6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRecord de fonduri europene pentru educație de calitate

Record de fonduri europene pentru educație de calitate

Consiliul Județean (CJ) Dolj, condus de președintele Cosmin Vasile, a pregătit deja, pentru următorul mandat, cadrul celei mai ample etape de investiții derulate vreodată în domeniul învățământului. De la procurarea unor dotări moderne la înființarea unor unități esențiale întregii regiuni, pachetul de proiecte are asigurat bugetul necesar, prin contracte semnate pentru finanțare din fonduri europene care înseamnă peste 55 de milioane de euro.

Cea mai importantă investiție pe care candidatul PSD pentru funcția de președinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile, și-o asumă în domeniul educației vizează înființarea, la Craiova, a unui campus dedicat învățământului dual.

Pregătiți pentru carieră

Noua structură, dezvoltată în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, le va oferi elevilor și studenților din toată regiunea pregătire teoretică și practică în specializări care le vor permite să fie încadrați în muncă imediat după absolvire.

„Crearea Campusului Regional Oltenia pentru Învățământul Dual presupune construirea unei clădiri dotate cu săli de clasă, bibliotecă, ateliere de practică digitalizate, laboratoare, bază sportivă, spații de cazare și cantină.

Am atras deja alături de noi, pe lângă unități de învățământ și instituții de stat, și parteneri privați din vaste domenii de activitate: aeronautică, automotive, energie, industrie producătoare sau HoReCa.

Astfel, în fiecare an școlar, vor fi pregătiți pentru piața muncii peste 200 de elevi înscriși în ruta duală completă și cel puțin 100 de studenți înmatriculați la programele de studiu sau programele de învățământ superior dual“, a precizat președintele CJ Dolj.

Valoarea proiectului se ridică la aproape 25 de milioane de euro, finanțarea fiind deja obținută din fonduri europene, printr-un contract semnat de Cosmin Vasile în octombrie 2023.

Dotări moderne în școli și biblioteci

O altă inițiativă de amploare a CJ Dolj, și ea cu finanțare europeană deja asigurată, este cea care vizează dotarea cu mobilier, materiale didactice și aparatură digitală a unor unități de învățământ din Craiova și din alte 25 de localități: Almăj, Amărăștii de Jos, Brădești, Bratovoești, Calopăr, Caraula, Carpen, Catane, Celaru, Ciupercenii Noi, Dobrești, Dobrotești, Ghindeni, Izvoare, Leu, Lipovu, Orodel, Ostroveni, Seaca de Pădure, Siliștea Crucii, Tălpaș, Vârtop, Vârvoru de Jos, Vela și Verbița. Lista echipamentelor achiziționate pentru grădinițe, școli și licee include table interactive, laptopuri, computere, sisteme pentru videoconferințe, imprimante și scanere.

Un proiect similar, derulat de Consiliul Județean Dolj la inițiativa lui Cosmin Vasile, urmărește dotarea cu mobilier și echipamente informatice a Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman“, din Craiova, precum și a bibliotecilor din alte 29 de localități: Amărăștii de Jos, Argetoaia, Bratovoești, Calafat, Calopăr, Caraula, Carpen, Călărași, Cernătești, Cetate, Ciupercenii Noi, Coțofenii din Dos, Daneți, Dăbuleni, Fărcaș, Giubega, Gângiova, Goicea, Grecești, Mârșani, Negoi, Orodel, Ostroveni, Plenița, Robănești, Sadova, Sălcuța, Țuglui și Vela. „Aproape 16 milioane de lei, obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vor asigura investiții fără precedent în bibliotecile din județ. În plus, pentru Casa Memorială «Elena Farago», din Craiova, și pentru sediile bibliotecilor din comunele Ciupercenii Noi, Cernătești și Vela sunt prevăzute lucrări de renovare și de modernizare“, a declarat președintele CJ Dolj.

Administrația județeană condusă de Cosmin Vasile a reușit să obțină, tot în cadrul PNRR, finanțare europeană și pentru renovarea clădirilor în care funcționează Centrul de Resurse și Asistență Educațională Dolj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile“ și Liceul Tehnologic Special „Beethoven“.

Transport școlar cu microbuze electrice

Jumătate dintre elevii din comunele din județul Dolj vor beneficia de condiții moderne și de confort în drumul către școală.

„Am semnat un nou contract de finanțare, pentru achiziționarea de microbuze-hibrid destinate transportului școlar, cu sume nerambursabile obținute de la Administrația Fondului de Mediu, beneficiare fiind 25 de comune: Amărăștii de Sus, Botoșești-Paia, Brabova, Breasta, Calopăr, Carpen, Cerăt, Cernătești, Ciupercenii Noi, Coțofenii din Față, Daneți, Fărcaș, Galicea Mare, Gighera, Giurgița, Goicea, Goiești, Izvoare, Unirea, Măceșu de Jos, Mârșani, Moțăței, Orodel, Secu și Vela.

De asemenea, în curând, se finalizează licitația pentru achiziționarea altor 24 de microbuze electrice, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană prin PNRR, destinate școlilor din comunele Afumați, Amărăștii de Jos, Argetoaia, Bârca, Bistreț, Braloștița, Bratovoești, Caraula, Catane, Celaru, Coțofenii din Dos, Desa, Drăgotești, Drănic, Gângiova, Murgași, Perișor, Pleșoi, Rast, Sopot, Șimnicu de Sus, Teslui, Valea Stanciului și Vârvoru de Jos.

Alte 4 microbuze școlare au ajuns deja la școlile din Ostroveni, Rojiște, Cetate și Urzicuța“, a precizat candidatul PSD pentru funcția de președinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Comandat de PSD Dolj, executat de SC Media Sud SA, CUI mandatar financiar 21240002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS