-3.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Valea Stanciului va scăpa de secetă. Investiţie de două milioane de euro în sistemul de irigaţii

Comuna Valea Stanciului va scăpa de secetă. Investiţie de două milioane de euro în sistemul de irigaţii

Agricultura din comuna doljeană Valea Stanciului nu va mai depinde de precipitaţii. Primarul Ovidiu Gîngioveanu a găsit soluţia pentru ca tot sistemul de irigaţii de la nivelul comunei să devină funcţional: o investiţie de două milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Primul pas a fost însă înfiinţarea OUAI „Horezu Poenari“, organizaţie din care fac parte toţi fermierii din comună care vor să irige culturile. În comuna Valea Stanciului sunt 11.500 de hectare de teren arabil, principalele culturi fiind cele de grâu, porumb, orz şi floarea soarelui. Prin această investiţie, Valea Stanciului va scăpa de secetă, după cum susţine edilul Ovidiu Gîngioveanu.

„Am făcut tot posibilul pentru a rezolva problema secetei la nivel de comună şi iată că am reuşit. Am înfiinţat Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii «Horezu Poenari», am luat legătura cu toţi fermierii din zonă şi a fost depus un proiect pentru reabilitarea a două staţii de irigat, staţii care au fost dezafectate. Aşa am obţinut două milioane de euro prin AFIR. Lucrările de reabilitare a celor două staţii au fost licitate, iar contractele au fost atribuite în primăvara anului trecut.

Tot în 2021 a demarat şi execuţia. Vorbim aici de reabilitarea SPP 12 şi SPP 13, cu o parte din conductele aferente, plus refacerea antenelor de irigat. La staţia 13 au fost finalizate lucrările, urmează probele şi recepţia. La staţia 12 mai sunt puţine lucrări de executat. Cert este că staţiile vor fi funcţionale chiar din acest an. Astfel, vor intra în sistem irigabil în jur de 3.700 de hectare de teren. Deci, se poate spune că, din acest moment, comuna Valea Stanciului, cu tot cu satele arondate, va scăpa de secetă“, a afirmat primarul Ovidiu Gîngioveanu.

Subvenţie de 50% la curent şi de 100% la apă

Lucrările pentru modernizarea şi retehnologizarea SPP 13 au costat 4.065.654 lei (fără TVA), din care 1.586.765 lei partea de construcţii şi instalaţii. Restul reprezintă costurile cu utilajele şi echipamentele tehnologice, cu transport şi montaj. Proiectul pentru modernizarea staţiei 12 a avut o valoare de atribuire de 4.110.240 lei. Staţia 13 Horezu Poenari va fi pusă în funcţiune.

„Comuna are 11.500 hectare de teren arabil şi o parte din staţiile de irigat funcţionează pe vechiul sistem. Cu cele două staţii reabilitate acoperim toată zona arabilă din Valea Stanciului. Una dintre staţiile reabilitate, respectiv staţia 13 Horezu Poenari, va fi pusă în funcţiune. În scurt timp, vom da drumul şi la staţia 12 şi aşa toţi fermierii din Valea Stanciului vor beneficia de apă. Mă refer la cei care îşi doresc să irige, evident, şi care fac parte din OUAI «Horezu Poenari». Deocamdată o să se plătească doar curentul electric, pentru că apa este subvenţionată în totalitate. Şi la curent există o subvenţie“, susţine edilul din Valea Stanciului.

Din 2021, jumătate din preţul curentului electric folosit pentru irigarea culturilor este suportat de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). „Cetăţenii comunei care vor să-şi irige culturile trebuie să ştie că, de anul trecut, şi curentul electric este subvenţionat, jumătate din preţul kilowatului fiind suportat de către ANIF. Mi-aşi dori ca toţi cetăţenii să găsească posibilităţi de irigat. Mă refer de la sistemele de la hidranţi către locul unde au terenurile, pentru că sunt mai multe variante de irigat: cu pivoţi, cu rampe, cu tamburi. Chiar şi vechiul sistem cu coloane de irigat pote fi folosit, acolo unde sunt suprafeţe mai mici. Prin acest proiect, pot spune că agricultura din Valea Stanciului nu va mai depinde de precipitaţii“, a mai spus primarul Ovidiu Gîngioveanu.

Proiect pentru staţii antigrindină în comuna Valea Stanciului

Pentru a-şi iriga culturile, fermierii din Valea Stanciului trebuie să facă un contract cu OUAI „Horezu Poenari“, cu staţia de care aparţin. „În urma contractului încheiat, la finalul sezonului, când se încheie campania de irigat, se văd costurile şi se împart pe suprafaţa irigată de către fiecare fermier. Se aplică subvenţia de 50% la curent şi se plăteşte diferenţa“, explică edilul.

Investiţia de două milioane de euro pentru modernizarea celor două staţii de irigat nu este singurul proiect cu care se vine în sprijinul fermierilor din Valea Stanciului. În comună vor fi montate şi staţii antigrindină.

„Mai avem şi un alt proiect, care este al Ministerului Agriculturii, pentru montarea de staţii antigrindină. O staţie există deja în comuna Drănic, mai exact în satul Padea, care acoperă şi jumătate din Valea Stanciului. Acum am reuşit să găsim, tot cu sprijinul Ministerului Agriculturii, un amplasament pentru o nouă staţie de rachete antigrindină, în satul Horezu Poenari. Această staţie va proteja atât jumătatea de comună care nu era acoperită, cât şi o parte din comuna Gîngiova şi partea dinspre Jiu, adică spre comunele Sadova şi Dobreşti. Este bine că cei de la minister înţeleg că agricultura trebuie susţinută. Cu irigaţii şi cu aceste staţii antigrindină cu siguranţă vom avea producţie mai mare, iar toată lumea va avea de câştigat“, a afirmat primarul comunei Valea Stanciului, Ovidiu Gîngioveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS