0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Romanescu“: renaștere la un veac de la inaugurare

„Romanescu“: renaștere la un veac de la inaugurare

Parcul „Nicolae Romanescu“, un obiectiv cu adevărat reprezentativ pentru Bănie, punct de atracție pentru craioveni și pentru vizitatorii de pretutindeni, și-a recăpătat splendoarea de acum mai bine de un secol printr-o amplă investiție, derulată în mandatul primarului Lia Olguța Vasilescu.

Recunoscut de specialiști drept unul dintre cele mai spectaculoase parcuri în stil romantic din lume și plasat pe poziția a cincea într-un clasament internațional de profil, Parcul „Nicolae Romanescu“ prindea contur, la începutul secolului trecut, pe terenurile care aparținuseră familiei Bibescu. Întocmite de unul dintre cei mai prestigioși arhitecți peisagiști ai vremii, francezul Edouard Redont, planurile sale erau premiate cu medalia de aur, în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris. Realizarea era considerată atât de importantă în epocă încât la inaugurare, în 1903, a participat însuși regele Carol I al României.

Revitalizare cu fonduri europene

Monument istoric de interes național, parcul se distinge prin cursurile lungi de apă, lacul și debarcaderul, aleile care se întind pe aproape 30 de kilometri, Casa Bibescu, Castelul Fermecat, Podul Suspendat, Grădina Zoologică sau Teatrul de Vară.

„Timpul a trecut, iar frumusețea parcului a început să pălească. Am luat astfel decizia să reabilităm această zonă și să le redăm craiovenilor unul dintre cele mai frumoase obiective de vizitat. Am reușit să obținem din fonduri europene suma necesară pentru derularea acestei investiții.

Iată că, după mai mult de 100 de ani de la inaugurare, Parcul «Nicolae Romanescu» a fost complet reabilitat, mai puțin Hipodromul, care aparținea Ministerului Tineretului. La Grădina Zoologică au fost mărite cuștile animalelor, astfel încât să fie respectate standardele europene. Teatrul de Vară a fost refăcut din temelii și este una dintre construcțiile cele mai frumoase ale Craiovei. Căsuța Grădinarului a fost reabilitată, la fel și Glorieta. A fost refăcută toată infrastructura cu asfalt și granit, au fost montați sute de stâlpi, realizați exact cum i-a închipuit Edouard Redont în planurile sale. Nu în ultimul rând, au fost montate camere de supraveghere, au fost construite foișoare, a fost instalat un sistem de irigare în tot parcul, pentru a putea fi plantate flori, au fost înlocuite băncile, dar și gardul“, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Proiect complex

Planul de acțiune al primarului Lia Olguța Vasilescu în domeniul spațiilor verzi a vizat nu doar obiective mari, de talia Parcului „Nicolae Romanescu“, ci și intervenții punctuale, în cartiere. Au fost reamenajate și puse la dispoziția craiovenilor toate părculețele și grădinile publice.


Parcul Independenței, Parcul „Mihai Bravu“, Grădina Rovine, Părculețul Rotonda, Parcul 1 Decembrie 1918, din apropierea Bisericii Madona Dudu sunt doar câteva dintre zonele al căror aspect a fost radical îmbunătățit.

– Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ
– Executat de SC MEDIA SUD EUROPA SA – portal- www.gds.ro
– CUI Mandatar Financiar: 21200019

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS