4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajAlfabetizarea financiară trebuie să înceapă de timpuriu – crede Paul Handro, director zonal BCR

Alfabetizarea financiară trebuie să înceapă de timpuriu – crede Paul Handro, director zonal BCR

Independența financiară este la îndemâna tuturor. Paul Handro, director zonal BCR și speaker la conferința Între sine și bani, care are loc pe 8 mai, la Craiova, ne spune care sunt investițiile cele mai potrivite pentru cei care nu dispun de sume mari și ce greșeli financiare să evităm.

Care este cel mai bun sfat despre bani pe care l-ați primit vreodată?

Unul dintre cele mai valoroase sfaturi, pe care l-am și încadrat în conduita mea de-a lungul timpului, a fost acela de a investi timp și resurse în educația financiară personală.

La multitudinea de cărți și materiale de specialitate s-au adăugat sfaturi din înțelepciunea populară și biografii cu reușite și nereușite financiare. M-am familiarizat cu economisirea, bugetarea, folosirea instrumentelor financiare, acoperirea riscului financiar, investirea în diverse clase de active. Cu alte cuvinte, am devenit mai conștient de modul în care pot lua decizii financiare înțelepte. Dar pregătirea nu se oprește aici, ea trebuie să continue pe tot parcursul vieții, pentru a face față schimbărilor economice și provocărilor vieții.

În materie de educație financiară care considerați că ar fi țara care ne poate inspira?

Cel mai inspirat model mi se pare cel finlandez. Finlanda este țara care a început alfabetizarea financiară de la cele mai fragede vârste și a implementat o educație financiară cuprinzătoare în școli, începând de la învățământul primar până la formele superioare de învățământ. Alte practici notabile întâlnim și în Suedia, Canada, Australia.

Ce știu românii greșit despre bani?

Românii, ca alte popoare, pot avea unele idei preconcepute sau eronate despre bani, cum ar fi:

  • Oamenii se așteaptă la câștiguri mari și imediate;
  • Consumul excesiv, credința că achizițiile multiple, obiectele de lux aduc fericirea;
  • Marginalizarea importanței economisirii și a investițiilor;
  • Dependența de credite contractate pentru satisfacerea nevoilor imediate, fără a lua în considerare riscurile asociate și efectele pe termen lung;
  • Evitarea discuțiilor despre bani, preferința de a-i considera un subiect tabu și reținerea în a apela la specialiști în domeniul finanțelor personale;
  • Ignorarea puterii economisirii regulate și a investițiilor recurente de mici valori, pe termen lung, în instrumente financiare.

Care sunt investițiile cele mai potrivite pentru cei care nu dispun de sume mari?

Fondurile mutuale permit investitorilor cu sume mici de bani să participe la investiții diversificate, inclusiv depozite, acțiuni și obligațiuni. Aceste instrumente beneficiază de experiența managerilor de fond. Ca urmare, oferă un nivel de gestionare profesională a investițiilor și nu necesită un efort suplimentar personal, de informare zilnică privind evoluția pieței. ETF-urile (exchange traded funds), care sunt similare fondurilor mutuale, dar sunt tranzacționate la bursa de valori, pot fi, de asemenea, o soluție.

Investițiile recurente cu sume mici în astfel de instrumente reglementate pot oferi investitorului oportunitatea de a se familiariza cu volatilitatea pieței. Întrucât dinamica pieței poate genera creșteri sau scăderi bruște în valoarea investițiilor, acest proces de investire recurent, și cu sume mici, poate ajuta investitorul să se familiarizeze cu aceste fluctuații și să învețe să gestioneze emoțiile asociate cu ele.

Unde greșim cel mai mult, atunci când ajungem să ne împotmolim financiar?

Există mai multe greșeli care ne conduc în această direcție, cum ar fi:

  • Cheltuieli excesive și lipsa unei planificări financiare pentru viitor;
  • Lipsa unui fond de economisire pentru situații de urgență, care ar putea acoperi 3, până la 6 luni de cheltuieli;
  • Împrumuturi și datorii excesive, care periclitează stabilitatea financiară pe termen lung;
  • Investiții speculative și neinformate;
  • Neutilizarea sistemelor de asigurare a riscurilor cu privire la activele pe care le deținem (viață, sănătate, casă, bunuri).

Școala de bani inițiat o petiție pentru a introduce educația financiară în materiile predate la școală. De ce considerați necesar acest demers?

După ce am interacționat direct cu peste 650,000 de români în ultimii 8 ani, ne-am dat seama că o soluție pentru responsabilizarea noilor generații cu privire la bani este introducerea educației financiare în materiile predate la școală. Dacă vorbim despre bani la fiecare materie, în lecții care oricum urmează să fie predate, nu aglomerăm programa școlară  cu o nouă materie în plus și reușim să le explicăm elevilor noțiuni financiare complexe într-o manieră simplă și interesantă, într-un mod interdisciplinar.

De exemplu, putem calcula bugetul familiei Marei, din romanul lui Slavici, la limba română sau putem discuta despre cum planificăm cheltuielile pentru o excursie cu clasa la ora de geografie. Discuțiile despre bani ar trebui să fie parte integrantă din educația pentru viață pe care o oferim copiilor noștri și credem că școala si cadrele didactice ne pot fi aliați în a face aceste discuții interesante și utile pentru viitorii adulți, care vor avea, astfel, o relație mai bună cu banii lor.

Cel mai valoros lucru pe care îl poate aduce mai multă educație financiară este?…

Independența financiară, adică situația în care banii investiți pot genera venituri pasive, care să acopere integral cheltuielile familiale. Această autonomie îi conferă investitorului un sentiment de încredere și siguranța în propriile capacități de a-și construi un viitor financiar prosper.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS