Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, condusă de profesorul universitar Ion Rogoveanu, este pregătită să primească pacienţi cu toate tipurile de afecțiuni digestive sau hepatice. Echipa medicală, dar şi dotările de care dispune secţia, pot oferi pacienţilor cele mai bune condiţii pentru diagnostic, tratament şi intervenţii. Am stat de vorbă cu medicul coordonator al secţiei, Ion Rogoveanu, care ne-a povestit despre activitatea medicală, despre dotările puse la dispoziţia pacienţilor, dar şi despre cele mai frecvente afecţiuni care sunt tratate pe secţia de Gastroenterologie a SCJU Craiova.
A crescut atât numărul pacienţilor cât şi severitatea afecţiunilor gastrointestinale
Gazeta de Sud: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pe care le întâlniţi în secţia de Gastroenterologie?
Ion Rogoveanu: Afecțiunile gastrointestinale și bolile hepatice au o incidență în creștere în ultimii ani. Am constatat şi o schimbare a patologiei comparativ cu perioada anterioară anilor 2000, în sensul creșterii semnificative a incidenței cazurilor de hemoragii digestive superioare și inferioare de diverse cauze, a pacienților cu pancreatită acută sau cu ciroză hepatică. Din nefericire nu este vorba doar despre creșterea incidenței acestor boli, ci și de creșterea severității și a numărului complicațiilor pe care acești bolnavi le prezintă, astfel încât de cele mai multe ori sunt necesare proceduri endoscopice complicate sau tratamente complexe pentru a putea stabiliza și ameliora aceste suferințe.
„Putem rezolva aproape toate tipurile de afecțiuni digestive sau hepatice pe secţia de Gastroenterologie“
GdS: Care sunt dotările de care dispune secţia pe care o conduceţi?
I.R.: Având în vedere cele menționate anterior, pot spune că, din fericire, în Clinica de Gastroenterologie a SCJU Craiova putem rezolva aproape toate tipurile de afecțiuni digestive sau hepatice, fără a mai fi nevoie să dirijăm pacienții către alte centre universitare. Putem rezolva, aşa cum spuneam, aproape orice cazuistică medicală datorită personalului de care dispunem și care are o înaltă calificare și pregătire profesională. Dispunem de un colectiv de medici, asistente și personal medical auxiliar unit și dedicat în totalitate pacienților și care se străduiesc zilnic să amelioreze suferința pacienților din clinică. La resursa umană se adaugă și dotarea cu aparatură medicală pe care medicii clinicii o au la dispoziție. Vorbim aici de sisteme video endoscopice de ultimă generație, ecografe performante dotate cu sisteme Doppler și de elastografie, fibroscan, aparatura pentru colangiopancreatografie retrogradă endoscopică, ecoendoscopie, etc.
GdS: Ar mai fi nevoie de aparatură sau de alte echipamente care v-ar putea ajuta şi mai mult în actul medical?
I.R: După cum bine ştiţi, în medicină, mai mult decât în alte domenii, progresul tehnologic este rapid şi permanent. Astfel încât totdeauna este necesară modernizarea echipamentelor medicale deja existente. În plus, ar mai fi necesară încă o linie de video endoscopie, ținând cont că volumul de muncă este foarte mare, iar numarul pacienților care se adresează clinicii noastre sau ambulatoriului de specialitate crește de la an la an.
Avem, din păcate, dificultăți în aprovizionarea cu materiale consumabile (stenturi, anse de polipectomie etc) pe care, de multe ori, suntem nevoiți să le procurăm prin sponsorizări sau prin efortul direct al medicilor din clinică.
„Este o certitudine creșterea ponderii afecțiunilor gastrointestinale în rândul tinerilor“
GdS: Aţi observat o tendinţă a creşterii numărului de afecţiuni gastroenterologice la tineri, în ultimii ani? Dacă da, care sunt acelea şi de ce ajung tinerii la astfel de afecţiuni?
I.R.: Este o certitudine creșterea ponderii afecțiunilor gastrointestinale în rândul tinerilor și mă refer aici în special la pancreatitele acute, bolile inflamatorii intestinale și hemoragiile digestive superioare. Cauzele sunt multiple și dificil de detaliat într-un spațiu restrâns. Vreau să menționez, însă, că stresul, modul de viață dezordonat, regimul alimentar inadecvat și abuzul de automedicație reprezintă principalii factori de risc pentru apariția bolilor la care am făcut referire.
GdS: V-a rămas în minte un caz foarte dificil pe care l-aţi rezolvat? Povestiţi-ne, pe scurt, despre ce a fost vorba.
I.R.: Este greu de menționat un caz foarte dificil pe care l-am întâlnit în cei peste treizeci de ani de când sunt în această Clinică. Fiecare bolnav trebuie abordat separat, în raport cu particularitățile bolii lui, contextul în care s-a instalat și a evoluat suferința, comorbiditățile pe care le are. Evident că şi eu, dar şi colegii din colectiv, am trăit momente tensionate, dificile, uneori la limită pentru viața pacienților noștri. Nu poți practica această profesie fără să te atașezi emoțional și fără să empatizezi cu pacienții pe care îi ai în grijă. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este să-ți tratezi pacienții corect și să ai deschidere permanentă față de suferința acestora și cauzele care au produs-o.
Lipsa de personal mediu și auxiliar, cea mai mare provocare la Gastroenterologie
GdS: Care sunt cele mai mari provocari în secţia de Gastroeneterologie a SCJU Craiova?
I.R.: Aș spune că cea mai mare provocare cu care ne confruntăm zi de zi este lipsa de personal mediu și auxiliar. Este bine cunoscut faptul că medicina modernă nu se poate practica decât într-o echipa multidisciplinară care să includă pe lângă medici, asistenți medicali și personal auxiliar. Din acest punct de vedere, în compartimentul de endoscopie digestivă ne mai sunt necesare asistente și infirmiere pentru a putea acoperi în condiții corespunzătoare fluxul mare de pacienți și a putea dezvolta și tura de noapte pentru urgențele care apar în această perioadă.
Studenţii de la UMF vor continua cu succes profesia de medic
GdS: Ştim că sunteţi foarte implicat în activitatea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. Avem studenţi la Medicină pe care ne vom putea baza mai târziu? Vedeţi pasiune pentru medicină în rândul studenţilor?
I.R.: UMF din Craiova reprezintă, practic, a doua familie pe care o am după cea de acasă. Sunt absolvent al Facultății de Medicină din Craiova și m-am mândrit întotdeauna cu acest lucru pentru că Facultatea de Medicină și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a pregătit generații de absolvenți, care ulterior au rămas, cea mai mare parte, în toate județele Olteniei, dar mai ales în Dolj, unde prin muncă și perseverență au contribuit la creșterea prestigiului profesiei medicale.
Avem studenți buni, avem tineri de perspectivă dornici să învețe și să se afirme profesional. Este datoria noastră morală, a întregului corp academic, să ne ocupăm de formarea profesională a acestor tineri atât în facultate cât și în rezidențiat. Perspectivele medicinei craiovene având Universitatea de Medicină și Farmacie ca for academic de îndrumare și formare profesională pe întreaga Oltenie sunt foarte bune și din punctul meu de vedere avem tineri care vor prelua și vor continua cu succes tradiția învățământului medical superior craiovean și a profesiei de medic.
Citeşte şi: Echipa de Oncopediatrie a SCJU Craiova, speranța micilor pacienți care dau cea mai grea luptă cu boala