0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriActivitate intensă pentru dezvoltarea comunei Apele Vii

Activitate intensă pentru dezvoltarea comunei Apele Vii

În comuna Apele Vii nu se încheie bine un proiect că altul este deja în așteptare.
Administrația locală a finalizat mai multe investiții în acest an. Altele sunt în derulare, iar altele sunt pregătite pentru accesare de fonduri.

Modernizarea drumurilor, un obiectiv foarte important

Aproximativ 6 kilometri de drum de interes local se află în plin proces de modernizare, lucrările fiind gata în proporţie de 70%. Se lucrează la acostamente, la drumurile laterale (15m lateral stânga și dreapta) și la accesul la proprietăți. Investiţia totală se ridică la suma de 7.400.000 lei.
Administraţia a depus și un proiect pentru construire drumuri comunale și sătești pe o lungime de 8,3 kilometri, cuprinzând 5 străzi, la Compania Nationala de Investiţii (CNI). “Am avut cadastrul efectuat la toate tronsoanele de drum din intravilanul localității și am putut depune astfel acest proiect”, menționează Primarul comunei Apele Vii, Augustin Stanciu .

Cămin Cultural şi modernizare grădiniță

Nici educația nu a fost neglijată de Primaria din Apele Vii.
În acest an, grădinița cu program normal din comuna Apele Vii a fost reabilitată și modernizată . “Clădirea a fost anvelopată , dotată cu centrală termică, geamuri de tip termopan, s-au schimbat uși , mobilier nou, toalete interioare, instalații electrice, cu fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare (PNDL II)”, spune Augustin Stanciu . La etajul superior funcţionează și dispensarul din localitate .

Se lucrează în această perioadă la o altă clădire importantă: Căminul Cultural .“Investiția este realizată în proporție de 60-70-%. Căminul Cultural a fost anvelopat , s-a pus acoperiş, s-a schimbat instalația electrică, s-au schimbat ușile și ferestrele, cu lemn stratificat. In interior s-a făcut baia, grupuri sanitare, s-a amplasat scena , s-a instalat centrala termică. Urmează a se face celelalte dotări cât mai repede. De exemplu, dotarea cu rafturi bibliotecă, mobilier pentru club: dulapuri, mese, scaune. Şi instalaţie audio” . Proiectul este realizat prin Compania Naţională de Investiții .

Piață agroalimentară și bază sportivă

O altă investiție majoră făcută anul acesta a fost și în piața agroalimentară, realizată cu Fonduri Europene (AFIR) prin GAL . Aceasta este dotată cu o hală pentru produsele lactate, unde există toalete interioare, mese, scaune, vestiare. În exterior, există toalete pentru bărbați și femei. Piața are și mese exterioare unde pot fi comercializate produsele agroalimentare.
Baza sportivă din localitate a intrat pe fișa de sinteză, tot prin CNI, în data de 20.02.2020. „Pentru acest obiectiv, toată documentația este executată la zi. Avem Studiu de Fezabilitate , Proiect Tehnic , acestea urmând a fi depuse în cel mai scurt timp”, spune Stanciu.

Un alt proiect din care Augustin Stanciu a făcut o prioritate este construirea rețelei de gaze “Suntem incluşi într-un proiect pentru gaze prin ADI GAZE . Planul implică o magistrală care va trece prin Leu –Castranova-Apele Vii-Celaru-Amărăștii de Sus-Amărăștii de Jos. Suntem 19 localități din județul Dolj asociate pentru acest obiectiv. Toate am făcut solicitări către TRANS GAZ. Comuna Apele Vii a deschis fișe de investiție din bugetul local pe acest an”, a transmis primarul.

Iluminat modern și rețea de apă uzată

Printre obiectivele primarului Stanciu se numără și iluminatul modern, pe bază de leduri, pentru care comuna Apele Vii a depus un proiect în valoare de 500.000 lei.
Pentru comuna Apele Vii, a fost depusă, de asemenea, documentația pentru construirea unei rețele publice de apă uzată pentru care se așteaptă finanțarea și, ulterior, licitația, care va fi efectuată de CNI.
În Apele Vii a fost executat și 90% din cadastrul sistematic pentru terenul arabil din extravilanul localității. Primarul transmite că a fost semnat în continuare un contract cu A.N.C.P.I. pentru executarea cadastrului sistematic pentru fondul forestier, urmând a fi definitivat cadastul sistematic pentru restul de 50% fond forestier și cele 285,4 ha din intravilanul localității, conform PUG .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS