Un nou pas important spre extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova, cea mai amplă etapă în dezvoltarea celei mai importante porţi de intrare în Oltenia.
Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a emis autorizaţia de construire a noului terminal, parte a megaproiectului de 97 de milioane de euro menit să transforme aeroportul din Bănie într-unul de nivel european. Vorbim aici de cel mai mare proiect cu fonduri europene al CJ Dolj, care are ca obiectiv final atingerea unui număr de două milioane de pasageri pe an.
Evenimentul a foat marcat, marţi, printr-o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, directorul general al Aeroportului Craiova, Sorin Manda, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, prefectul de Dolj, Dan Diaconu, şi Ion Erbaşu, administrator în cadrul Construcţii Erbaşu SA, liderul asocierii care a obţinut contractul de modernizare şi extindere a aeroportului.
Cosmin Vasile: De aici începe greul
„Am emis autorizația de construire pentru realizarea noului terminal al Aeroportului Internațional Craiova. Este primul pas în cadrul acestei importante investiții, susținute printr-un demers cu finanțare nerambursabilă în valoare de 97 de milioane de euro. De aici începe greul, din acest moment începe implementarea celui mai mare proiect pe care l-am accesat din fonduri europene.
Ne dorim să extindem aeroportul cu un terminal nou, dar și să asigurăm tot ceea ce înseamnă infrastructura și echipamentele necesare pentru a ne conforma standardelor internaționale. Vrem ca obiectivul nostru să devină unul de importanță regională – nu doar pentru Oltenia, ci pentru toată zona care mai cuprinde nordul Bulgariei și partea de nord-est a Serbiei – și astfel să ajungem în perioada următoare la 2 milioane de pasageri anual“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Să înceapă modernizarea Aeroportului Craiova! Cum va arăta noul terminal
Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Craiova va avea o suprafață desfășurată de peste 3 hectare și va asigura condițiile pentru procesarea unui număr de 1.933.186 de călători pe an. La subsolul noii construcții se vor regăsi spații destinate carantinei, azilanților sau reținuților, zona pentru procesarea bagajelor, spații tehnice și pentru depozitare. Holul central al terminalului, dezvoltat pe 2 niveluri, va cuprinde sala de așteptare alocată sosirilor, cu monitoare de afișaj pentru curse (atât sosiri de aeronave, cât și plecări), zona de check-in, birouri ale companiilor aeriene, cabinet medical și spații comerciale.
Parterul clădirii va fi dedicat preluării fluxurilor de sosiri, separat pentru interne și internaționale, cu zonă de preluare a bagajelor și zonă pentru controlul pașapoartelor și controlul de securitate. Etajul, conceput pentru gestionarea fluxurilor de plecări, include zona de control al pașapoartelor și porțile de îmbarcare (2 pentru plecări interne, 5 pentru plecări externe), săli de așteptare separate pentru destinațiile interne și cele internaționale, precum și spații de birouri pentru personalul aeroportului, al Serviciului Român de Informații, al autorității vamale și al Poliției de Frontieră.
Ce presupune modernizarea şi extinderea Aeroportului Craiova
Modernizarea şi extinderea Aeroportului Internaţional Craiova nu presupune doar construirea unui nou terminal, ci şi alte 20 de investiţii asociate. Acestea se referă la parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu.
Alte lucrări care trebuie executate, conform contractului, sunt: puncte de acces şi control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită; platformă de degivrare aeronave; platformă de îmbarcare-debarcare; cale de rulare Alfa; cale de rulare Foxtrot; platformă de întoarcere pe pistă; suprafaţă deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente şi sisteme de control securitate; centrală termică, post transformare; gospodărie de apă şi incendiu; zonă de transfer pasageri. Pentru o parte din acestea urmează să fie obţinute autorizaţii de construire.
Sorin Manda: Ajungem la investiţii de 150 de milioane de euro, doar la Aeroportul Craiova
„Dacă acum nou luni obţineam finanţarea europeană, între timp am reuşit să terminăm licitaţia, să avem un constructor şi să ajungem în această fază a obţinerii autorizaţiei de construire pentru noul terminal, un exemplu de bune practici atunci când îţi doreşti cu adevărat să obţii ceva. Urmează o perioadă grea şi delicată pentru noi şi, deşi este un termen de 20 de luni de finalizare a lucrărilor, ne dorim ca acest lucru să se întâmple cumva până în decembrie 2023, având în vedere că atunci se încheie perioada de finanţare.
Este cel mai mare proiect din zona Olteniei, peste 100 de milioane de euro pentru un singur obiectiv. Având în vedere Ordonanţa 64 şi felul în care au crescut preţurile, putem spune că suma va depăşi cu siguranţă pragul de 100 de milioane de euro. Cu acest proiect, cu cele pe care le avem în implementare şi cu cele pe care le vom semna în perioada următoare ajungem la investiţii de 150 de milioane de euro doar la Aeroportul Craiova, cea mai mare parte fiind fonduri europene nerambursabile“, a afirmat directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, Sorin Manda.
Ion Erbaşu: Acest proiect va fi realizat la standarde europene
La rândul său, Olguţa Vasilescu a precizat că este „un proiect vital pentru dezvoltarea oraşului în viitor şi sper din toată inima să poată să-l termine în cele 20 de luni, pentru că vorbim de o investiţie foarte mare“. Edilul Craiovei a lăudat firma Construcţii Erbaşu, cea care lucrează şi la aducţiunea de apă de la Isvarna şi care va demara, în sfârşit, şi lucrările de reabilitare şi consolidare a clădirii monument istoric în care funcţionează Colegiul Carol I şi Opera Română Craiova.
Ultimul cuvânt l-a avut constructorul. „Realizăm că acest proiect este foarte important pentru Craiova, pentru judeţul Dolj şi dezvoltarea lui şi suntem mândri că l-am obţinut. Suntem o firmă care activează pe piaţa din România de 32 de ani, iar toate proiectele am reuşit să le finalizăm conform contractelor, normelor şi standardelor naţionale. Acest proiect trebuie realizat la standarde europene într-un timp foarte scurt, dar ne vom mobiliza pentru a fi gata la timp şi pentru a-l da comunităţii“, a declarat Ion Erbaşu, administrator în cadrul Construcţii Erbaşu SA.
Contractul de proiectare și execuţie a lucrărilor pentru proiectul „Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova“ a fost atribuit la finalul lunii aprilie asocierii Construcții Erbașu SA – Grup Primacons SRL – Váhostav-SK a.s., la o valoare de 348.193.438,36 lei, fără TVA. Asocierea condusă de Construcții Erbașu SA a avut patru luni la dispoziţie pentru proiectare şi va mai avea alte 20 de luni pentru execuţie. Proiectul este finanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 şi are o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE a fost de 280.518.150,47 lei (fără TVA).