6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajEcranul - prieten sau dușman? Descoperă rolul tehnologiei în educație

Ecranul – prieten sau dușman? Descoperă rolul tehnologiei în educație

Când vine vorba despre educația copiilor noștri, părerile sunt împărțite atunci când ne gândim la timpul petrecut în fața ecranelor. Deși există numeroase opinii conform cărora ar trebui redusă la minim expunerea celor mici la tehnologie, aceasta își pune deja amprenta în educație, iar evitarea întru totul a tehnologiei nu pare să fie soluția ideală. Nu într-o lume precum cea de astăzi.

Desigur, nu ne referim exclusiv la timpul petrecut pe ecranul unui smartphone precum iPhone 15 sau iPhone 15 Pro Max sau cel al unei tablete. Inovațiile din educație nu se opresc doar la dispozitivele noastre, ci s-au extins deja în multe arii. Începând de la table interactive, realitate augmentată sau inteligență artificială, până la metode imersive de predare, o revoluție tehnologică în educație este inevitabilă.

Care sunt beneficiile tehnologiei în educație?

Pentru că viitorul despre care citeam cândva în cărțile SF este din ce în ce mai aproape, aflăm împreună cum ne poate ajuta tehnologia să schimbăm în bine sistemul educațional.

Interactivitate sporită

Prin intermediul tehnologiei, învățarea devine mult mai captivantă. Jocurile și conținutul multimedia fac din orice lecție una mai ușor de asimilat și, de ce nu, una mult mai distractivă. Printr-o simplă cască VR, experiența de învățare devine una imersivă, cu aplicabilitate practică. Un elev poate călători în orice colț al lumii, fără să facă un singur pas.

Experiență personalizată

Inteligența artificială nu ar trebui să sperie pe nimeni, ci din contră. Platformele educaționale bazate pe AI oferă o experiență de învățare adaptată la nevoile fiecărui copil în parte și oferă niveluri adaptabile de dificultate. În acest fel, elevii învață în ritm propriu, iar informația acumulată este mai bine fixată pe termen lung.

Accesibilitate sporită

Țara de proveniență sau distanța față de o anumită instituție nu mai reprezintă un factor definitoriu în accesarea anumitor programe educaționale. O multitudine de cursuri online sunt acum la doar câteva click-uri distanță. Mai mult, copiii cu probleme auditive sau verbale pot urmări lecțiile prin diverse programe de conversie a cititului în vorbire sau ajustare a predării, totul în funcție de capabilitățile interlocutorului.

Mod de lucru colaborativ

Platformele de interacțiune online, precum Google Classroom, Zoom sau Microsoft Teams, sunt ideale pentru proiectele comune. Au câștigat popularitate la începutul pandemiei, iar astăzi fac parte din rutina noastră de zi cu zi. Sunt ușor de folosit, permit discuții libere și feedback în timp real, exact ca în situația unei întâlniri propriu-zise.

Implementarea tehnologiei în educație – provocări

Cele mai noi inovații din domeniul educației nu vin doar cu plusuri, astfel că este important să cunoaștem și dezavantajele care pot veni la pachet cu aceste schimbări.

Limitări cauzate de lipsa accesului la internet

Elevii care vin din familii cu bugete reduse au acces limitat spre deloc la internet, astfel că pot pierde multe dintre lecțiile valoroase predate în acest fel. Dotarea zonelor rurale cu dispozitive tehnologice avansate și accesul la internet ar trebui să fie printre prioritățile autorităților, pentru a construi un sistem cu adevărat incluziv.

Costuri ridicate

Aparatura de performanță și softurile de ultimă generație implică de multe ori costuri mari de achiziție, dar și de mentenanță. Pentru a dezvolta și implementa cu succes noi programe, este nevoie de investiții generoase.

Riscuri de securitate

Folosirea instrumentelor digitale nu este lipsită de riscuri, mai ales în cazul siguranței datelor noastre personale. Pentru a asigura protecția datelor este nevoie de programe de instruire și personal specializat.

Dependența de tehnologie

Deși ne aflăm într-o continuă schimbare, nu trebuie să uităm de abilitățile de bază precum conversațiile față în față, calculul mintal sau banalul scris de mână. Echilibrul între tehnologie și predarea tradițională este unul nu foarte ușor de menținut.

Ce ne așteaptă în viitor?

Cu toate că lucrurile au avansat destul de mult în școala românească, avantajele noutăților din tehnologie sunt imposibil de ignorat.

Inteligența artificială este încă în stadiu incipient și deja a revoluționat modul în care acumulăm și redăm informația. Realitatea virtuală și realitatea augmentată au început să schimbe și ele, la rândul lor, felul în care percepem lumea din jur, fără a fi nevoiți să ieșim din propria sufragerie. Atât la școală, cât și acasă, prin Internet of things putem conecta electrocasnice sau alte dispozitive la un sistem centralizat, pentru a avea acces și control cu doar câteva apăsări de buton.

Un viitor în care nu vom avea motiv să folosim pixuri, caiete sau manuale, nu mai pare atât de departe. Tehnologia avansată este deja aici, iar înțelepciunea cu care vom implementa cele mai noi sisteme ar putea transforma sistemul de educație într-unul cu adevărat performant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS