Unitatea Administrativ Teritorială Afumați anunță finalizarea lucrărilor aferente contractului de finanțare nr. 4377/06.06.2019, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru proiectul „Reabilitare termică, modificări interioare și extindere școala Gimnazială Afumați, corp C1“, cod MySMIS 125047.
Finanțarea a fost asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, componenta 1 – POR/2018/3/3.1B/SV, axa prioritară – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale Afumați din satul Afumați, comuna Afumați, în scopul creșterii eficienței energetice a acesteia precum și a reducerii costurilor de întreținere a clădirii, creând în același timp condiții de învățământ specifice Uniunii Europene. Obiectivul general al proiectului se înscrie în obiectivul OS 1.B – Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidentiale, clădiri publice și sisteme de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost:
- creșterea consumului anual de energie din surse regenerabile a clădirii Școlii Gimnaziale de la 0% la 40,29%;
- reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, ca urmare a lucrărilor de reabilitare termică a clădirii și a lucrărilor de reabilitare termică, a lucrărilor de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum și a lucrărilor de instalare a sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
- diminuarea emisiei CO2 a clădirii Școlii Gimnaziale, prin reabilitare termică a clădirii și utilizarea echipamentelor tehnologice,
eficiente din punct de vedere energetic (corpuri de iluminat pe baza de LED, panouri solare, panouri fotovoltaice, etc); - scăderea costurilor de întreținere.
Impactul proiectului: - îmbunătățirea condițiilor de confort interior;
- reducerea consumurilor energetice;
- reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă menajeră;
- reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie;
- creșterea independenței energetice a clădirii;
- scăderea facturilor la utilități;
- crearea de locuri de muncă pentru realizarea investiției;
- susținerea economiei locale;
- educarea populației pentru protejarea mediului.
Rezultatele proiectului: - scăderea emisiilor de CO2 de la 36,67 la 22.49 kg/mp/an sub limita zonei I=25 kg/mp/an;
- scăderea consumului total anual specific de energie primară (kwh/mp,an) de la 363.62 la 157.63 kmh/mp/an);
- scăderea consumului total anual de energie finală/primară de la 298.583,50 la 129.434,31.
Valoarea totală a proiectului: 3.692.426,12 lei.
Finanțarea nerambursabilă: 3.396.997,10 lei din care contribuția FEDR: 2.946.375,04 lei.
Data începerii şi finalizării proiectului: 01.07.2018 – 31.12.2021