Ce moment mai bun să te bucuri de natură, soare şi aer curat decât primăvara? Anotimpul reînnoirii se apropie cu paşi grăbiţi, iar zilele petrecute în grădina sunt mai aproape decât crezi.
Pregătirea grădinii înainte de sosirea sezonului cald este absolut necesară, mai ales dacă vrei să petreci cât mai mult timp în aer liber şi să te bucuri de tot ceea ce are natura de oferit.
Un decor minimalist reprezintă o opţiune excelentă pentru o grădină cochetă şi bine amenajată, mai ales că nu implică cheltuieli foarte mari sau lucrări complicate.
Ca să te pregăteşti de venirea primăverii aşa cum se cuvine, am pregătit pentru tine câteva idei minunate pentru amenajarea grădinii în stil minimalist:
1. Planifică cu atenţie
O grădină în stil minimalist nu înseamnă doar obiecte de mobilier şi decoraţiuni puţine, ci mai degrabă se referă la alegeri smart în ceea ce priveşte lucrurile esenţiale. Înainte să te apuci de amenajat, pune-ţi următoarele întrebări:
- La ce foloseşti gradina cel mai des? Îţi place să organizezi grătare în grădina cu prietenii? Foloseşti spaţiul exterior pentru sport sau grădinărit? Transformi grădina în birou în zilele călduroase?
- Cât timp poţi/vrei să dedici îngrijirii grădinii? Acest lucru va dicta alegerea plantelor, a gazonului, a mobilierului, dar şi a decoraţiunilor.
- Ce mobilier funcţionează cel mai bine pentru tine? Vrei un decor cu leagăne de grădină sau preferi foişorul de lemn? Ai vrea să aşezi şezlonguri în grădină? Preferi o masă mare cu scaune în apropierea grătarului din grădină?
- Ce plante îţi plac? Vrei un decor mediteranean cu lămâi, portocali, măslini şi/sau leandru sau preferi o amenajare cu plante succulente şi ferigi?
Când ai un plan atent pus la punct, devine mai uşor să porneşti amenajarea şi vei economisi atât timp, cât şi bani.
2. Mergi pe culori neutre
Fie că e vorba despre mobilier, fie că e vorba despre decoraţiuni, culorile neutre sunt întotdeauna o idee bună în amenajările minimaliste. Tonurile pământii sau cele pastelate te ajuta să creezi o atmosferă relaxantă, să dai impresia de spaţiu aerisit şi să evoci sentimente de calm şi linişte.
Printre cele mai bune alegeri pentru un decor minimalist se număra alb, gri, verde mentă, bej, roz prăfuit, lila şi bleu.
De asemenea, materialele inspirate din natură, precum lemnul sau piatra naturală, te pot ajuta să obţii o amenajare minimalista de nota 10. Unde mai pui că rezistă extraordinar în timp.
Evită să foloseşti nuanţe foarte stidente, ce pot fi obositoare vizual, precum roşu, oranj, mov, magenta sau galben aprins. Îţi doreşti un design echilibrat, care te duce cu gândul la relaxare, nu un decor de petrecere.
3. Mai puţin mobilier, mai multe plante
Pentru o grădină în stil minimalist ai nevoie de doar câteva piese de mobilier, mai exact cele cu adevărat esenţiale. Optează pentru un set alcătuit din masă şi scaune, canapele de exterior şi o măsuţă de dimensiuni mici sau bănci cu design modern. Include în amenajare şi accesoriile esenţiale, de la grătarul de grădină şi până la felinare. Găseşti o mulţime de accesorii utile, de la grătar de grădină şi până la ghirlande luminoase sau şezlonguri, în magazinele de bricolaj şi online.
Mai puţin mobilier poate înseamnă mai mult spaţiu pentru plante, astfel încât să creezi uşor un colţişor de natură. Caută plante perene, care se întreţin uşor, precum iarba decorativă, cactuşii, ferigile sau lavanda.
O grădină în stil minimalist nu presupune lucrări complicate, cât timp planifici cu grijă toate cele necesare. Începe prin a gândi un concept de amenajare, decide de ce ai nevoie, cum vei folosi grădina, dar şi bugetul de care dispui. Mai apoi, găseşte o paletă de culori neutre potrivită nevoilor tale, foloseşte cât mai puţin mobilier şi pune accentul pe plante uşor de întreţinut. În acest fel, te vei bucura aşa cum se cuvine de zilele călduroase petrecute în grădină.