Legenda Calului Troian este una dintre cele mai cunoscute din istorie. Totuși, până în zilele noastre istoricii nu au putut dovedi în mod cert că războiul la care se face referire în poemele lui Homer a existat cu adevărat.
Totuși, mai mulți istorici susțin ideea că Războiul Troian a existat, fiind disponibile câteva indicii solide. Spre exemplu, în 2014, un grup de arheologi a anunțat că a găsit bucăți din calul troian. Locul era în Turcia, pe dealurile din Hisarlik.
Verificările ulterioare au arătat că aceste bucăți datau din secolul 11 sau 12 înainte de Hristos. Este chiar momentul în care se pare că a avut loc Războiul Troian. În plus, inclusiv structura bucăților de lemn era similară cu cea din poemele lui Homer.
Realitate sau doar legendă, povestea Calului Traian e foarte cunoscută
Chiar dacă nu este dovedită sută la sută, legenda Calului Troian este cu siguranță foarte cunoscută. Drept dovadă, la o simplă căutare pe Google pot fi găsite peste 30 de milioane de rezultate despre legenda Calului Troian.
Având în vedere faima de care se bucură, nu e de mirare că a apărut inclusiv un joc de cazino despre această legendă. Se numește Age of Troy, iar utilizatorii sunt trimiși într-o lume de legendă, în care simbolurile principale sunt Paris și Elena, cei care au stat la originea acestui război. Jocul a fost creat de compania EGT în 2016 și are recenzii foarte bune.
În plus, în 2020 a fost lansat un joc video foarte apreciat, denumit Total War Saga: Troy. Lansat de compania Sega, acesta este disponibil pe Microsoft Windows și macOS.
Iar filmul Troia (2004) a fost un succes uriaș și l-a avut în rolul principal pe Brad Pitt. Troia a avut așadar venituri de peste 500 de milioane de dolari.
Cum a apărut legenda Calului Troian?
Legenda Calului Troian are la bază două poeme epice care l-au avut autor pe Homer. Acestea se numeau Iliada și Odiseea și au creat una dintre cele mai cunoscute legende din istorie.
Astfel, povestea s-ar fi petrecut undeva între 1300 și 1200 înainte de Hristos, când ar fi avut loc Războiul Troian. Conform legendei, grecii au câștigat războiul cu troienii ajutați de un cal uriaș de lemn.
Cauza Războiului Troian ar fi fost fuga lui Paris în Troia, cu soția regelui Spartei, Elena, dar și cu o bună parte din averea lui Menelau. În momentul în care a sesizat lipsa Elenei și a averii, regele Menelau a adunat o armată uriașă și a dat naștere acestui conflict istoric.
Timp de doi ani s-au pregătit grecii pentru războiul cu troienii, iar când au plecat erau nu mai puțin de 1.000 de vase. Războiul a fost unul de durată, cu multe victime de ambele părți. În încercarea de a găsi o cale de a finaliza războiul, luptătorului grec Ulise i-a venit ideea de a construi un cal uriaș de lemn. Acesta a fost însă scobit în interior, iar grecii s-au putut ascunde în el, ca o capcană întinsă troienilor.
Când troienii nu se așteptau, s-au trezit la porțile cetății cu un cal uriaș, în timp ce mulți luptători greci s-au retras pe mare. Troienii au perceput acest gest ca fiind unul al recunoașterii înfrângerii și calul îl considerau un cadou. Tocmai din acest motiv l-au introdus în interiorul cetății și au început să sărbătorească succesul.
Când noaptea s-a lăsat, grecii au ieșit însă din cal și i-au luat prin surprindere pe troieni, reușind să câștige acest război după ce i-au prins nepregătiți pe troieni.
Iar scrierile lui Homer au făcut faimoasă această legendă, despre care s-au mai scris numeroase cărți, s-au făcut zeci de filme și de documentare și se studiază inclusiv în manualele de istorie și nu numai.