7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024

Comunicat de presă

Consiliul Județean (CJ) Dolj își continuă strategia care vizează conturarea unor noi obiective de interes cultural și turistic. În ședința de joi, a fost adoptată o hotărâre prin care instituția preia în patrimoniul său un imobil din satul Rasnicu Oghian, al comunei Cernătești, pentru ca, în colaborare cu autoritățile locale, să dezvolte pe acest amplasament un întreg complex etnografic.


Potrivit președintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, edificiul cunoscut drept „Conacul Săulescu“ urmează să fie restaurat, dotat și transformat în centru turistic, iar în vecinătatea acestuia va fi creat un muzeu al satului cu o semnificativă componentă interactivă și educațională, demersurile fiind prevăzute pentru finanțare din fonduri nerambursabile.
„Este o inițiativă prin care completăm unul dintre principalele proiecte ale Consiliului Județean Dolj în acest domeniu, cel prin care ne-am propus să repunem în valoare culele din localitățile Brabova și Cernătești, două monumente istorice de interes național, să le transformăm în puncte muzeale și să le integrăm într-un amplu circuit turistic și cultural.


De altfel, importanța acestor edificii este recunoscută și în Planul Național de Redresare și Reziliență, care, între cele 12 rute tematice pe care le propune în vederea dezvoltării zonelor rurale, o include și pe cea a culelor din Oltenia.
Prin demersul pe care îl inițiem odată cu hotărârea de astăzi, noi dorim ca, în colaborare cu Primăria Comunei Cernătești, să adăugăm un nou reper pe acest itinerar care, așa cum îl proiectăm noi, mai cuprinde, alături de cele două cule menționate, pe cea din Almăj, dar și alte puncte de interes. Să amintim aici doar castrul roman de la Răcarii de Jos sau rezervații naturale ori arii protejate precum Pajiștea Gogoșu – Ștefănel, Pădurea Galbenă Ștefănel – Gogoșu și Poiana Bujorului, din Pădurea Plenița.


Clădirea în jurul căreia se conturează acest proiect este una cu o arhitectură deosebită, dar și cu o istorie inedită, consemnându-se că aici a fost adăpostit, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tezaurul Primăriei Municipiului București. În plus, ea este înconjurată de un parc cu o întindere generoasă, care îl recomandă pentru intențiile noastre de a înființa un muzeu interactiv al satului.


Planul nostru pentru amenajarea acestei rute este unul de anvergură și, pe lângă consolidarea, restaurarea și dotarea Culei Izvoranu-Geblescu și a Culei Cernăteștilor, a presupus și o componentă de infrastructură de transport, sens în care am modernizat drumul comunal între localitățile Țiu și Gogoșu, dar și tronsonul din drumul județean 606C care conectează Gogoșu și Ștefănel“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.


Hotărârea adoptată în ședința de joi a CJ Dolj prevede trecerea din domeniul public al unității administrativ-teritoriale Cernătești în domeniul public al județului Dolj a unui imobil compus din 5 corpuri de clădire și un teren cu suprafața de 12.608 metri pătrați.


Potrivit proiectului de hotărâre, investițiile pentru reabilitarea și amenajarea Conacului Săulescu, precum și pentru crearea muzeului satului urmează să fie derulate cu finanțare din fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, Programul Interreg VI A România – Bulgaria 2021 – 2027 sau Componenta 11 a Planului Național de Redresare și Reziliență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS