2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBurse multe şi mărunte la Universitatea din Craiova

Burse multe şi mărunte la Universitatea din Craiova

Studenții abia reuşesc să-şi plătească din bursă chiria sau căminul. Lipsa banilor îi determină pe cei mai mulţi dintre ei să îşi ia un job, în loc să meargă la cursuri. Grav este că mulți abandonează facultatea. Ca să facă performanță, studentul are nevoie de condiții minime. Și acest lucru ține de politica fiecărei universităţi.

Cel mai recent studiu făcut de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că peste 80% dintre studenţi consideră că bursa nu acoperă sau ajunge doar pentru cheltuielile minime de masă şi cazare. 52,7% dintre studenţi au spus că bursa nu acoperă cheltuielile uzuale. În studenție ar trebui să investim în dezvoltarea noastră profesională atât prin frecventarea cursurilor de la facultate, cât și prin participarea la diferite internship-uri. Dar pentru toate ai nevoie și de bani. Prin lege, bursa socială trebuie să acopere cheltuielile de cazare şi masă ale studentului.
„Ministerul Educației ar trebui să impună universităților să acorde studenților această sumă. E absurd să finanțeze universitațile și să nu se intereseze de acei bani. Există acest dezechilibru pentru că Ministerul Educației nu are studii exacte despre nevoile studenților. Cei de la minister spun că nu se pot implica în valoarea burselor pentru că asta ține de autonomia fiecărei facultăți“, a declarat Mihai Dragoș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
La Craiova, studenții primesc printre cele mai mici burse. Spre deosebire de alte universități din țară, nu se acordă bursă de studiu. Studenții craioveni care primesc bursă de merit bagă în buzunar 280 de lei pe lună, din care se scad zilele declarate libere și vacanțele. „Bursa de merit este mică în comparație cu bursele pe care le primesc studenții de la celelalte universități din țară. E mică și în comparație cu costurile materialelor de învățare. Eu sunt studentă la Medicină și bursa nu îmi acoperă costul cărților pe care trebuie să le cumpăr și cu atât mai puțin restul nevoilor. Ar trebui să fie cumulată bursa de merit cu cea socială pentru studenții care îndeplinesc condițiile“, a spus Alexandra, studentă în Craiova.

Ministerul Educaţiei nu are studii exacte despre nevoile studenţilor

Situația este asemănătoare şi la Universitatea de Vest din Timișoara. Andreea Radu, studentă la Facultatea de Sociologie și Psihologie de la această universitate, a declarat: „Sunt foarte mici bursele la noi. În general, sunt luați în calcul primii 15 studenți cu media peste 8,50“. Bursa de studiu la Timișoara este 300 de lei pe lună, cea de merit – 250 de lei, iar cea socială – 200 de lei. Studenții de la Medicină și cei de la Politehnică au burse mai mari decât cei de la Universitatea de Vest.
La București, studenții bursieri au buzunarele mai pline. Bursa de merit este de 400 de lei pe lună, iar cea de studiu de 350 de lei. Dacă la Craiova bursa socială este 190 de lei, la București studenții care provin din familii cu o situație financiară precară primesc 300 de lei. „Deşi nu este vorba de o sumă uriaşă, sunt mulţumită de bursă, având în vedere că este mult mai substanţială faţă de cea oferită de alte facultăţi din provincie. Sunt nişte bănuţi primiţi pe merit“, mărturisește Mădălina, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din București.
În Legea Educației Naționale nr. 1/2011, singura referire legislativă privind cuantumul unei burse este legată de cuantumul minim al burselor sociale care trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare, potrivit art. 223, alin. 10. Conform legislației în vigoare, prevăzută în art. 223, 224, 238, fondurile de la bugetul de stat pentru burse şi protecţie socială a studenţilor se alocă pe universități, în funcţie de numărul de studenţi de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii (art. 223, alin. 9), iar alocațiile bugetare pentru această destinație pot fi suplimentate de către fiecare universitate din venituri proprii extrabugetare, după cum arată art. 223, alin. 11.

Noi de ce nu primim aceeaşi sumă ca şi ceilalţi?

Studenții de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ au burse aproape duble față de studenții din Bănie. Radu, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Craiova, își pune o întrebare firească: „Noi de ce nu primim aceeași sumă ca şi ceilalți? Nu consider că este corect. Suma de 280 de lei este mică. Să mă întrețin singur din bursă e un vis. Nu poți acoperi cu bursa asta costul chiriei, mâncării și al transportului spre facultate“.
Bursa de merit pe care o primesc studenţii clujeni este de 400 de lei, iar cea de studiu – 350 de lei. Și bursa socială e mai mare, 300 de lei. „Sunt şi burse extrabugetate, se dau din fondurile care rămân. Am luat și eu bursă de studiu. Fără ajutorul familiei, studenții nu ar face față doar cu bursa pe care o primesc“, a declarat Cristina Ene, studentă la Facultatea de Geografie din Cluj, specializarea Geografia Turismului.
Gabriela Jitaru, directoarea Direcției Finanțarea Învățământului Superior din cadrul Ministerul Educației Naționale, a declarat: „Cuantumul burselor de merit şi de studii sunt stabilite de senatele universitare, în funcție de alocațiile bugetare repartizate. Acestea sunt insuficiente, în condițiile unui buget total la care se adaugă și venituri proprii sau «veniturile cumulate» pentru această destinație. De asemenea, sunt stabilite și de obiectivele specifice la nivel instituţional (susținerea performanței prin burse de merit mai mari sau susținerea accesului la învățământ superior și a celor care provin din medii defavorizate, mai ales din punct de vedere socio-economic, prin acordarea de burse sociale și/sau de studii)“.

566 de lei, suma care ar acoperi cheltuielile minime cu cazarea și masa pentru un student

Propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) pentru anul 2012 menționează faptul că în urma estimărilor realizate pe baza datelor statistice a rezultat un cuantum minim pentru bursa socială în valoare de 566 lei/lună, valoare care ar acoperi cheltuielile minime cu cazarea și masa (prânz și cină) pentru un student. Modalitatea de acordare a unei burse sociale și condițiile de eligibilitate ale unui student pentru bursa socială sunt responsabilitatea universităţii.
Și studenții moldoveni primesc burse mult mai mari decât cei olteni. La Universitatea „A.I. Cuza“ din Iași, bursa de merit este 460 de lei, bursa de studiu integrală – 345 de lei, iar cea parțială – 276 de lei. Și aici bursa socială este mai mare decât la Universitatea din Craiova, 276 de lei.
Robert Lupițu, vicepreșe­dinte al Uniunii Studenților din România (USR), a spus despre această situație: „Este firesc să avem burse mai mici pentru că, deși avem o instituție de învățământ superior prestigioasă, climatul financiar din zona Olteniei nu se situează la standardele Bucureștiului sau Clujului și nu sunt multe companii cu care să se poată încheia parteneriate benefice din punct de vedere financiar“. Tot Robert spune că: „Finanțările venite de la Ministerul Educației nu echivalează cu cele de care se bucură centrele universitare mai bine cotate. USR a identificat, la Congresul Studenților din România, prin «Barometrul de opinie al studenților», că 60,1% dintre studenții respondenți la chestionar doresc cumularea burselor sociale cu cele de studiu, de merit, de excelență sau de performanță“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS