Pentru Consiliul Județean (CJ) Dolj, susținerea mediului de afaceri a reprezentat și reprezintă un obiectiv principal, iar investițiile în cele două parcuri industriale ale Craiovei stau mărturie.
După înființarea cu succes a primului Parc Industrial, acțiune care a generat afaceri pentru peste 40 de firme și a creat, implicit, peste 1.500 de locuri de muncă, CJ Dolj a mers pe aceeși linie și a înființat un al doilea parc. Așa a apărut High-Tech Industry Park Craiova SA, o societate pe acţiuni înființată în anul 2014 și deţinută de judeţul Dolj, al cărei scop a fost acela de a atrage cât mai multe investiţii private în zonă.
„Pentru Consiliul Judeţean Dolj, un obiectiv principal a fost de-a lungul timpului susţinerea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă. În acest sens a fost înfiinţat primul parc industrial, din același motiv am înfiinţat High-Tech Park, care s-a dovedit, de asemenea, o investiţie de succes. Sunt aici 30 de hectare de teren ocupate de companii, sunt mai nou 47 de agenţi economici care au generat şi generează în continuare investiţii de peste 20 de milioane de euro.
Prin acţiunea de a sprijini agenţii economici, obiectivul nostru a fost acela de a crea noi locuri de muncă. Sperăm ca pentru tot ceea ce însemnă High-Tech Park să ajungem la peste 2.500 de locuri de muncă create în această zonă“, a declarat Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj și proaspăt ales președinte al CJ în urma scrutinului din 27 septembrie.
Investițiile CJ Dolj și facilitățile oferite de Parcul Industrial au atras agenții economici
Consiliul Județean Dolj s-a implicat în mod direct în dezvoltarea High-Tech Park, investind circa 3 milioane de euro în amenajarea drumurilor exterioare și în racordarea platformei industriale la rețelele de alimentare cu apă și de canalizare, de energie electrică și gaze naturale, de telefonie și internet.
Practic, investiţiile CJ Dolj au fost cele care au dus la atragerea investitorilor privaţi, contând foarte mult faptul că toate utilităţile sunt la limita de proprietate a fiecărei parcele. În plus, beneficiile agenţilor economici care demarează aici o investiție de tip greenfield (dezvoltată de la zero) sunt numeroase: o chirie simbolică de 10 eurocenţi pe metru pătrat, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construire, nu se plăteşte impozit pentru teren şi clădire până în anul 2044. Există doar obligaţia de a avea un angajat la 100 mp închiriaţi.
În acest moment, High-Tech Industry Park Craiova este ocupat în proporţie de 97%. Pe cele circa 30 de hectare de teren s-au instalat până acum 47 de rezidenţi, din diverse domenii, de la activităţi de asistenţă medicală specializată, la întreţinerea şi repararea autovehiculelor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi accesorii, tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, colectarea şi epurarea apelor uzate, prelucrarea ceaiului şi cafelei, fabricarea mobilei, fabricarea pâinii şi produselor de panificaţie sau fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice.
Cosmin Vasile: „Vrem să creăm un incubator de afaceri la High-Tech Park“
Pe lângă toate utilităţile, High-Tech Park are împrejmuire perimetrală şi este supravegheat video. În viitor, aici se va construi şi un sediu nou, de 4.000 mp, care va deservi întregul parc industrial şi va pune la dispoziţia rezidenţilor spaţii de expoziţie, săli de şedinţă şi un incubator de afaceri.
„High-Tech a însemnat şi o abordare din partea Consiliului Judeţean pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură, pentru că am adus acolo reţeaua de canalizare, gaze, putere electrică, pentru ca agenţii economici să beneficieze de cele mai bune condiţii. Este un parteneriat la care CJ Dolj ţine foarte mult şi vrem ca, în perioada următoare, să creăm un incubator de afaceri la High-Tech, unde să putem genera cât mai multe acţiuni de înfiinţare şi dezvoltare de firme.
De asemenea, ne-am propus ca pe noul exerciţiu financiar să încercăm că creăm şi Parcul de transfer tehnologic sau Parcul IT, în colaborare cu Universitatea din Craiova. Până la urmă, Doljul, Oltenia, dincolo de o poziţia strategică foarte bună, pentru că suntem pe coridorul patru european, are ca principal atu forţa de muncă calificată, datorită Universităţii din Craiova“, a mai spus Cosmin Vasile, președintele ales al Consiliului Județean Dolj.