Sâmbată, 29 martie, a avut loc, în Aula Mihai I a Universității din Craiova, cea de a 22 – a ediție a seminarului de fiscalitate “FISCALITATEA LA ZI. FISCALITATEA ÎN SLUJBA CONTRIBUABILULUI“ organizat de firma de consultanță fiscală Professional Consulting în parteneriat cu Universitatea din Craiova. La eveniment au participat peste 150 de persoane–directori economici din mediul de afaceri local, studenți și cadre didactice ale Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Craiova, specialiști în impozite și taxe – directori din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, precum și Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali din România.

Cuvântul de deschidere l-a avut prorectorul pentru programe de studii și asigurarea calității al Universității din Craiova, Conf. Univ. Dr. Berceanu Dorel, care a oferit o prezentare succintă a instituției, arătând că universitatea este în top 10 ca mărime la nivel național, a prezentat oferta educațională a Universității din Craiova, menționând introducerea unor specializări noi, aliniate la noile realități economice și tehnologice:
“ Pe data de 15.04.2025 se deschide platforma pentru admiterea la Universitatea din Craiova, oferim viitorilor studenți noi programe de studii de licență: Inteligență artificială; Psihologie; Psihopedagogie specială; Chimie–biologie (dublă specializare didactică); Istorie–filozofie (dublă specializare didactică)”
A fost evidențiată importanța stagiilor de practică pentru studenți și colaborarea valoroasă dintre Universitatea din Craiova și partenerii din mediul socio–economic.
Radu Buziernescu, consultant fiscal și reprezentantul Professional Consulting, a prezentat principalele noutăți fiscale cu impact asupra companiilor și a evidențiat problemele cu care se confruntă contabilii și mediul de afaceri:
“Suntem într-o perioadă de noi provocări ale muncii noastre, în plin proces al digitalizării impozitelor, rezultatele încep să-și arate roadele în reducerea deficitului de TVA, dar deocamdată Saf–T și e–Tva ne cam dau bătăi de cap, uneori, ne blochează, cei mai în vârstă se adaptează mai greu la tehnologiile avansate.
Ne întrebăm, pe bună dreptate, care va fi rolul contabilului peste 10 ani, sau mai curând peste 3 ani, răspunsul fiind: unul de analiză mai mult, restul va fi preluat de AI. Tehnologia ne schimbă viețile, nu stiu dacă este o evoluție, nu știu către ce. Cert este că multe joburi vor fi afectate de AI, IT-știi au creat-o și acum sunt înlocuiți de AI, ca și medicii, bancherii, și alte categorii.
Nu pot contesta avantajele AI, dar eu privesc AI ca pe o cursă a înarmărilor care dă fiori omenirii dacă nu va fi gestionată corect.
Am văzut în ultimul timp acuzații de manipulare și corupere a alegătorilor … până de curând nu auzisem de boți, știam doar, ca să fac o glumă, că acum 2000 de ani goții ne cucereau teritoriile, acum iată că ne cuceresc mințile boții, ba mai mult, se organizează și în ferme. Probabil că în curând vom fi verificați de roboți fiscali, vom fi amendați de roboți fiscali, si atunci, ceartă te cu robotul! “
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, a realizat o scurtă prezentare a noutăților din mediu fiscal european și internațional, în urma participării sale în urmă cu cateva zile înainte la conferința Confederației Fiscale Europene ce a avut loc la Bruxelles.
A adus informații despre evoluțiile fiscale europene în actuala conjunctură geopolitică și a evidențiat incertitudinile din mediul fiscal global, generate de retragerea SUA din Pilonul 1 și Pilonul 2 al inițiativei OCDE privind noul impozit minim global de 15% pe profiturile multinaționalelor, precum și de introducerea unor noi taxe vamale în comerțul internațional.
Totodată, a subliniat schimbarea de paradigmă, de la accentul pus pe conformare și analiza profitului (inclusiv din perspectiva durabilității), către competitivitate: “Această tendință este influențată de noua direcție a administrației americane și de competiția inegală dintre companiile care nu beneficiază de ajutor de stat (restricționat în UE) și produsele provenite din state, precum China, unde sprijinul guvernamental este o practică frecventă “
În continuare, președintele Camerei Consultanților Fiscali din România a prezentat cateva din ultimele demersuri realizate de CCFR în sprijinul mediului de afaceri și a consultanților fiscali, constând în solicitarea de clarificări, formularea de observații și propuneri de modificare a legislației fiscale cu privire la: proiectul de modificare a impozitului pe construcții (taxa pe stâlp), impozitul suplimentar pe cifra de afaceri din sectoarele petrol si gaze naturale, precum și în legătură cu proiectul noului plafon de scutire pentru TVA.
Lectorii, specialiști din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Direcția legislație fiscală și reglementări contabile și vamale au prezentat în detaliu noutățile din domeniul contabilității, a impozitului pe profit, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, a TVA, a Declarației unice și contribuțiilor sociale, și au arătat preocuparea Ministerului Finanțelor Publice de a simplifica calculul impozitelor, completarea declarațiilor, și de a definitiva digitalizarea impozitelor și taxelor și a ANAF.