-0.5 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieWelcome Day pentru studenţii străini veniţi la Craiova

Welcome Day pentru studenţii străini veniţi la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=hu0FkeCnSXw

Universitatea din Craiova a organizat vineri o festivitate specială de bun venit pentru studenţii străini care prin programul de mobilităţi Erasmus au ales să urmeze stagii de pregătire practică şi teoretică în Bănie. În această etapă, au venit 25 de tineri din ţări precum Franţa, Spania, Grecia, Turcia, dar şi din Kazahstan – ţară cu care schimbul s-a făcut pe baza unor parteneriate de colaborare.

Tinerii care au venit să înveţe la Craiova au contract de studii pe un semestru sau chiar pe întreg anul universitar, la Facultatea de Mecanică, Facultatea de Automatică şi Electrotehnică, Facultatea de Ştiinţe Exacte. În această perioadă, ei vor frecventa obligatoriu şi un curs intensiv de limba română pentru a se putea descurca în oraş, dar şi pentru a se integra mai bine în rândul colegilor români. Reprezentanţii Universităţii din Craiova spun că acesta este primul val de cursanţi veniţi de peste graniţe şi că în perioada următoare sunt aşteptaţi şi alţi tineri.
„Ne bucurăm în fiecare an de creşterea numărului studenţilor străini. Acest lucru înseamnă că Universitatea din Craiova reprezintă o instituţie atractivă pentru toate colţurile lumii. Avem în sală studenţi din Kazahstan, studenţi din Franţa, din Grecia, Turcia, Spania. În semestrul acesta, la Universitatea din Craiova avem aproape 25 de studenţi străini. Numărul lor va creşte în semestrul următor, când aşteptăm al doilea val de studenţi străini şi vom face din nou «welcome day». Acest lucru reprezintă o deschidere imensă pentru universitatea noastră şi anul acesta avem bucuria unui grup de voluntari format din studenţi români de la toate specializările care reprezintă ceea ce noi numim «Erasmus Body», un tovăraş al studenţilor străini, care îi va ajuta să înveţe mai bine româneşte şi mai repede, şi să se acomodeze în universitate şi în oraş“, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova.

De ce au ales România?

Festivitatea de bun venit a fost şi un prilej pentru cursanţii străini să se cunoască şi să povestească de ce au ales să studieze în România, dar şi să discute despre diferenţele între învăţământul românesc şi cel din ţara din care provin. „România este destinaţia care mi-a plăcut cel mai mult. Programul viza şi ţări precum Portugalia şi Franţa, care erau  mai apropiate de Spania, dar am vrut o ţară mai îndepărtată şi cu o cultură diferită. Şi România mi se pare o ţară destul de frumoasă. Îmi place Transilvania, o zonă deosebită, cu multe oraşe frumoase, pentru excursii. Iar în Craiova îmi place Parcul «Nicolae Romanescu», care este un loc preţios“, a spus Oman de la Universidad de la Rioja – Spania.
Nu au lipsit nici impresiile despre oameni. „Am venit din 22 septembrie în Craiova şi de la 1 octombrie am început cursurile Facultăţii de Matematică. Este destul de diferit faţă de Spania şi în privinţa oamenilor. Aici oamenii sunt mai tăcuţi, vorbesc mai puţin, în Spania se vorbeşte mai mult, dar pot spune că îmi place. Şi la facultate sunt diferenţe. Mi se pare mai dificil în Spania, unde se studiază doar matematică, în timp ce aici se predă şi economie, şi geografie“, a spus Antia Gomez Trashorras, de la Universidad de Santiago de Compostela (Galicia – Spania). Unii cursanţi au învăţat şi câteva cuvinte în română. De exemplu, Antia Gomez ştie deja să spună „bună ziua“, „mulţumesc“, „la revedere!“. La fel şi colegul său Jouse Royo, care a precizat că la „Facultatea de Mecanică studenţii români sunt avantajaţi că au mai multe ore de practică în laboratoare, care sunt destul de bine dotate“.
Mai dificil pare să fie pentru tinerii din Kazahstan. „Sunt de o săptămână la Craiova, dar nu am reuşit să învăţ deocamdată nici un cuvânt în română. Pot spune însă că îmi place la Universitatea din Craiova, pentru că, spre deosebire de ţara în care învăţ eu informatica, aici am posibilitatea să aleg ce cursuri vreau să frecventez. Acolo este un orar fix şi obligatoriu“, a declarat Saltanat Aldamzharov din Kazahstan.
Pentru a-i ajuta pe tinerii cursanţi să cunoască în detaliu oraşul, reprezentanţii Universităţii din Craiova le-au pregătit vineri un program special, care a cuprins  vizite la primărie, Muzeul Olteniei, Casa Băniei, la noul sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. De asemenea, seara au mers la concertul Mozart Rocks, apoi au participat la o cină românească cu surprize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS