Unităţile de învăţământ liceal din judeţul Dolj nu au reuşit să-şi atragă elevi pentru a realiza clasele a IX-a până în acest moment, iar efectul imediat al deficitului de populaţie şcolară este reducerea orelor sau chiar a posturilor scoase la concurs.
La nivelul judeţului Dolj, după cea de-a doua etapă de repartizare a elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a au rămas libere 833 de locuri, ceea ce înseamnă peste 29 de clase. Fără elevi sunt afectaţi chiar şi profesorii care predau la unităţile respective. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a cerut o situaţie cu cadrele didactice care, în urma nerealizării planului de şcolarizare, ar avea norma afectată. „Sunt 35 de cazuri, care mai au nevoie de completări între două şi patru ore. Nu vor fi probleme în completarea normelor“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. De altfel, lipsa elevilor va atrage radierea unor posturi scoase la concurs, care sunt afişate pe listele pentru şedinţele publice. „Liceele care apar fără clase realizate vor modifica astfel conţinutul posturilor, în sensul că vor reduce numărul de ore, iar în cazul fracţiunilor de normă este posibil chiar să dispară“, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct.
Unităţile cu cele mai multe locuri libere
Conform listei cu locurile libere, în Dolj, liceul cu mari carenţe în realizarea planului de şcolarizare este Colegiul „Ştefan Odobleja“, care şi după cea de a doua etapă de admitere a rămas cu 93 de locuri libere, fiind urmat de unităţi şcolare precum Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ Segracea. De altfel, dificultăţi sunt întâmpinate şi în unităţile de învăţământ din mediul rural, la Liceul Tehnologic „Inginer Ionete Aurelian“ din Malu Mare, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, precum şi Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ de la Cetate.
Ultima strigare, în septembrie
Unităţile care nu şi-au realizat planul de şcolarizare mai au la dispoziţie o singură etapă de admitere în septembrie. Se pot înscrie absolvenţii de clasa a VIII-a, care nu au mai participat la etapele anterioare din diverse motive sau care nu au susţinut Evaluarea Naţională. Depunerea cererilor se face la sediul inspectoratelor şcolare în perioada 2- 5 septembrie 2013, iar repartizarea candidaţilor se face în perioada 5 – 6 septembrie 2013.