21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieJale mare la bacalaureat în Dolj

Jale mare la bacalaureat în Dolj

http://www.youtube.com/watch?v=Vefj9iA89IY

După ce au aşteptat câteva ore ca să-şi vadă notele, mulţi absolvenţi de liceu au rămas cu gustul amar al nereuşitei. La nivel naţional, 80% dintre cei 43.512 candidaţi prezenţi nu au promovat. În judeţul Dolj, rezultatele sunt şi mai slabe. Peste 84% dintre cei care au susţinut examenul au ajuns pe lista respinşilor, procentul de promovabilitate fiind de 15,61%.  

Foarte puţini absolvenţi de liceu au reuşit ieri să strige de bucurie că au promovat bacalaureatul. Judeţul Dolj este ca şi în prima etapă sub media naţională. Dintre cei 2.588 de candidaţi care s-au prezentat la examen, doar 404 au reuşit să promoveze. În aceste condiţii, la avizierele unităţilor de învăţământ în care s-au derulat examenele, la ora 11.30, când s-au afişat rezultatele, erau liste întregi cu elevi respinşi. Mulţi şi-au pus speranţele în contestaţii. „Am picat, dar am să fac contestaţie pentru că, după cum am calculat eu pe barem, ar fi trebuit să iau mai mult. Măcar un 5,75, dar am 4,60. E o diferenţă mare“, a spus Andrei Ionele, de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“. Şi un alt coleg al său a spus acelaşi lucru. „Fac contestaţie. Am picat la toate. Voi cere reevaluare la română şi la matematică, să vedem ce o să fie. Sunt diferenţe mari între ce am calculat eu pe barem şi nota dată de ei. La română, de exemplu, aş fi luat 6,40 după barem, dar am luat sub 5“, a spus Alexandru. Cei care au reuşit să promoveze examenul s-au gândit imediat că vor ajunge la facultate. Unii se înscriu în această sesiune şi vânează chiar locurile de la buget. „Am luat bacalauretul cu 6,40. Singura problemă a fost matematica, pe care am promovat-o în această sesiune. Acum mă pregătesc pentru admiterea la facultate. Aş vrea la Cadastru. Să vedem dacă mai sunt locuri la buget“, a precizat Alin Catrinoiu. Alţii îşi fac planuri pentru anul viitor. „Am promovat bacalaureatul cu 6,80. Aştept anul viitor să mă înscriu la facultate“, a declarat Marian Ghiţă.

Patru licee cu zero promovaţi

Cea de a doua sesiune a bacalaureatului nu a îndreptat deloc eşecul celor trei unităţi liceale ale judeţului Dolj, care în vară au avut zero promovaţi. Şi de această dată, Liceul „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare, Liceul „Aurelian Ianculescu“ din Cârcea şi Liceul „Beethoven“ din Craiova au avut aceleaşi rezultate. Lor li s-a alăturat însă şi Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel“ din Băileşti, care a reuşit aceeaşi „performanţă“. La aceste unităţi de învăţământ, directorii şi profesorii au însă calificative foarte bune când este vorba de activitatea didactică şi managerială. Cum o fi posibil acest lucru este greu de explicat, cel puţin la simpla analiză a acestor rezultate.

De trei ori mai puţini elevi promovaţi
decât în 2012

O paralelă cu anul 2012 arată că promovabilitatea din această toamnă este chiar mai slabă. Procentual, ar fi o scădere de 6%. Dacă în această sesiune promovabilitatea  este de 15,61%, în toamna anului 2012 aceasta a fost de 21,47%. Numeric, datele arată o diferenţă şi mai mare. Din 3.315 candidaţi înscrişi în sesiunea de toamnă a anului trecut, 1.264 au trecut cu brio peste acest examen după prima evaluare a lucrărilor. Aşadar, în 2012, au promovat bacul  de trei ori mai mulţi elevi decât în această sesiune. Ce s-a întâmplat într-un an este o explicaţie pe care ar trebui să o dea, poate, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Întrebarea care se pune este următoarea: au crescut exigenţele examenului naţional sau a scăzut calitatea actului educaţional?

Un membru al comisiei,
în vizorul poliţiei

Cea de a doua sesiune a bacalaureatului a adus necazuri şi unui membru al comisiei. Este vorba de informaticianul de la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, care este cercetat pentru desigilarea ilegală a unei săli din centrul de examen, care, din datele poliţiei, era chiar laboratorul său de informatică. Gestul său încalcă metodologia, precum şi numirea sa în comisia de bacalaureat, se pare. Acesta a avut cumul de atribuţii, fiind atât secretar de comisie, cât şi informatician şi cadru didactic la o clasă de a XII-a. Poliţia încearcă să stabilească exact vina acestui membru al comisiei, numit de comisia judeţeană de bacalaureat. „Dosarul este în lucru. În această săptămână vor fi audiaţi şi martorii, să vedem dacă a intrat legal sau ilegal în sală, dacă a încercat sau nu să fraudeze bacalaureatul“, a precizat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Din unitatea de învăţământ a fost ridicat şi un calculator la care ar fi fost găsit informaticianul. De altfel, sesiunea a stat sub semnul fraudei. 19 absolvenţi de liceu au fost eliminaţi din săli pentru că au încercat să fraudeze examenele. Şi la evaluarea lucrărilor s-au constatat astfel de lucruri. O lucrare a fost anulată pentru că profesorii au constatat că este la fel cu alta din acelaşi centru de examen.

Cinci licee au peste 50% promovaţi

La capitolul reuşite, dintre cei 404 absolvenţi de liceu care au promovat această sesiune, doi au obţinut medii peste 9. Cea mai mare medie este 9,60 şi aparţine unei eleve de la Liceul „Spiru Haret“ din Craiova, unitate de învăţământ liceală particulară, de la care au promovat 21,21% dintre absolvenţi. „Tot ce ştim despre candidatul care a obţinut media 9,60 este că nu a participat la prima sesiune“, a precizat vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Celălalt candidat cu media peste 9 este de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova, unitate care în această sesiune deţine şi cel mai mare procent de promovabilitate – 73,95%. Această unitate de învăţământ este urmată în clasament de alte patru licee care au reuşit să aibă peste 50% absolvenţi promovaţi: Colegiul Naţional „Elena Cuza“, cu 66,67%, Colegiul Naţional „Carol I“, cu 58,33%, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, cu 54,05% şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, cu 50%. Restul unităţilor de învăţământ au procentaj de reuşită sub 50%.  Rezultatele se pot modifica uşor după soluţionarea contestaţiilor. Acestea vor fi afişate pe 5 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS