6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăAdvertorialeLupta mea este pentru o Românie a șanselor egale. Lupta mea este împotriva împărțirii României între bogați și săraci

Lupta mea este pentru o Românie a șanselor egale. Lupta mea este împotriva împărțirii României între bogați și săraci

Mă uit acum, de 1 Decembrie, peste harta puterii de cumpărare în România și văd că unii (județele colorate cu roșu și cu galben) au mult mai mulți bani decât ceilalți (județele colorate în albastru și verde).

În Moldova și în Oltenia noastră nu găsim niciun județ colorat în roșu sau în galben:

Județul Dolj este abia pe locul 23 pe țară ca putere de cumpărare, deși PIB/locuitor produs aici ne situează pe locul 13 la nivel național.

Nu mă voi împăca niciodată cu ideea că avem două Românii, că sunt români care au bani suficienți și alții care nu își permit să cheltuie atât cât au nevoie pentru traiul zilnic. Și nu mă refer aici la diferențele inerente dintre oameni, ci la diferențele între județe și între regiuni. Aceste diferențe nu sunt normale și împotriva acestor diferențe lupt eu.

Anul trecut, fiecare oltean a cheltuit 1426 de lei, iar fiecare bucureștean sau ilfovean 2168 lei.

Media națională este de 1582 lei/persoană. Și asta s-a întâmplat pentru că fiecare oltean a câștigat anul trecut doar 1661 de lei, iar fiecare bucureștean sau ilfovean 2748 de lei.

Iată cum arată tabloul statistic al unei Românii împrțită între regiuni bogate și regiuni sărace:

Acolo unde părinții nu au bani, copiii nu se duc la școală. Tabloul statistic al abandonului școlara din țara naostră este suprapus până la identitate cu tabloul veniturilor:

Față de 2010, doar în Oltenia și în centrul Transilvaniei sunt mai mulți copii care nu își mai permit să meargă la școală.

Și totul pleacă de la modul în care statul român tratează județele patriei: pe unele le dotează cu tot ce trebuie, iar pe altele le abandonează; în anumite locuri din România se investesc foarte mulți bani, iar alte locuri sunt lăsate de izbeliște.

Iată, de exemplu, pe noi, pe cei aproape două milioane de olteni, statul ne-a conectat la alimentarea cu apă doar într-o proporție de 59% .

Patru din zece oameni au fost lăsați fără alimentare cu apă aici.

Pentru alte părți din țară, același stat a găsit bani pentru alimentarea cu apă:

La fel stăm și cu autostrăzile: pentru unii mumă și pentru alții ciumă:

De ce să trăim într-o țară cu asemenea diferențe? Eu, una nu mai accept așa ceva. Nu mai vreau să văd hărți ale României cu județe colorate în culori diferite. Nu mai vreau să văd regiuni conectate la rețeaua de apă și regiuni fără apă curentă. Nu mai vreau să văd regiuni fără autostrăzi. Nu mai vreau să văd români uitați de către propriul stat.

Avem 60 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru coeziune. Păi hai să-i folosim pentru coeziune, pentru dezvoltarea zonelor sărace!

Avem fonduri europene pentru dezvoltare regională. Asta înseamnă bani pentru dezvoltarea zonelor sărace. Hai să-i folosim ca atare! Pentru asta voi lupta în Parlamentul țării mele.

Lupta mea va fi pentru o Românie egală pentru toți. Nu voi mai accepta să văd români abandonați. Voi lupta pentru a vedea la 1 Decembrie 2024 o România colorată în aceeași culoare, cea a prosperității pentru toate regiunile și pentru toate județele.

Laura Vicol

– Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ
– Executat de  SC Media Sud Europa SA – portal www.gds.ro
– CUI Mandatar Financiar: 11200020  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS