-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj4 mituri și concepții greșite despre alimente

4 mituri și concepții greșite despre alimente

În fiecare an apar noi studii care susțin beneficiile sau riscurile pentru sănătate ale consumului anumitor alimente. Uneori, informațiile contrazic cercetările anterioare sau resping afirmațiile comune. Acest lucru face dificilă determinarea alimentelor care sunt, într-adevăr, benefice pentru sănătate.

Acest articol vă va ajuta să faceți alegeri dietetice mai inteligente prin clarificarea unor concepții greșite cu privire la anumite alimente. E timpul să aflăm adevărul cu privire la aceste mituri legate de ceea ce și cum mâncăm.

1. Mit: Produsele organice sunt mai nutritive

Deși există unele dovezi că produsele organice au potențiale beneficii pentru sănătate, nu există concluzii definitive. În comparație cu produsele cultivate în mod convențional, produsele organice au aceleași vitamine, minerale, antioxidanți, proteine, lipide și alți nutrienți, precum și același număr de calorii.

Termenul organic se referă la modul în care produsele agricole sunt cultivate și prelucrate. Produsele organice certificate trebuie cultivate fără utilizarea de pesticide sintetice, gene bioinginerate, îngrășăminte pe bază de petrol și îngrășăminte pe bază de nămol de canalizare.

Beneficiile alimentelor organice pentru sănătate sunt încă neclare. Nu există dovezi concludente pe termen lung conform cărora consumul de produse organice poate îmbunătăți sănătatea sau reduce riscul de boală, potrivit unui studiu al Universității Stanford din 2012 publicat în Annals of Internal Medicine.

„Fie că mâncați produse organice sau cultivate în mod convențional, fructele și legumele de toate tipurile sunt un dar pentru noi de la natură”, spune un doctor.

Dacă decizia de a cumpăra anumite produse se reduce la preț, doctorii spun că atât produsele organice, cât și cele neorganice sunt nutritive și benefice pentru sănătatea dvs. Cu toate acestea, dacă principalul motiv pentru care cumpărați produse organice este să limitați expunerea la pesticide, costul suplimentar va merita.

2. Mit: Trebuie să evitați toate alimentele procesate

Nu toate alimentele procesate sunt la fel. De exemplu, alimentele întregi amestecate într-un robot de bucătărie sunt în continuare aceleași alimente. Unele alimente procesate sunt bune pentru dvs., cum ar fi unturile de nuci, conservele de ton ambalate în apă și fructele și legumele congelate rapid.

Exemple de alimente procesate care nu sunt alegeri dietetice atât de sănătoase pentru dvs. sunt cele cu:

  • Îndulcitori (sirop, zahăr, îndulcitori artificiali precum aspartam)
  • Colorant alimentar
  • Conservanți (sodiu, uleiuri, nitriți, sulfiți)
  • Aditivi (porumb, soia, semințe de bumbac, subproduse din cereale)

Alegeți alimentele procesate care seamănă cel mai mult cu starea lor naturală. Dacă ambalajul enumeră o mulțime de ingrediente care sună științific, doctorii spun că nu sunt, probabil, cea mai sănătoasă alegere.

3. Mit: Multicerealele și cerealele integrale sunt același lucru

Multigrain nu este sinonim cu cereale integrale. Potrivit Food and Drug Administration, cerealele integrale constau din boabe nerafinate ale căror componente – tărâțe, germeni și endosperm – sunt încă intacte, împreună cu toate fibrele, vitaminele și mineralele produse de natură. Produsele etichetate ca și „multicereale” sunt făcute cu mai mult de o cereală – dar niciuna nu poate fi o cereală integrală. Deoarece pâinea neagră este adesea considerată a fi mai sănătoasă decât pâinea albă, pâinile etichetate ca multicereale pot fi produse pentru a părea mai întunecate. Majoritatea nu au valoare nutritivă după procesul de rafinare.

4. Mit: Ouăle nu sunt bune pentru colesterol

Ouăle – în special gălbenușurile – au obținut o reputație negativă de-a lungul anilor pentru că au un conținut ridicat de colesterol. Cu toate acestea, liniile directoare pentru consumul de ouă au fost modificate, pe măsură ce se fac mai multe cercetări cu privire la efectele ouălor asupra sănătății. Studiile de astăzi susțin că consumul moderat de ouă este benefic. Un studiu recent arată că consumul ridicat de ouă poate crește totuși riscul bolilor de inimă. Deci, dezbaterea continuă.

Dacă vă plac ouăle, doctorii vă recomandă să le consumați cu moderație, dar să acordați o atenție deosebită cantității de colesterol din dieta dvs., mai ales dacă sunteți deja expus riscului de boli de inimă. Cheia este cunoașterea factorilor de risc, iar specialiștii vă sugerează un ou (sau două albușuri) pe zi ca parte a unei diete sănătoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS