-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Programarea reactivă nu este încă larg adoptată, în ciuda beneficiilor clare pe care le aduce.” Interviu cu Călin Constantinov, Development Discipline Lead și speaker în cadrul evenimentului Connect.IT Craiova

„Programarea reactivă nu este încă larg adoptată, în ciuda beneficiilor clare pe care le aduce.” Interviu cu Călin Constantinov, Development Discipline Lead și speaker în cadrul evenimentului Connect.IT Craiova

Caravana Connect.IT ajunge în această săptămână la Craiova, după primul eveniment desfășurat în București. Seria de evenimente va continua cu discuții din zona IT alături de experții în domeniu, tema principală a întâlnirii fiind programarea reactivă și utilizarea ei în lumea Java. Evenimentul din Craiova powered by Endava va avea loc joi, 12 mai, la Hotel Ramada Plaza, începând cu ora 18:00. Participarea este gratuită, iar cei interesați se pot înregistra accesând platforma dedicată.

Am vorbit cu Călin Constantinov, Development Discipline Lead și unul din speakerii Connect.IT Craiova, despre programarea reactivă, Endava și sistemele complexe care trebuie să proceseze sute de milioane de evenimente pe zi.

Cine sunt invitații ediției Connect.IT din Craiova și care sunt principalele teme pe care le vor aborda?

Călin Constantinov: Asigurarea unui mediu de învățare și de networking pentru comunitatea locală de profesioniști IT este cea mai bună modalitate de a fi la curent cu trend-urile industriei, tehnologiile emergente, cele mai bune practici și, mai presus de toate, excelența tehnică. Sub egida faster, better & reactive-er”, ediția locală a seriei de evenimente Connect.IT își propune să le ofere participanților insight-uri valoroase privind programarea reactivă. Împreună cu colegii mei, Laurențiu Spilcă – Senior Development Consultant în Endava și Sorin Ovidiu Blaga – Senior Development Lead în Endava, vom aborda, pe rând, următoarele subiecte:

  • Procesarea în timp real a datelor prin intermediul Project Reactor
  • Creează o aplicație reactivă: o discuție despre Reactive Spring
  • Structuri de date complet reactive: prezentarea unui frontend scris în Angular ce „consumă”, în mod reactiv, evenimentele produse în backend

Ce ne puteți spune despre despre tematica evenimentului?

Călin Constantinov: Connect.IT Craiova a fost împărțit în trei prezentări, succesiunea acestora urmărind acoperirea progresivă, din punctul de vedere al complexității, a conceptelor programării reactive. Programarea reactivă este paradigma aflată la baza stilului arhitectural prin care multiple microservicii formează un tot unitar, reacționând unele la altele, dar și la mediul înconjurător. Rezultă, astfel, sisteme reziliente, ce pot face față și trece cu succes peste situații neprevăzute, în care o parte din componente cedează. În plus, astfel de aplicații sunt elastice, adaptându-se la volumul curent de muncă, oricât de dramatic s-ar schimba acesta.

Revenind la fiecare prezentare în parte, participanții vor putea descoperi inițial, în mod agnostic, conceptele de bază ale programării reactive, dar și modul în care acestea s-au concretizat în lumea Java prin fundamentalul Project Reactor. Vor urma detalii legate de implementarea unui backend web reactiv folosind Spring Framework. În final, cercul va fi închis prin prezentarea unui frontend scris în Angular ce „consumă”, în mod reactiv, evenimentele produse în backend.

De ce programarea reactivă?

Călin Constantinov: Cu toate că subiectul nu este neapărat unul nou, programarea reactivă nu este încă larg adoptată, în ciuda beneficiilor clare pe care le aduce. Într-adevăr, schimbarea modului de gândire de la imperativ la reactiv poate fi dificilă, rezultând un proces de dezvoltare greoi, cel puțin pentru o perioadă. Pe de altă parte, este interesantă și perspectiva colegilor mai tineri, care poate au început direct cu paradigma reactivă. În plus, majoritatea librăriilor reactive au ajuns astăzi la maturitate, folosirea lor fiind acum esențială pentru a implementa sisteme care prelucrează volume cu adevărat mari de date.

Din fericire, o bună parte din proiectele în care am fost implicat în Endava, în ultimii ani, au adoptat modelul de programare reactivă. Vorbim despre sisteme care trebuie să proceseze sute de milioane de evenimente zilnic. Evident, evenimentele nu sosesc într-o distribuție uniformă. Ne place să glumim că nicio secundă nu seamănă cu alta. Astfel, construim arhitecturi care pot face față cu brio unui „vârf ” de 50-100 mii de evenimente.

Creând o conexiune cu prezentarea pe care o voi susține în cadrul Connect.IT, din Craiova, aștept cu nerăbdare să povestesc despre conceptele de bază ale programării reactive, susținute de o serie de exemple practice. Ceva ce trebuie să știe participanții încă de pe acum este faptul că, deși voi folosi Project Reactor din Java, exemplele sunt relevante și pentru orice altă implementare a specificației Reactive Streams. Atât eu, cât și colegii mei – Laurențiu Spilcă și Sorin Ovidiu Blaga, ne-am hotărât să abordăm un mod dinamic de prezentare, în care am ales să scriem cod pe loc, în detrimentul unui suport vizual mai consistent.
Mă voi opri aici, așteptând comunitatea de IT locală să afle mai multe detalii direct joi, 12 mai, de la 18:00, în sala de conferințe „Constantin Brâncuși”, de la Ramada Plaza.

În ce orașe vor avea loc următoarele întâlniri, cui sunt dedicate și care vor fi temele abordate?

Călin Constantinov: Întâlnirile Connect.IT vor continua în alte patru orașe din România:

• Brașov (pe 26 mai)

• Sibiu (pe 9 iunie)

• Târgu Mureș (pe 16 iunie)

• Suceava (pe 23 iunie)

Temele abordate vor fi dintre cele mai diverse, de la React, NFTs la Web Applications și multe altele. Prezentările vor avea însă un caracter tehnic, de aceea se adresează cu preponderență unei audiențe care activează pe piața de IT sau cu un background în această zonă.

Mai multe detalii despre temele abordate în fiecare oraș și modalitățile de înscriere, vor fi publicate în curând pe pagina de social media Endava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS