7.3 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSomnic mare la bacalaureat

Somnic mare la bacalaureat

http://www.youtube.com/watch?v=PPTKhkrtO3c

Plictisiţi şi deloc pregătiţi să facă faţă exigenţelor unui examen naţional, aşa s-au prezentat ieri unii dintre candidaţii înscrişi să susţină prima probă scrisă a bacalaureatului, declarând că au şi dormit în clase. Alţii au folosit metode alternative pentru a ieşi din examen, punând în funcţiune telefoanele mobile sau utilizând fiţuicile, fiind eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

Proba scrisă la limba şi literatura română a bacalaureatului derulată ieri s-a dovedit a fi mai mult un chin pentru cei care nu s-au pregătit. Obligaţi să stea o oră şi jumătate în sala de examen pentru a reflecta asupra subiectelor, înainte de a lua decizia să plece, candidaţii şi-au petrecut timpul în diverse moduri, până la 10.30, când au primit dreptul de a preda lucrările. Din primele declaraţii a reieşit că nu s-au preocupat de rezolvarea cerinţelor. „Subiectele au fost frumoase, dar nu am scris nimic. Am stat acolo şi am făcut un somnic mare“, a declarat unul dintre absolvenţii de liceu care a ieşit din centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. În încercarea de a afla ce subiecte au avut, ne-am lovit de aceeaşi problemă ca în prima sesiune. Candidaţii nu îşi mai aduceau aminte cerinţele. „La prima parte am avut… nu mai ştiu“, a spus unul dintre absolvenţi. Am insistat cu întrebarea dacă textul de la primul subiect a fost proză sau poezie. Candidatul a răspuns: „A fost proză“, dar nu îşi aducea deloc aminte cine era autorul. „Nu mai ştiu din ce autor. Chiar mă doare mintea“. Ca şi ceilalţi colegi ai săi, nu petrecuse însă mult timp în sala de examen. La ora 10.45, mai mult de jumătate dintre candidaţi abandonaseră examenul.

Mulţi absenţi

Alţi candidaţi au renunţat să se mai prezinte la examen, înregistrându-se un procent mai mic de interes pentru probele scrise decât în prima sesiune. „Dintre cei 2.071 de candidaţi înscrişi la proba de limba şi literatura română, s-au prezentat doar 1.599, ceea ce înseamnă un procent de prezenţă de aproximativ 77%, mult mai mic decât prezenţa la probele din vară, la care s-au prezentat peste 93% din înscrişi“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.

Şapte eliminaţi

Au fost şi absolvenţi de liceu care au încercat să rezolve subiectele folosind nu memoria proprie, ci metode alternative, care au fost sancţionate cu eliminări. „Nu putem să spunem că am debutat cu dreptul la probele scrise, având în vedere că în şase dintre cele 11 centre de examen există eliminaţi. Au fost eliminaţi şapte candidaţi, dintre care doi din centrele organizate în judeţ, unul de la Colegiul Tehnic «Ştefan Milcu»  din Calafat şi unul la Liceul Tehnologic «Dimitrie Filişanu» din Filiaşi. Ceilalţi au fost de la centre din Craiova, câte unul la Liceul Tehnologic «George Bibescu»,  Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi»,  Liceul «Traian Vuia» şi  Liceul Tehnologic de Transporturi Auto. Candidaţii au avut asupra lor telefoane mobile sau fiţuici minimizate la xerox cu subiectele care se cereau la examen“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat.

Se anunţă rezultate slabe

Prea puţini au fost cei care au încercat să se străduiască pentru a promova examenul. Unii au rezolvat doar parţial subiectele. „A fost uşor. Am avut la prima parte un text din «Budulea-Taichii», un text argumentativ despre importanţa conversaţiei pentru succesul muncii în echipă. Şi am scris că este important să se comunice între un grup sau mai mulţi care sunt în echipă pentru reuşită. Nu am făcut la cea de a treia parte, care ne cerea să scriem despre relaţia a două personaje dintr-o comedie. Mă aştept să iau peste 6“, a precizat Georgiana Cojocaru, o altă candidată, care a susţinut examenul la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. Alţii au reuşit să se pregătească mai bine decât în prima sesiune. „Spre deosebire de prima sesiune, acum chiar am învăţat. Nu am putut să promovez prima sesiune pentru că nu am avut minim media 6. Şi aveam de ales să repet fie proba de limba şi literatura română, fie pe cea de matematică, pe care am promovat-o după contestaţii, fie pe cea de istorie. Şi am ales româna“, a declarat Bogdan Grigore, candidat de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova.
Slaba pregătire a absolvenţilor de liceu pentru sesiunea de toamnă a fost subliniată şi de inspectorii şcolari, care spun că nu se aşteaptă la un procent mare de promovabilitate, după rezultatele de săptămâna trecută la probele de competenţe.  „S-au terminat toate probele de competenţe. Am avut câte 200 de absenţi la fiecare probă. În ceea ce priveşte calificativele obţinute, acestea nu sunt îmbucurătoare, ceea ce arată că nu vom avea un procent ridicat de promovabilitate“, a mai spus vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului continuă cu proba obligatorie a profilului, care va fi mâine, 28 august, la matematică şi istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS