În ultima vreme, sistemele de navigație GPS se folosesc tot mai puțin, în detrimentul aplicațiilor gratuite sau de plată pentru telefonul mobil care, de multe ori, au mai multe informații decât unele GPS-uri mai vechi.
Totuși, mai sunt destule persoane care optează pentru navigații GPS din diferite motiv: e mai comod, au ecranele mai mari decât un telefon mobil sau dorința de a nu descărca bateria telefonului mobil.
În plus, fabricanții de navigații GPS s-au adaptat și au evoluat. Navigațiile GPS sunt astăzi cu mult mai mult de atât, iar asta o aplicație ca Google Maps sau Waze nu pot să facă. O navigație GPS modernă are bluetooth, microfon, Wi-Fi, funcția de apeluri, radio FM, calculator, USB, posibilitatea de a prelua comenzile de pe volanul mașinii, handsfree, camere video pentru marșarier, asistență la parcare etc.
Ceea ce cunoaștem ca GPS într-un mod generic este un nume comun care provine de la acronimul uneia dintre rețelele de satelit, Global Positioning System Navstar din Statele Unite, care este utilizat de sistemele de navigație pentru a vă stabili poziția pe baza semnalului. Cu toate acestea, aceasta este doar una dintre rețelele de satelit disponibile, iar sistemele sunt conectate la diferite rețele pentru a avea o acoperire adecvată în orice moment și o triangulare mai precisă a coordonatelor, pe care le cunoaștem prin trilateralitate.
Unul dintre avantajele tradiționale pe care navigatoarele le aveau față de dispozitivele mobile era că funcționau mai rapid și mai precis. Ele puteau utiliza diferite sisteme de satelit pentru poziționare, senzorii lor erau mai puternici și acopereau o gamă mai largă. Acest lucru a făcut, printre altele, să fie mult mai dificil să pierdem semnalul iar recalcularile traseului să fie efectuate mai repede.
Evident, va fi nevoie să cumpărați un sistem de navigație GPS și să plătiți pentru acesta poate fi un obstacol pentru mulți utilizatori. În orice caz, având un aparat dedicat în vehiculul nostru ne asigură o serie de utilități pe care niciun alt dispozitiv nu ni le poate oferi, deci nici telefonul mobil.
În cazul în care optăm pentru un navigator portabil, este important să știm că achiziționăm un sistem pe care îl putem folosi în mai multe vehicule sau chiar pentru trasee pe jos. De asemenea, nu ar trebui să ne facem griji cu privire la cumpărarea suporturilor sau încărcătoarelor, deoarece toate modelele sunt pregătite pentru instalare în orice mașină.
Desigur, niciun sistem de navigație GPS nu va depinde de datele noastre mobile sau de acoperirea noastră de telefon. Conectivitatea sa este complet independentă, ceea ce ne oferă o securitate foarte importantă în călătoriile noastre.
Grafica pentru aceste sisteme devine din ce în ce mai detaliată. Multe dintre navigațiile GPS care sunt integrate în prezent în vehicule au asistență rutieră sau recomandări pe care nicio altă aplicație nu ni le poate oferi. Ecranele sunt dedicate aproape exclusiv pentru a oferi vizibilitate traseului, așa că știm că nicio notificare din exterior nu ne va limita drumul.
Orice navigație GPS pe care decidem să o achiziționăm este foarte ușor de utilizat, precum și foarte recomandat dacă călătoriile noastre se fac de obicei în străinătate, deoarece există nenumărate hărți care sunt actualizate constant.
Siguranța rutieră, știind cum să ajungi la destinație fără obstacole, este obiectivul principal al multor profesioniști. A avea dispozitivele perfecte pentru a ne ghida este esențial ca șoferi.
Totodată, printre principalele avantaje ale GPS-ului clasic în comparație cu aplicațiile pentru telefonul mobil, trebuie considerat că nu prezintă probleme de consum al bateriei, ecranul său oferă confort și rezistență mai mare decât cel al telefoanelor mobile, modul său de utilizare crește securitatea și tot mai multe modele includ o cameră de bord pentru înregistrarea accidentelor și a incidentelor de trafic, iar altele au și asistent de parcare.