12.8 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBursieri MAE, studenţi ai Universităţii din Craiova

Bursieri MAE, studenţi ai Universităţii din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=l9qbT-0e180

\n

Oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe au avut ieri o întâlnire cu studenţii bursieri ai statului român, care au ales să studieze la Craiova.

Dintre cei peste 100 de studenţi străini ai Universităţii din Craiova, 22 sunt beneficiari ai Bursei Ministerului Afacerilor Externe, care se se acordă pe toată durata studiilor de licenţă, master şi doctorat. Tinerii provin din ţări precum Afganistan, Siria, Iordania, Zimbabwe. Potrivit rectorului, ei contribuie la cunoaşterea universităţii pe plan internaţional.
„Universitatea din Craiova numără 105 studenţi străini care vor să înveţe limba română pentru a continua studiile în România. Este o universitate care încearcă să internaţionalizeze, având în vedere statutul pe care l-a dobândit România, cel de membru al Uniunii Europene. Eu cred că este important să cunoaşteţi altă cultură, altă limbă, altă civilizaţie şi să duceţi în comunităţile din care proveniţi mesajul nostru de prietenie. Sunt convins, de asemenea, că vreţi să faceţi performanţă în carieră şi veţi găsi acest sprijin la Universitatea din Craiova“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.
Pe de altă parte, diplomaţii Ministerului Afacerilor Externe care au intermediat venirea studenţilor străini la Craiova au ţinut însă să precizeze că bursele pe care le oferă nu sunt un element de noutate pentru educaţie.
„Aceste burse nu sunt o noutate în peisajul învăţământului superior românesc. În anii ‘60, ulterior ‘70 s-au format la universităţile din România foarte mulţi studenţi străini. Din cauza criteriilor politice ale epocii, erau anumite spaţii geopolitice prioritare, dar important este că aceşti studenţi care au beneficiat de acele burse, odată întorşi în ţările lor, au contribuit la o mai bună relaţionare între ţările din care provin şi România“, a precizat Monica Joiţa, reprezentant MAE.

Se va crea o bază de date cu absolvenţii

De altfel, întâlnirea cu tinerii studenţi străini are drept scop iniţierea unor relaţii strânse şi după finalizarea studiilor.
„Ministerul de Externe şi-a propus un proiect care pe moment are ca generic «Bursier MAE», nu numai să creeze o bază de date din trecut pe cât posibil al acestor studenţi care au studiat în România, ci să ţină o legătură foarte strânsă cu absolvenţii recenţi. Acest proiect a fost demarat la Universitatea din Cluj-Napoca, continuă cu Craiova, iar spre final va fi şi la Universitatea din Iaşi. Mesajul pe care Ministerul Afacerilor Externe îl transmite este să găsească modalităţi concrete de inserare a lor în ţesutul cultural şi social al României. Am numai câteva exemple. Avem deosebita plăcere ca în Corpul Diplomatic de la Bucureşti să avem diplomaţi de frunte din foştii bursieri MAE ai statului român. Dar îmi aduc aminte de anul 2011, când ministrul educaţiei din Siria era un fost bursier MAE la Facultatea de Filosofie din Bucureşti“, a subliniat diplomatul Monica Joiţa. De altfel, tinerii au fost informaţi despre iniţierea unor burse de cercetare, care vor fi valabile peste doi ani. În prezent, se lucrează la metodologie.
Dar până când vor termina studiile sau vor avea acces la un nou program de burse mai este mult timp. Prin urmare, Janette Jaglău, diplomat senior în cadrul MAE, le-a urat tinerilor să se bucure „de mâncarea românească, de muzică şi de colegii români“. În acest context, despre cum este să studiezi în România au vorbit cursanţii care se află de câţiva ani în Craiova.
„Eu sunt din Afganistan şi am avut probleme cu viza. Şi am întârziat cu venirea. Aveam însă emoţii pentru că trebuia să învăţăm limba română în trei luni şi mi se părea imposibil. Am reuşit datorită sprijinului oferit de Departamentul de limbi străine. Acum sunt student la Medicină în ultimul an şi până acum nu am avut nici o restanţă“, a spus unul din bursieri. Alt tânăr din Zimbabwe a spus că „apreciază calitatea învăţământului românesc, dar şi specificul culinar, sarmalele şi cozonacul fiind două specialităţi care îi plac foarte mult“.
Potrivit conducerii Universităţii din Craiova, în al doilea semestru al acestui an universitar va creşte numărul studenţilor străini pentru că este aşteptat un nou val de bursieri prin Programul Erasmus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS