13.3 C
Craiova
miercuri, 30 aprilie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMicrointreprinderile pot beneficia de fonduri nerambursabile între 50.000 si 300.000 euro pentru investiții în județele Gorj și Dolj

Microintreprinderile pot beneficia de fonduri nerambursabile între 50.000 si 300.000 euro pentru investiții în județele Gorj și Dolj

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Tranziție Justă (PTJ), a lansat Ghidul solicitantului pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Sprijin pentru creșterea durabilă a Apelurile de proiecte sunt destinate microîntreprinderilor din județele Dolj, Gorj, Prahova, Hunedoara, Galați și Mureș.

Bugetul alocat pentru Prioritatea 1 – județul Gorj este de 49.306.293 euro, iar pentru Prioritatea 3 – județul Dolj, bugetul disponibil este de 36.446.155 euro.

Intensitatea ajutorului de minimis aplicabil finanțării acordate este de 90%, iar beneficiarii trebuie să asigure o cofinanțare de minimum 10%.

Valoarea minimă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate este de 50.000 de euro, iar valoarea maximă poate ajunge la 300.000 de euro.

Cererile de finanțare vor putea fi depuse exclusiv prin platforma electronică MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 1 iulie 2025, ora 11:00 – 1 septembrie 2025, ora 23:30.

Solicitanții eligibili

Solicitanții eligibili trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie microîntreprinderi conform Legii nr. 346/2004 și Regulamentului (UE) nr. 651/2014;
  • Să fie constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale sau a Legii nr. 1/2005 privind cooperația;
  • Să fi fost înființate cel târziu la 31 decembrie 2023 și să nu fi avut activitatea suspendată în anul curent și în anul fiscal anterior deschiderii apelului;
  • Să fi înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior și să își asume menținerea acestei condiții la momentul contractării.

Activitățile eligibile

Activitățile eligibile pentru finanțare includ:

  • Achiziția de echipamente tehnologice, utilaje, mobilier, echipamente informatice și instalații pentru măsuri de mediu;
  • Lucrări de construcție, modernizare și extindere a spațiilor de producție sau servicii;
  • Achiziționarea de active necorporale precum brevete, licențe, mărci comerciale și programe informatice;
  • Organizarea de cursuri de formare profesională, servicii de consultanță, proiectare, cercetare-dezvoltare pentru produse inovative, certificări de produse sau servicii și activități de informare și publicitate.

În calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia va oferi sprijin constant solicitanților, va monitoriza implementarea proiectelor și va facilita o comunicare eficientă cu Autoritatea de Management.

În completarea acestor activități, ADR Sud-Vest Oltenia pune la dispoziție un serviciu de helpdesk, oferind asistență tehnică și răspunsuri la întrebările potențialilor beneficiari si beneficiarilor pe parcursul procesului de depunere și implementare a proiectelor.

Toate noutățile privind Programul Tranziție Justă, precum și informațiile destinate potențialilor beneficiari, sunt disponibile pe pagina web dedicată programului: https://ptj2021-2027.adroltenia.ro/.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS