1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriEduard Ciceu, candidat la Primăria Craiova: E nevoie de un Consiliu Consultativ, ca mecanism de control asupra primarului

Eduard Ciceu, candidat la Primăria Craiova: E nevoie de un Consiliu Consultativ, ca mecanism de control asupra primarului

Candidatul Pro România la Primăria Craiova, tânărul antreprenor Eduard Ciceu, spune că unul dintre obiectivele de pe lista sa, atunci când va ajunge primarul oraşului, este să înfiinţeze un Consiliu Consultativ. Rolul acestuia ar fi să acţioneze ca un mecanism de control, care să „protejeze” primarul de pericolul „unei puteri care te fură”.

Reporter: Ce înseamnă, mai exact, acest Consiliu Consultativ pe care vă propuneţi să îl înfiinţaţi din postura de primar al Craiovei?
Eduard Ciceu: Consiliul Consultativ este efectiv o organizaţie independentă de primărie. Va fi format din reprezentanţi ai societăţii civile, proveniţi din domenii variate. Ideea de bază este să aducem la aceeaşi masă organizaţii, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, jurnalişti, medici, profesori, oameni independenţi din punct de vedere politic, care să aibă puterea deplină de a-şi stabili principiile de organizare şi funcţionare.

„E important să ai un dialog cu societatea civilă”

R: Cum ar funcţiona acest Consiliu Consultativ?
E. C.: Cred că cel mai eficient va fi ca membrii să decidă împreună forma de funcţionare a consiliului. Tocmai pentru a le oferi libertatea deplină de a fi independenţi şi neinfluenţabili. Eu îmi doresc doar să rămân la o schiţă de bază a acestui proiect şi să intervin cât mai puţin în activitatea lui.
Ca primar, rolul meu este să lansez acest consiliu, să îl finanţez. Apoi, să înceapă treaba. De ce îl numesc consultativ? Pentru că legislaţia spune clar: ca ales local, eu iau decizia politică, eu sunt responsabil pentru ea. Dar până la a lua această decizie, este foarte important şi, mai mult, necesar, să ai un fundament şi un dialog cu societatea civilă.

R: Ce rol are acest consiliu?
E. C.: Consiliul Consultativ va avea, mai întâi de toate, rolul de a-l „proteja” pe primar ca să nu devină ce au devenit ceilalţi dinainte: nişte baroni locali. Este un mecanism de control.
Puterea “îi fură” pe mulţi. Dar un astfel de consiliu te ajută să eviți derapajele. Este complet absurd să ca un primar să aibă păreri legitime și argumentate despre cum să arate pasajul din centrul oraşului, doar pentru că este primar. Drept urmare, astăzi avem un pasaj care nu ar fi trebuit să existe în această formă. Dacă ar fi existat un consiliu consultativ format din specialişti din diferite domenii, reprezentând societatea civilă, acel pasaj nu ar fi primit avizul comunităţii în această formă. E doar un exemplu.

„Ca ales local, trebuie să reprezinţi cetăţenii”

R: De ce consideraţi important acest proiect pentru Craiova?
E. C.: E simplu. Ca ales local, trebuie să reprezinţi cetăţenii. Nu îi poţi reprezenta cum trebuie dacă nu păstrezi constant legătura cu comunitatea. Iar printr-un astfel de Consiliu o poţi face foarte uşor.
Mi-aduc aminte declaraţia Olguţei Vasilescu despre reabilitarea faţadei Centrului Comercial Mercur. Care spunea că nu va semna autorizaţia până nu îi va plăcea cum arată faţada. E absurd ca tu, ca primar, să faci o astfel de declaraţie. Poţi spune că ai vorbit cu arhitectul şef, că faci o şedinţă cu mai mulţi specialişti în domeniu care să ia o astfel de decizie. Dar să spui că nu dai drumul proiectului până nu îţi place ţie, care nu ai niciun studiu în domeniu, este uluitor.

Nu poţi lăsa o decizie care poate mutila estetic un oraş pentru 50 sau 100 de ani în mâna unui singur om sau a doi oameni.
Centrul Multifuncţional este un alt proiect care, dacă ar fi trecut prin filtrul acestui Consiliu Consultativ ar fi fost gândit, poate, altfel. Nu poţi face un centru expoziţional într-un loc către care nu ai conexiuni de transport corespunzătoare, unde nu ai hoteluri, spaţii de cazare bine gândite, în proximitate, pentru expozanţii care vin din alte oraşe.

Primăria nu trebuie să fie un loc închis, unde aleşii şi angajaţii iau decizii de unii singuri, abuzând de funcţiile în care au fost numiţi. Eu văd Craiova ca pe un oraş al tuturor cetăţenilor, nu oraşul Olguţei sau al lui Solomon. Un oraş al craiovenilor pentru craioveni. Doar așa Craiova evoluează.

Descrierea completă a lui Eduard Ciceu se găseşte aici.

Iar programul propus de acesta pentru o Craiova care alege să evolueze poate fi citit aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS