3.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieFacultatea cu 80% rata de absorbţie pe piaţa muncii

Facultatea cu 80% rata de absorbţie pe piaţa muncii

http://www.youtube.com/watch?v=f3pdFgJoVvY

Într-o perioadă în care piaţa muncii este tot mai greu accesibilă mai ales pentru tinerii absolvenţi, una dintre facultăţile Universităţii din Craiova a reuşit contrariul. Are o rată mare de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii şi reuşeşte să ţină pasul cu tehnologia. Este vorba de Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a Universităţii din Craiova, declarată de rectorat drept „vârful de lance al învăţământului universitar din Craiova şi nu numai“.

Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică este condusă de decanul Eugen Bobaşu, care a ţinut să precizeze că „funcţia pe care o deţine reprezintă de fapt o onoare, dar şi o mare responsabilitate“. Primul obiectiv este să fie mereu în pas cu tehnologia, într-o perioadă care evoluează fantastic de repede, iar finanţarea de la bugetul de stat este destul de firavă şi deloc fără efecte.
„Alocarea a fost din ce în ce mai săracă. Am încercat să facem eforturi de modernizare, cu firme partenere şi colaboratori din zonă, să modernizăm laboratoarele“, a spus decanul. Eforturile se fac în prezent pentru 1.500 de studenţi la licenţă şi master şi la doctorat. „Avem şapte programe la ciclurile de licenţă, şase programe la ciclurile de master şi organizăm pregătire doctorală în trei domenii: pe partea de ingineria sistemelor, calculatorea şi tehnologia informaţiei şi partea de mecatronică şi robotică ce constituie al treilea domeniu“, a subliniat prof. univ. dr. ing. Eugen Bobaşu.

Peste 30 de firme pentru practică

Ce stă la baza recunoaşterii pregătirii absolvenţilor, dar şi a studenţilor de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică este tocmai apropierea mediului economic de învăţământul superior. „În facultate mai fac practică doar studenţii de la anul II, specializarea informatică. Majoritatea activităţilor de practică pentru toate programele se desfăşoară la firme. Am avut şi satisfacţia să facem parte dintr-un proiect şi suntem parteneri cu Universitatea Tehnică din Cluj. Este un proiect care se numeşte «Învaţă Automatica» şi pe parcursul a trei ani aveam obligaţia să asigurăm practica în fiecare an pentru câte 40 de studenţi, la cele mai bune firme de profil din zonă. Şi, evident, plecând de la această cerinţă am încercat să generalizăm această practică şi la celelalte programe, nu în cadrul unor proiecte, dar avem parteneriate cu 30-40 de firme din IT, robotică, mecatronică. Printre partenerii noştri se află şi firmele de pe platforma Ford, cum ar fi Kirchhoff sau Johnson“, a spus decanul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

Salariile absolvenţilor

Firmele partenere în procesul educaţional îşi extrag şi resursa umană, o bună parte din absolvenţi rămânând astfel angajaţi în Craiova sau zona Olteniei. „Procentul de inserţie pe piaţa muncii este variabil. Aproximativ 80% din absolvenţii specializărilor de calculatoare se angajează în domeniu absolvit pe piaţa muncii locală, iar la celelalte specializări peste 50-60%. Este un procent ridicat mai ales la inginerie“, a precizat prof. dr. ing. Dan Selişteanu, prodecanul departamentului învăţământ şi cercetare din cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică. Din datele facultăţii salariile variază. „La partea de salarizare sunt două componente. Unul depinde de firma la care se angajează, iar al doilea depinde de nivelul de cunoştinţe şi de abilităţi practice pe care le posedă. Orientativ, minimum 1.200 -1.500 de lei la entry-level, mergând la peste 2.000 de lei la anumite firme. În cazurile excepţionale sunt chiar mai bine plătiţi“, a mai spus prodecanul facultăţii.
Succesul la angajare depinde şi de componentele CV-ului, la această categorie fiind incluse şi premiile pe care candidaţii le-au obţinut la concursurile naţionale şi internaţionale de specialitate, organizate de facultate.
„Putem spune că avem mulţi studenţi care au participat la astfel de competiţii, ba chiar au câştigat şi premii importante. De exemplu, în acest an o echipă de la facultatea noastră a obţinut premiul II la competiţie internaţională în Franţa, în domeniul sistemelor embedded, organizată de o mare firmă. Există şi alte competiţii ca, de exemplu, Cupa Roboticii, concursul de programare naţional şi internaţional la care au fost recompensaţi cu numeroase premii. Toate acestea sunt trecute în CV şi atârnă foarte mult. Vreau să spun că, în ultimul timp, nu s-au luat doar premii formale. Universitatea din Craiova şi facultatea noastră au construit împreună un regulament prin care se acordă şi premii în bani, celor care au rezultate deosebite“, a subliniat prof. univ. dr. ing. Dan Selişteanu.

Abilităţi pentru a deveni student

A fi student la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică nu este uşor. „Facultatea noastră este dificilă din punct de vedere tehnic, dar, dacă absolvenţii de liceu doresc să profeseze în acest domeniu, vor avea foarte multe satisfacţii şi nu mă refer doar la cele materiale, ci şi la cele personale, acelea de a avea implementat un program sau un sistem propriu“, a subliniat şef lucrări dr. ing. Marius Marian, prodecan relaţii internaţionale, imagine şi probleme studenţeşti.
Potrivit prodecanului, studenţii sunt susţinuţi în formarea profesională şi prin programele de mobilităţi, Facultatea de Automatică având parteneriate cu 30 de universităţi din Europa de Vest. De asemenea, pentru a răspunde cerinţelor de pe piaţa muncii, conducerea facultăţii a precizat că în fiecare zi de miercuri se întâlneşte cu reprezentanţii mediului de afaceri, în intervalul orar 16.00-18.00.
„Aceste parteneriate ne-au ajutat la ocuparea locurilor la buget şi la taxă, dar şi pe partea de dotare. Firmele au venit în întâmpinarea noastră şi au adoptat anumite mastere, în sensul că au adus susţinere financiară, oferă burse studenţilor merituoşi de la aceste mastere, susţinere logistică şi modernizarea unor laboratoare. Avem inclusiv contribuţia firmelor în ceea ce înseamnă conţinutul disciplinelor“, a precizat prodecanul Marius Marian. Potrivit conducerii facultăţii, pentru a fi competitiv pe piaţa muncii programele educaţionale se schimbă frecvent. Restructurări noi se pregătesc şi pentru anul universitar următor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS