România e încastrată în aceleași vechi obiceiuri. Un stat căpușat de funcționari, în care antreprenorii sunt descurajați, iar visul cetățeanului de rând e să ajungă angajat la stat, unde are salariu bun și responsabilități puține.
USR PLUS: E nevoie de reforma administrației locale
Administrația locală trebuie reformată din temelii. E nevoie de descentralizare, de mai puține primării și de mai multă transparență.
„România se confruntă cu una dintre cele mai fragmentate administrații locale de la nivelul UE, ceea ce conduce la ineficiență și lipsa capacității reale (administrative și financiare) de a furniza servicii publice de calitate. Foarte puține autorități locale din mediul rural reușesc să-și acopere cheltuielile de funcționare din veniturile proprii (taxe și impozite locale), iar noul sistem de salarizare a funcționarilor publici din administrația locală a înrăutățit și mai mult situația”, spune Marin Constantin, economist, candidat la Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS.
Oana Cristina Tărăban, tot economist de profesie, adaugă: „Cheltuielile de funcționare sunt foarte mari și nu sunt compensate de calitatea serviciilor. Ar fi nevoie de o reformă teritorială prin comasare voluntară. Aceasta ar avea la bază voința liber exprimată a comunităților locale de a fuziona, un sistem legal și instituțional facil pentru a realiza acest lucru și un sistem de stimulente pentru a încuraja comasarea.”
Pe lângă reorganizarea administrației locale, e nevoie și de transparență totală: „Transparența permite tuturor cetățenilor să afle cum funcționează Statul și dacă banii pe care statul îi ia de la aceștia sunt furați, risipiți sau, dimpotrivă, cheltuiți eficient”, adaugă Tărăban.
O economie care susține investițiile
Antreprenoriatul este un alt domeniu unde este nevoie de intervenții strategice. În România, antreprenorii se luptă pentru a supraviețui, iar salariile de la stat le depășesc pe cele din mediul privat. În loc de proiecte care să atragă investitori și să susțină antreprenorii, în ultimii ani politicienii ajunși la guvernare au fost mai preocupați de măsuri populiste, nesustenabile, care țin economia țării în loc.
Daniel Gheba și Simion Cristian Totora, candidați la Camera Deputaților, atrag atenția asupra necesității unor măsuri concrete și imediate pentru susținerea antreprenorilor români.
„Statul descurajează antreprenorii români printr-o birocrație excesivă. De la înființarea unei firme până la desfășurarea activității în sine, legislația românească este extrem de stufoasă și are cerințe de multe ori aberante. România este pe locul 55 în lumea în ceea ce privește ușurința de a face business, după țări precum Maroc, Kazahstan, Cipru sau Polonia. Suntem pe locul 91 în ceea ce privește greutatea de a deschide o întreprindere, după țări precum India, Togo sau Coasta de Fildeș. Și mai rău stăm la capitolele obținerea de permise de construire (locul 147) sau deschiderea unei linii de electricitate (locul 157) unde chiar ne batem pentru coada clasamentului”, transmite juristul Simion Cristian Totora.
Inginerul Daniel Gheba, locul I pe lista USR PLUS Dolj la Camera Deputaților, crede că e nevoie de soluții pentru facilitarea accesului la finanțare al antreprenorilor, care să ofere oportunități în funcție de stadiul afacerii (de la idee inițială la start-up la scale-up) și care să permită diversificarea surselor.
„Ne propunem punerea în comun a resurselor din bani europeni cu cele din bani naționali, întrucât nu sursa de finanțare ar trebui să conteze, ci obiectivul de politică. Ne propunem crearea unei interfețe unice pentru antreprenori, în care să prezentăm toate oportunitățile de finanțare existente, cu un sistem de inteligență artificială/automatizare (RPA) care să permită individualizarea ofertei pentru situația particulară a fiecărui antreprenor. Ne propunem crearea unor apeluri permanente, mai ales pentru start-up-urile inovative, care să permită finanțarea rapidă a unor proiecte valoroase, evaluate de un panel extern de antreprenori și experți independenți și nu pe baza unei grile aride”, spune acesta.
Programul de guvernare USR PLUS este disponibil aici: https://www.usrplus.ro/40_de_angajamente_la_guvernare
Comandat de Partidul Uniunea Salvati Romania. Executat de Media Sud Europa SA – portal www.gds.ro. CUI Mandatar Financiar: 11200021