3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieA doua şansă pentru absolvenţii de liceu

A doua şansă pentru absolvenţii de liceu

http://www.youtube.com/watch?v=i7Mp2Jz3LRg

Peste 650 de elevi doljeni au susţinut ieri proba orală la limba şi literatura română în cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Cu zâmbetul pe buze şi fără prea multe emoţii, tinerii ştiau ce-i aşteaptă. Sau ce nu-i aşteaptă. Majoritatea corigenţi la diverse materii, aceştia nu au putut susţine examenul în sesiunea din iunie.

Liceele „Charles Laugier“ şi „George Bibescu“ din Craiova, dar şi Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat şi-au deschis porţile ieri, pentru 674 de absolvenţi de liceu doljeni care au venit să-şi încerce norocul în cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Curtea Liceului „Charles Laugier“ era plină cu zeci de tineri care aşteptau să intre sau ieşeau de la proba orală de limba română. „A fost foarte uşor. Nu ştiu, am avut un text argumentativ, întrebări, din ăştia… Asta e prima sesiune de bacalaureat. Am luat «avansat»“, a spus o tânără, care tocmai ce ieşise din sală. „A fost uşor, bine. Am avut să spun despre cunoştinţe, despre opinii, păreri, argumente, să aducem argumente, să… Nu am dat prima sesiune. M-am pregătit pentru azi“, a povestit o altă elevă. „Intens!“, o completează un coleg mai glumeţ. Ca majoritatea tinerilor veniţi în această sesiune de examen, şi ea a avut de dat corigenţe.

Corigenţele, motiv de neprezentare la prima sesiune

Matematica le-a pus cele mai mari probleme elevilor de liceu. Din cauza ei, mulţi dintre cei înscrişi n-au putut să se prezinte la sesiunea din vară a bacalaureatului. Şi-au dat corigenţele pe 7 şi 8 august, iar în această perioadă susţin, în sfârşit, examenul de maturitate. „Cei de la evaluarea competenţelor lingvistice sunt numai persoane care nu s-au prezentat deloc la examenul de bacalaureat sau care au fost eliminate acum două sesiuni […]. Majoritatea celor care susţin probele pentru evaluarea competenţelor sunt cei care au fost corigenţi la sfârşitul anului şcolar în iunie şi au promovat corigenţele în sesiunea organizată pe 7-8 august“, a explicat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.
„Am avut un text despre artă. A fost aşa şi aşa. M-am pregătit. La prima sesiune nu am fost, fiindcă am rămas corigent la matematică şi la biologie“, a povestit, timid, un alt elev care tocmai ieşise din sală. Pentru o colegă de-a sa, proba de ieri a fost foarte uşoară. „Mi-a picat un subiect de… narativ şi au fost câteva întrebări despre ce tip de text este, subiectiv, obiectiv, şi a fost foarte uşor. Am rămas corigentă la matematică şi a trebuit să intru în sesiunea de toamnă“, a mărturisit tânăra căreia îi este cel mai frică, în continuare, de matematică. Subiectele pe care candidaţii le citiseră cu nici măcar o oră în urmă deja se evaporaseră din mintea unora. „Nu ştiu ce am avut. Am intrat la 9.30. Nu m-am pregătit pentru proba de azi şi nici în vară nu am fost. Nu ştiu, caut de muncă. Am venit ca să fiu prezent“, a recunoscut liniştit un alt elev.

Şapte centre pentru evaluarea competenţelor digitale

Astăzi şi mâine, 681 de candidaţi vor susţine proba de competenţă lingvistică de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, iar la sfârşitul săptămânii, absolvenţilor le vor fi evaluate competenţele digitale. „Având în vedere că trebuie să finalizăm evaluarea competenţelor digitale în două zile şi că fiecare elev are nevoie de un calculator pentru a-şi putea susţine proba, în zilele de 22 şi 23 august vom desfăşura această evaluare în şapte centre la nivelul judeţului“, a declarat Alexandrina Năstase. Aceste şapte centre sunt împărţite astfel: cei repartizaţi la Liceul „Chales Laugier“ vor susţine probele la „Charles Laugier“, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, cei de la Liceul „George Bibescu“ vor fi împărţiţi între Liceul „Bibescu“ şi Colegiul Tehnic Energetic, iar elevii repartizaţi la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat vor susţine probele în acest centru şi la Liceul „Independenţa“ din acelaşi oraş. Cei 677 de candidaţi la ultima probă din această săptămână trebuie să se prezinte mâine la centrele unde au dat probele de competenţă lingvistică pentru a vedea unde sunt repartizaţi în zilele de joi şi vineri pentru evaluarea competenţelor digitale.

Primele rezultate, afişate pe 2 septembrie

Pentru proba scrisă de săptămâna viitoare sunt pregătite 11 centre de examen, dintre care trei sunt în afara municipiului Craiova. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ din Calafat, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni şi Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi. Dacă au nelămuriri, candidaţii se pot adresa instituţiei şcolare absolvite. Primele rezultate vor fi afişate pe 2 septembrie, până în ora 12.00, între orele 12.00 şi 16.00 urmând să fie depuse cererile de reevaluare. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS