2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajBeneficiile produselor lactate pentru sănătatea ta

Beneficiile produselor lactate pentru sănătatea ta

Consumul de lactate poate ajuta la prevenirea obezității, a diabetului de tip II, a colesterolului și a tensiunii arteriale. Conținutul său ridicat de calciu împiedică acumularea de grăsime.

Consumul cantităților zilnice recomandate de lapte și produse lactate, adesea mai bine degresate, pentru fiecare grupă de vârstă, în cadrul unei diete sănătoase și echilibrate, poate contribui la menținerea sănătății și la prevenirea unor factori de risc cardiovascular, precum diabetul de tip II, hipertensiunea arterială și obezitatea, potrivit Ghidului de produse lactate în cardiologie.

Pe baza rezultatelor mai multor studii clinice, există cel puțin cinci motive pentru care ar trebui respectate recomandările privind consumul de lapte și produse lactate pentru toate grupele de vârstă:

1. Ajută la controlul tensiunii arteriale

Laptele și produsele lactate bio par să aibă, de asemenea, efecte benefice asupra tensiunii arteriale. Un studiu realizat de Universitatea din Navarra (Spania) pe 5.880 de persoane de toate vârstele a constatat o reducere a riscului de apariție a unor noi cazuri de hipertensiune arterială de până la 54% la adulții cu un consum ridicat de produse lactate degresate.

Aportul alimentar de calciu și vitamina D, două componente care sunt foarte prezente în produsele lactate, a fost asociat cu o probabilitate redusă de hipertensiune arterială. În plus, există și alte componente ale produselor lactate cu posibile efecte benefice asupra tensiunii arteriale, cum ar fi lactoza, proteinele din lapte și peptidele derivate, precum și potasiul și magneziul.

Studiul WELL a constatat că o dietă bogată în produse lactate degresate a dus la o scădere mai mare a tensiunii arteriale decât o dietă săracă în grăsimi.

2. Prevenirea excesului de greutate și a obezității

Consumul zilnic de lactate poate ajuta, de asemenea, la controlul greutății și la prevenirea obezității atât la copii, cât și la adulți. S-a demonstrat că cei mici care consumă mai mult calciu, în special în lapte și produse lactate, au un indice de masă corporală (IMC) mai mic, ceea ce poate reduce riscul de obezitate la vârsta adultă. Lactatele au, de asemenea, un dublu efect care ajută la prevenirea supraponderalității și a obezității. Proteinele lor ajută la creșterea sațietății, reducând astfel consumul de alte alimente, iar conținutul lor ridicat de calciu împiedică acumularea de grăsimi.

3. Incidența mai mică a diabetului de tip II

Studiile observaționale asociază o incidență mai mică a diabetului de tip II și a altor probleme metabolice cu consumul de produse lactate. Cercetătorii de la Universitatea Lund (Suedia) au ajuns la concluzia că un consum zilnic ridicat de produse lactate bogate în grăsimi (8 porții pe zi) scade incidența diabetului de tip II cu 23%, comparativ cu un consum mai mic de astfel de alimente (în medie o porție pe zi).

4. Niveluri mai mici de colesterol

În prezent, există numeroase dovezi științifice cu privire la scăderea nivelului de colesterol ca urmare a consumului de lapte și alte produse lactate, cum ar fi iaurtul. În unele studii, suplimentarea dietei cu iaurt sau lapte a dus la o scădere de 5% a nivelului de colesterol. S-a constatat, de asemenea, că consumul de lapte este asociat cu o creștere a fracției de colesterol HDL (bun).

5. Acestea sunt cei mai buni aliați pentru oase

Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, iar produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu din alimentație. De fapt, în dieta medie, lactatele asigură 65-75% din doza zilnică recomandată (DZR).

În plus, calciul din lapte, iaurt, brânză și unt, datorită conținutului ridicat de lactoză, este deosebit de biodisponibil, adică este mai bine asimilat decât calciul din alte alimente. Vitamina D, care este prezentă în cantități mai mari în smântână și unt, contribuie, de asemenea, la absorbția și utilizarea normală a calciului. Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă de potasiu, magneziu, zinc și fosfor, minerale care sunt componente ale oaselor și dinților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS