria mai are în curs de realizare construcția unei săli de sport cu 180 locuri, printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții.
Desemnat cel mai bun primar de comună din România
Toate aceste realizări, dar şi proiectele aflate în derulare sau cuprinse în strategii, dovedesc că viziunea, implicarea şi pregătirea aleşilor locali reprezintă cheia succesului în administraţie. După cum declara şi primarul Răcăreanu, singurul interes major al unei autorităţi publice este interesul public şi, implicit, interesul pentru cetăţean, dincolo de opţiunile politice sau de altă natura – cetăţeanul şi autoritatea locală. Pentru că acţionează în baza acestui crez, Revista Română de Administraţie Publică Locală a decis să îl evidenţieze pe primarul Ion Răcăreanu doi ani la rând, oferindu-i titlul de „Cel mai bun primar de comună din România ”şi titlul de „Cel mai bun primar de comuna din Regiunea Oltenia ”.
Viziunea și munca, rețeta succesului
Primarul Ion Răcăreanu spune că toate realizările din comuna Brădești au în comun dorința de a evolua și multă ambiție. Pentru dezvoltarea unei comunități, este nevoie de viziune, dar și de multă muncă. Iar fiecare proiect nou este gândit atent. Cel mai mult contează cât de important este un nou obiectiv pentru oamenii din Brădești, cum le schimbă viața în bine.
„Atunci când faci ceva pentru oameni, cel mai important este să te îndrepți către lucrurile de care au nevoie, să îi asculți și să te asiguri că tot ceea ce se realizează va veni în sprijinul comunității. Numai astfel putem construi lucruri frumoase și putem dezvolta comuna. Mulţumesc comunităţii locale pentru suport şi înţelegere şi vă asigur că voi ramane în continuare în slujba cetăţenilor şi a intereselor acestora, cu tenacitate, curaj, perseverenţă şi credinţă”, a transmis Ion Răcăreanu.