6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPrimarul reales din Filiaşi, victima sistemului judiciar din România

Primarul reales din Filiaşi, victima sistemului judiciar din România

Gheorghe Ilie Costeluş, primarul reales al oraşului Filiaşi, se poate considera pe bună dreptate o victimă a sistemului judiciar din România.

În septembrie 2020 a câştigat un nou mandat de primar cu un procent care spune totul despre activitatea sa: 90%. Timp de patru ani (iunie 2016-septembrie 2020), cât a condus micuţul oraş din Dolj, Costeluş s-a implicat total în revitalizarea localităţii. Proiectele implementate, care au schimbat în bine faţa oraşului, şi apropierea faţă de cetăţeni i-au adus notorietate. Aşa că victoria zdrobitoare de la alegerile din 27 septembrie 2020 nu a mirat pe nimeni. Judecătorii au avut însă o altă părere. Culmea, la două zile după ce Gheorghe Ilie Costeluş a depus jurământul pentru un nou mandat de primar al oraşului Filiaşi!

Printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, edilul reales a fost declarat incompatibil şi şi-a pierdut astfel mandatul. Mandatul încredinţat de 90% dintre filieşenii care şi-au exprimat opţiunea de vot! De fapt, Înalta Curte a admis recursul Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva sentinţei din 4 aprilie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Craiova. Asta după ce, în aprilie 2017, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova anulaseră raportul inspectorilor de integritate. Aceştia din urmă au susţinut că Gheorghe Ilie s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2013, pe când era viceprimar.

Curtea de Apel Craiova, despre primarul reales din Filiaşi: „Acțiunile sale au urmărit numai satisfacerea interesului public și în niciun caz a interesului personal“

ANI a stabilit în aprilie 2016 că Gheorge Ilie Costeluş „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 iulie 2012 – 27 septembrie 2013, întrucât a deținut simultan funcțiile de viceprimar și membru în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic Dimitrie Filișanu”. El a contestat raportul ANI, iar Curtea de Apel Craiova i-a dat dreptate. După alegerile locale din iunie 2016, Costeluş a devenit primar al Filiaşiului, iar un an mai târziu instanţa decidea că el nu s-a aflat în stare de incompatibilitate. Ba chiar a iniţiat, în acea calitate, o serie de proiecte de dezvolare locală.

„Din analiza activității în cadrul Consiliului de Administrație al Liceului se poate observa că reclamantul a acționat în sprijinul școlii și comunității, a participat la luarea unor decizii benefice elevilor și părinți lor fără a primi o compensație. În calitate de viceprimar a inițiat numeroase proiecte de dezvoltare locală, astfel că acțiunile sale au urmărit numai satisfacerea interesului public și în nici un caz a interesului personal. Astfel, instanța va reține că reclamantul nu s-a aflat în stare de incompatibilitate”, se arăta în hotărârea Curţii de Apel Craiova. Judecătorii au mai susţinut că, mai mult decât atât, starea de incompatibilitate a dispărut ca urmare a modificărilor aduse Legii învățământului prin OUG nr. 49/2014.

De la presupusa incompatibilitate, demontată, de altfel, de instanţa supremă din Dolj, au trecut opt ani, timp în care Gheorge Ilie Costeluş s-a bucurat de două ori de încrederea majorităţii covârşitoare a cetăţenilor oraşului Filiaşi. Judecătorilor bucureşteni le-a luat trei ani pentru a susţine contrariul. Au lăsat acum oraşul fără cel mai bun conducător din ultimii 30 de ani. O spun realizările lui Gheorge Ilie Costeluş. O spun, până la urmă, locuitorii oraşului Filiaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS