Încă de la orele dimineţii, tinerii puşi pe şotii se opresc direct în baruri. Unii dintre adolescenţii de liceu merg la şcoală numai pentru două-trei ore, iar restul le petrec în barurile şi cafenelele din oraş. Ajungem în unul dintre aceste locuri şi găsim tineri care animă încăperea. Zece liceeni intră grăbiţi în cafenea şi se îndreaptă spre subsolul barului, dar nu înainte de a se asigura că nu sunt persoane vârstnice acolo: „E liber la subsol?“, întreabă un băiat mai tupeist din grup. Aleg să îşi petreacă orele în care ar trebui să fie la şcoală în locurile special amenajate pentru fumători. Ajungem la subsolul barului, unde fumul de ţigară te îneacă la propriu, şi ne aşezăm la o masă lângă ei. Tinerii, gata de distracţie, îşi aprind ţigară după ţigară şi bârfa este în toi. „Bă, ai văzut-o pe aia cum a venit îmbrăcată? Jurai că e de prin coclaurile de la ţară. Nici nu îmi închipuiam că poate să fie altfel la cât de tocilară e. Cică avem şi noi fete în liceu şi boboace frumoase, care se gândesc să participe la miss…“, răsună în tot barul vocea stridentă a unui băiat, care tocmai îşi aprinde ţigara.
Şcolarii, obişnuiţi să facă chetă, acum practică această metodă şi în bar. La numai câteva minute de când s-a aşezat la masă, singurul băiat care a avut ţigări la el constată cu uimire că pachetul i s-a golit. Hotărăsc să pună mână de la mână şi să cumpere un pachet de ţigări din care să fumeze toţi. „Îţi dăm toţi bani, dar te duci tu să cumperi că mie mi-e lene“. Zis şi făcut. Elevii îşi aprind fiecare câte o ţigară. „Ehee, asta da viaţă, la liceu ne ferim şi fumăm prin toalete“, spune una dintre fete.
Alt bar, alţi elevi
gata de chiul
Elevii din Craiova găsesc în fiecare zi câte un bar unde să îşi petreacă orele în care chiulesc de la cursuri. Maria, elevă în clasa a XI-a, povesteşte cum ajung tinerii mai tot timpul prin baruri în loc să fie la şcoală. „Venim şi noi pe aici când nu avem ore aşa importante. Şi, mai ales, şcoala nici măcar nu a început bine. Nu mai puteam de frig şi ne-am hotărât să venim aici şi să bem un ceai cald“. Elevii craioveni nu au uitat complet de şcoală şi îngrijorarea pentru bacul care le bate la uşă apare în discuţiile lor. „Ce o să ne facem noi la bac, nu ştiu. Mai avem puţin şi trebuie să luăm cinciul ăla amărât la mate. Jur că nu-mi doresc nimic mai mult“, se aud voci de la masa de vizavi. Despre tinerii care vin în timpul orelor în baruri ne spune şi Alexandra, chelneriţa care îi serveşte la masă pe elevi: „În mai toate dimineţile vin copii aici şi preferă locurile unde se poate fuma. Probabil la şcoală nu îi lasă să fumeze şi vin aici, iar părinţii cred că sunt la şcoală“.